DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 16. února 2015

Home » » Recenze/review - FROWNING – Funeral Impressions (2014)

Recenze/review - FROWNING – Funeral Impressions (2014)


FROWNING – Funeral Impressions
CD 2014, Solitude Productions

Mrtvola, zamrzlá kousek od lesní cesty. Střeva, rozlezlá mezi krystalky ledu. Okolo se vznáší pachuť strachu a ozvěna posledního výkřiku. Když sem ten nebožák vyrazil, chtěl se jen projít na zimním větru a zavzpomínat na léto. Špatná konstelace hvězd na špatném místě. V záloze čekající vrah, vzrušený lovem. Následovalo leknutí, hrdelní jekot a nevěřícný pohled. Poslední myšlenky člověka před smrtí patřila vzpomínkám na blízké. Opuštěné tělo jakoby žalovalo. Pokud byste zahlédli celou scenérii z letadla, zaujalo by vás určitě rozložení končetin. Ty vytvářejí pentagram. Není to samozřejmě náhoda. Nikdo se nikdy nedozví, odkud vrah vzešel. Budou se jen vyprávět neuvěřitelné zkazky o tom, že někdo spatřil v době vraždy podivné světlo, záblesk. Také se prý vzduchem vznášely skoro až nehybné tóny funeral doomových FROWNING. Ty, spolu s těžko uchopitelným smutkem, dotvářely ponurou atmosféru místa, skoro až v umělecké dílo. Chlad, samota, křišťálově zmrzlé kapky ledu na očních víčkách. Krutost zimní přírody. Takové obrazy se mi míhají před očima, když se ploužím mezi dlouhými skladbami německých FROWNING.

Ty tvoří jediná osoba, která si říká Val Atra Niteris. A i když bývám k podobným sólo projektům povětšinou skeptický, tady jsem nenašel žádnou slabinu. Dokonce i bicí, mnohdy řešené pomocí různých programů, zde znějí, jak mají. Co si ale vyloženě užívám, tak jsou vokály. Ty jsou velmi naléhavé, uvěřitelné a sednou k té rozvláčné muzice velmi dobře. Samozřejmě, mnohým může vadit přílišná délka skladeb, až moc rozmáchlé kompozice, ale uvědomme si, že hlavním stylem, který je předkládán, je funeral doom metal. A v něm se na nějakou tu minutu nehledí (smích). Deska vyšla u ruských Solitude Productions. Tento label se na podobné choré záležitosti zaměřuje a jejich vydavatelské počiny bývají v daném oboru skvosty. Tedy co jsem se měl zatím možnost setkat.


Texty, pojednávající o smrti, sebevražedných sklonech a záhrobních záležitostech jsou propracované a mají určitě co říct. CD bych nedoporučoval slabším jedincům. Přeci jen, některé pasáže jsou natolik smutné a niterně pojaté, že by mohly u někoho navodit až depresivní stavy. Deathový murmur, který nad vším vévodí, jako Kristus na kříži nad hřbitovem, všemu dodává ještě větší kus smutku. Pomalu našlapujete po pečlivě uhrabaných cestičkách mezi hroby. Už dávno ani netušíte, proč jste vlastně začali k tomuhle náhrobku chodit. Možná je společným jmenovatelem to, že jste kdysi nalezli zde odpočívající tělo na zamrzlé pěšině uprostřed lesů. Chodíte sem stejně jen vy a pak někdo druhý, po kterém zůstávají ve vzduchu jen samé černé zbytky svědomí. FROWNING moc dobře vědí, jak veškerou náladu, která se vznáší všude kolem zabalit do mrtvolné atmosféry. Přitom se jedná teprve o první desku (ještě mají na kontě split s APHONIC THRENODY - 2014). Možná právě proto, ta zásada o prvních albech, která jsou sice mnohdy lehce neumělá, ale o to víc syrová a uvěřitelná, platí na „Funeral Impressions“ dvojnásob.

FROWNING - Val Atra Niteris
Hodina nepřetržitého umírání a smutku bude pro mnohé asi už dlouhá. Na podobná CD musí být určitě nálada a chuť. Mně se osvědčily poslechy při toulkách zimní krajinou, kdy vám zalézá mráz pod rukávy a ochlazuje vaše tělo až někam ke hranici snesitelnosti. Na horách pak, při zdolání vrcholku a vystoupání na rozhlednu se nesly skladby do krajiny lehce a samozřejmě, jakoby do zasněžených lesů a plání patřily odnepaměti. Nevím, jak se na tuhle desku budou tvářit znalci v oboru, ale mě jako občasného návštěvníka v doomových hájích přesvědčila, zasáhla mě a byla mi věrným průvodcem. Bylo vždy moc příjemné se odpoutat od stereotypu běžných dní, přepnout mozek do „režimu příroda“ a jen se tak procházet. Vždycky tvrdím, že nejdůležitější bývá si najít k deskám cestu, snažit se je pochopit a pak je buď člověk odměněn a nebo zůstává netknutý. Na „Funeral Impressions“ je cesta vydlážděna vzpomínkami na zapadající slunce, na chladné mrznoucí podvečery, na pomalu unikající život. Funeral doomová procházka zemí ledu a smutku.


Asphyx says:

Frowning presents over an hour of dying and sadness on their first board. While I was listening, I felt like walking on a lonely forest path, where I can find some frozen murdered body. The cold, long and sweeping funeral doom melodies are completed with very urgent vocals. "Funeral Impressions" is very raw and believable album. The journey on the CD is paved with memories of the setting sun, freezing cold evenings, slowly ending life. Funeral doom walk through the land of ice and sadness!


Seznam skladeb:

1.
Intro
2. Obsessed
3. Receive My Tears
4. Day In Black
5. Sleep Eternally
6. Murdered By Grief
7. A Way Into Relief

Čas: 01:02:25

Sestava:


Val Atra Niteris – vše

Share this games :

TWITTER