DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 27. listopadu 2014

Home » » Recenze/review - BEYOND CREATION – Earthborn Evolution (2014)

Recenze/review - BEYOND CREATION – Earthborn Evolution (2014)


BEYOND CREATION – Earthborn Evolution
CD 2014, Season of Mist

Na death metalu jako stylu, se mi vždy líbila pestrost, kterou v sobě obsahuje. To rozpětí od ponurého, doomem protknutého snění až po grindem obestřené sypačky mi dělá velmi dobře. Nejsem uzavřen pouze v jedné smrtící škatulce a rád se nechávám překvapovat. Každý den beru do ruky několikrát lopatu, krumpáč i sluchátka a vydávám se na toulky do oblastí, kde dosud vládne jedna z nejtvrdších odnoží muziky. Je sice pravda, že pokud na CD vidím nálepku „progresivní“, nebývám příliš často nadšen. Většinou pak desku odkládám s názorem, že to je spíš hudba pro muzikanty, než „pro lidi“. Od přírody jsem ale zvědavý a tak jsem dal šanci i druhému albu kanadských mágů BEYOND CREATION. Ti mají ve svém středu vynikajícího baskytaristu Dominica „Forest“ Lapointeho (AUGURY, HUMANOID, ATHERETIC), který po celou dobu dává jasně vědět, na koho se máte na téhle nahrávce soustředit. Velmi dobře ho doplňuje neméně dobrý bubeník Philippe Boucher.

Kanaďané se pohybují v oblasti progresivněji pojatého detah metalu, hraného třeba takovou OBSCUROU, ARCHSPIROU, NECROPHAGIST, QUO VADIS, ORIGIN (možná občas dokonce i GORGUTS) a podobnými hledači nových zákoutí extrémní muziky. Veškeré songy jsou velmi pečlivě vystavěny, nepostrádají skvělé a zajímavé motivy. Jen si občas říkám, že v některých oblastech se trošku ztrácím a jiné mi nejsou zrovna příliš po chuti. Tahle deska je samozřejmě určena pro otevřené hlavy, které neustrnuly (jako já - smích) v klasickém death metalu. Některé kompozice jsou opravdu složité a není lehké je rozplést. Myslím si, že určitá skupina fanoušků bude na vrcholu blaha. Mě osobně chybí větší tlak. Někdy mám pocit, jakoby se vše podřizovalo jen tomu, aby vyniklo na povrch hlavně hráčské umění jednotlivých členů. A to na úkor skladby jako takové. Zkrátka, někdy čekám až moc dlouho na to, kdy se začne konečně něco dít a přestane se „jen“ preludovat.


Osvědčilo se mi poslouchat novinku „Earthborn Evolution“ při práci. Usazen u počítače jsem je vnímal jako velmi příjemnou kulisu. Nic mě nikde netlačilo, nedrásalo a „nebolelo“. Mohl jsem se tak soustředit jak na to, co vytvářím za hodnoty, tak i na muziku samotnou. Možná to někomu přijde málo, ale i taková hudba má svůj smysl, přátelé (smích). Do celku, mezi jednotlivé songy, se mi ale nepovedlo proniknout vlastně nikdy. Pocitově jsem si pro sebe sice pár záchytných bodů našel, ale abych si i po delší době pamatoval alespoň některé nápady a dovedl si je užít, to zase ne (smích). Uznávám, že všichni zúčastnění hrají jako o závod, nebojí se vyhledávat nové a mnohdy velmi složité postupy, ale nějak si desku nedovedu „užít“. Pořád, jakoby mě něco nutilo ji přetáčet a vyhledávat jen těch pár oblíbených motivů. Možná bude můj názor nepopulární, ale já s tím nemůžu nic dělat (a lhát vám přece nebudu, ne?).


Letošní deska na mě působí dojmem, že byla nahrána spíš pro muzikanty a hledače progresivity v muzice, než pro „obyčejného“ fanouška smrtícího kovu. Techniku mám raději zabalenou v temnotě nebo brutalitě, tady mi přijde někdy až příliš „hodná“ a připadám si spíš jako na srazu jazzmanů, než na setkání s death metalovým tělesem. Pokud jste ale příznivci podobných záležitostí, myslím, že budete spokojeni (určitě se nenechte moji „staromilskou“ recenzí odradit). Album je samozřejmě velmi dobré, se skvělým zvukem i produkcí, jen mu chybí pro mě tolik důležité napětí, chlad, temnota. Prostě něco, co bych si pamatoval třeba i za rok. Vše kolem mě plyne jen tak jakoby vzdáleně, nezúčastněně a u některých pasáží se dokonce ošívám. Mnohovrstevný death metal, s puncem kvality z Quebecu. Pro oddané vyznavače progresivních postupů jako stvořený.


Asphyx says:
Canadian progressive technical death metal of the highest quality. Great musicians, great bass, great drums, complicated guitar motive. I was listening this album as the background for my computer work. Nothing disturbed me, everything ran around me. I miss the larger drive, force, energy. Very good album for fans of progressive death metal.


Seznam skladeb:

  1. Elusive Reverence
  2. Sous La Lueur De L'Empereur
  3. Earthborn Evolution
  4. The Great Revelation
  5. Neurotical Transmissions
  6. Abstrait Dialog
  7. The Axiom
  8. L'exorde
  9. Theatrical Delirium
  10. Fundamental Process



Čas: 46:23

 

Sestava:


Simon Girard – kytara, zpěv
Kévin Chartré – kytara




Share this games :

TWITTER