DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 20. února 2015

Home » » Recenze/review - MONUMENTOMB – Ritual Exhumation (2014)

Recenze/review - MONUMENTOMB – Ritual Exhumation (2014)


MONUMENTOMB – Ritual Exhumation
EP 2014, vlastní vydání

Rád se přehrabuji ve starých spisech. Možná jsem se minul povoláním a měl jsem raději dělat archiváře. Historie mě i přes to, že se můj profesní život ubíral zcela jiným směrem, neustále fascinuje. Vždycky se zastavím u starých pěkných věcí a rád u nich hledám duši. S hudbou to mám podobně. Už jako mladík jsem se rád seznamoval s vinylovou sbírkou svých o hodně starších kamarádů a do dnešních dní si podržel zálibu v plesnivě znějícím death metalu. Britští maniaci MONUMENTOMB jsou na tom hodně podobně jako já. Také se snaží čerpat z hudby našich „předků“ a rádi se kochají mohutnými tóny reálného smrtícího kovu. Vydali se cestou, sázející na chladné melodie, urputný ryk zpěváka a absolutní oddanost věci. Neoplývají bůhví jakou technickou zručností, ale své řemeslo dělají nad míru dobře. Zhlédli se, stejně jako já, ve starých BOLT THROWER, CANCER, BENEDICTION, GOMORRAH, ale i třeba v určitých momentech ve švédských DEMONICAL. Stejně jako jejich slavní předchůdci (a souputníci) se pohybují převážně v temnotě, vyznávají samotného rohatého a rakve jsou v jejich zkušebně narovnány v úhledném pentagramu.

Kapela vznikla až v roce 2013 s úmyslem drtit kosti věřících. Pomocí nejsvětějšího stylu v metalu se rouhají, vzývají samotnou smrtku a vy jste opět nuceni se rozhodnout. Buď budete stejně jako já, starý death metalový vlk spokojeni, a přistoupíte na jejich hru nebo hodíte rovnou flintu do žita. Mě samotnému se v tomhle podzemí líbí čím dál tím víc a stejně jako si nostalgicky listuji ve starých bookletech a dávno zažloutlých poznámkách ke kapelám, tak si užívám i celé EP. Zjednodušeně by se dalo říct, že MONUMENTOMB jsou další smečkou v řadě, bouchající to v retro stylu, ale to není zase tak úplně pravda. Musíte mít uši nasměrované správným směrem, stejně jako si fajnšmekři užívají svá oblíbená jídla. Já se rád spolu s kapelou nostalgicky vracím do doby, kdy byly mé kosti o nějaký ten rok mladší. Rozhodnutí o téhle kapele napsat, bylo učiněno jeden zimní podvečer, kdy mi přistála v emailové schránce zpráva s tipem na tohle CD. Měl jsem zrovna období, kdy jsem s chutí zkoušel nové, zatím neslyšené smečky a MONUMENTOMB mě zaujali. I přes své „mládí“ totiž cítím v jejich muzice takovou tu starou poctivost, opravdovost a chuť „zabíjet“ hudbou. A toho si cením u muziky nade vše. Nebylo tedy co řešit a musel jsem se britských členům řádu death metalového podívat na jejich shnilý zub trošku zevrubněji.


Zavřel jsem se spolu s kapelou do jedné staré opuštěné kobky, která se mi zdála pro podobnou seanci nejvhodnější. A ano, opravdu! Mezi studenými zdmi, se zpuchřelými kostmi válejícími se na zemi, se poslouchal „Ritual Exhumation“ o mnoho lépe než v klidu vytopeného bytu. Z postraních chodeb občas vykoukl nějaký zmatený červ, zvyklý na roky klidného požírání mrtvol, ale jinak jsme měli na všechno skoro až „nebeský“ klid. Tedy, až na tradiční setkávání s nemrtvými, na prodloužené tváře prchajících duchů a na šílený skřehot z onoho světa. Jenže, to jsou všechno věci, se kterými musí počítat každý pravověrný death metalista, ty nás dávno nerozhází. EP je ochutnávkou, prvním poslem smrti z britských ostrovů, který má MONUMENTOMB uvést na jeviště smrtícího kovu. Za sebe můžu jen potvrdit, že je akvizicí velmi zdařilou, náležitě jiskřící a ihned si mě zcela získala. Jedná se přesně o ten druh kapely, která mě zaujala a nebál bych se jí už teď předpovídat ty nejtemnější undergroundové časy. Nechci být prorokem, na to jsem ještě příliš „mladý“, ale cítím ve svých starých kostech, že pokud téhle smečce vydrží nadšení a urputnost, dočkáme se ještě nejedné poctivé desky.


Nemá cenu vyčítat, že všechno už bylo zahráno a Britové nepřinášejí vůbec nic nového. S tímto názorem bych si asi dnes neposlechl žádnou, ani hudebními kritiky velebenou desku. Tady je nutný zcela jiný přístup. My, death metaloví archiváři víme své a ostatním to bude stejně jedno. S chutí polykám znovu a znovu chuchvalce upletené z těch nejsilnějších pavučin, odkrývám jednu vrstvu nánosů za druhou a pomalu se dostávám na samotnou podstatu death metalu, kdy se hrávalo v nejtemnějších klubech, fanoušků bylo jen pár a mluvilo se o tom, že se na koncertech pořádají oběti nehodným bohům. MONUMENTOMB a jejich prvotina jsou pro mě takovým malým výletem do minulosti. Užívám si, zdravím se se starými kamarády, mumlám si pod vousy staré obráceně znějící modlitby a spokojeně kývám hlavou. Old school death metal forever!


Asphyx says:

British band MONUMENTOMB released their first EP. The disc includes a lot of old, moldy tunes, that could sound by midnight on an old abandoned graveyard. The band returns to the 90th and is moving like to be there from everlasting. the songs are inspired by some of the best death metal bands and add a piece of morbid job. The album is addressed to fans, archivists, who like to organized trips to the old times. Cruel riffs, morbid vocals and morbid death atmosphere. These are MONUMENTOMB. Take it or let it be! The British are a big promise to the future. Old school death metal forever!


Seznam skladeb:

1. Intro
2. Ritual Exhumation
3. In The Crypt Devoured
4. Perennial Interment
5. Perpetual Execution Torment
6. Citadel Of The Living Dead


Čas: 28:14

Sestava:



Byron Braidwood – kytara, zpěv
Alex Brown - kytara
Nathan Hammond - basa
Lee Charlton – bicí

Share this games :

TWITTER