DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 15. listopadu 2014

Home » » Recenze/review - REVOCATION – Deathless (2014)

Recenze/review - REVOCATION – Deathless (2014)


REVOCATION – Deathless
CD 2014, Metal Blade Records

Poslední dobou mi přijde, že je někde v metalovém zákulisí nějaký kopírovací stroj, který chrlí na přání producentů stále stejná alba. Přitom škatulka s názvem technický death – thrash skýtá velké množství různých možností, jen je asi nechce nikdo poslouchat (smích). REVOCATION jsou jako nějaká počítačová hra. V podstatě dokonalý produkt, se vším doladěným i v těch nejmenších detailech. Muzikanti dodají velkou hromadu spletitých riffů, zpěvák se nebojí ani lehce metal coreových poloh a obal je drsný jako tvář starce po ránu. Občas se mezi „tvrdé“ motivy hodí nějaký ten zpěvný refrén, aby si na své přišla i mladá děvčata. Tohle vše je pak zamícháno a zabaleno jakoby v auře rebelie, pečlivě vypracované v metalových médiích. Doporučuje se i nějaký lehce šokující klip, to aby se trošku rozvířily vody a mladý konzument je na vrcholu blaha.

Jenže kde je originalita? Nemyslím teď zrovna to, že bychom v tvorbě REVOCATION nenašli prvky zahrané kdysi slavnými spolky, ale spíš přístup. Asi jsem zamrzl ve staré době, ale pro mě bývaly a stále jsou dobré ty desky, které se mnou nějakým způsobem něco dělají. Jednou mě nabudí, naštvou, jindy zklidní nebo klidně postraší. Každopádně mají tu pověstnou duši, která mi u spousty mladých kapel tolik chybí. Možná kdybych nezažil doby, kdy jste každou smečku poznali podle pár prvních tónů, psal bych pokorněji a vstřícněji, ale to tentokrát nedovedu. REVOCATION mají samozřejmě prodejní úspěchy už teď zaručeny a pod pódiem už zřetelně vidím velmi početnou skupinu mladších „hrozičů“ s nejtvrdším výrazem ve tváři. Budiž jim přáno, já raději zůstanu stát bokem.


Když se podívám na novinku „Deathless“ trošku pozitivnějším okem, musím uznat, že pánové mají určitý cit pro melodii, dokážou vytvořit vcelku zajímavé motivy a někdy dokonce navodit i určitou „našlapanou“ náladu. Vše pak ale srážejí dolu obyčejná, pro mě absolutně nezáživná sóla. Kdo mě ale irituje nejvíc, tak je zpěvák. Ten jakoby se bál trošku do toho opřít. Já chci slyšet osobnost, která na mě řve příběhy o „svých citech“ a ne zaříkávače, který vynikne asi jen naživo, protože mu bude vidět i do tváře a bude moct dělat na holky drsné obličeje. Celé tohle album mi opravdu přijde jako nějaká hra. Na jednu stranu silácké pózy, plné prskajících tváří, na druhou stranu jako bych pořád cítil v pozadí lehký kalkul. A to se přiznám, že jsem se tentokrát opravdu hodně snažil, abych do sebe nějak album „dostal“.



Možná vás moje kritická recenze zarazí, ale věřte, že to myslím dobře (smích). V současné době je zcela jiná situace, než před lety, kdy nám nevládl všemocný internet. Dnes si můžete udělat svůj názor během několika minut a pokud mi nebudete věřit, je vše v nejlepší pořádku (úsměv). Berte tak můj pohled jen jako názor někoho, kdo zkrátka kouzlu nové desky REVOCATION nepodlehl. A když si dáte do vyhledávače název kapely spolu s albem, určitě na vás vyskočí desítky pochvalných, do nebe vynášejících prohlášení. Ve mě toho bohužel z „Deathless“ příliš nezůstalo. Uznávám sice, že se na něm sešla parta velmi zdatných muzikantů, kteří dodali v podstatě skoro dokonalý produkt, ale to není to, co já bych u kapel hledal. Chybí mi ona pověstná duše, kopanec do obličeje a pak něco, co bych si časem zapamatoval. Precizní, chladná nahrávka, bez jakýchkoliv emocí.

Asphyx says:
Yes, this album is a perfect technical death/thrash metal product of present. But where is the revolt, originality? It seems to me that the new CD Revocation is calculating. There are lots of  bands with similar productions publishing every day. Precise music, but without soul, without drive. Modern generic metal of present time.


Seznam skladeb:

  1. A Debt Owed to the Grave
  2. Deathless
  3. Labyrinth of Eyes
  4. Madness Opus
  5. Scorched Earth Policy
  6. The Blackest Reaches
  7. The Fix
  8. United in Helotry
  9. Apex
  10. Witch Trials


Čas: 52:30

Phil Dubios-Coyne – bicí
David Davidson – kytara, zpěv
Dan Gargiulo – kytara, zpěv
Brett Bamberger - basa




Share this games :

TWITTER