DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 9. dubna 2015

Home » » Recenze/review - ABSCESSION – Grave Offerings (2015)

Recenze/review - ABSCESSION – Grave Offerings (2015)


ABSCESSION – Grave Offerings
CD 2015, Final Gate Records

Už dlouho jsem slyšel, snad ve svém podvědomí, podivný zvuk. Lákalo mě to opět do podzemí. Nelenil jsem a vydal se na dlouhý pochod. Vchod do spletitých chodeb se nacházel kousek za hřbitovní zdí. Dlouhé tápání ve tmě se nakonec vyplatilo a já ho nakonec spatřil. Krysí král, posel tmy, zla a špíny. Umotaný z několika jedinců svého druhu, z krve a nenávisti tam seděl a zíral na mě. Cítil jsem hnilobný zápach smrti a po zádech mi běhaly zástupy tisíců mravenců. Do kostí se pomalu vkrádal chlad. Nejhorší byly ty oči, pichlavé, jedovaté a vševědoucí. Byli jsme spolu s touhle nechutnou příšerou, připomínající nějakého mutanta, spojeni myšlenkami, smotáni v klubko. Bál jsem se vyslovit jeho jméno, strachy jsem raději nedýchal. Otevřel tlamu, zaskřehotal a pronesl: „Jdi a poslouchej ABSCESSION!“. Srdce se mi na chvilku zastavilo, tep vynechal svůj pravidelný rytmus a já zběsile pelášil ven, domů, do bezpečí. Celou cestu mě provázel nepříjemný ryk a smích, který doteď neustále slyším ve zlých snech.

Vokál jak od LG Petrova, muzika také střižená převážně v rytmu ENTOMBED. Taková je prvotina ABSCESSION. K tomu si připočtěte jasné vlivy dalších severských smeček jako DISMEMBER, NIHILIST, GRAVE, ENTRAILS a máte před sebou klasickou švédskou kapelu jako vystřiženou. Pokud vám to nevadí, jděte po nich jako šelma po kořisti. „Grave Offering“ má neskutečné koule. Je zde patrná přesně ta tolik důležitá rocková energie, jiskření, připomínající elektrické výboje. Chladné melodie, vytažené odněkud z nejzatuchlejších zákoutí starých kobek, k tomu utíkající rytmy a hrubý growl. Myslím si, že fanoušek stylu si nemůže snad ani přát víc. Jasně, pokud jste progresivněji uvažující jedinci vyžadující různé „novoty“, tak to se potom téhle desce vyhněte velkým obloukem. Tady se hraje pro starý páprdy, pro pamětníky i pro všechny další, kdo se zhlédli v klasickém severském chřestění.



Rozdupané lebky, polámané kosti, pavučiny a zima. Procházka po starých, dávno vyšlapaných a polozapomenutých stezkách. Potkáváte staré známé, mnohdy už dávno pohřbené v dějinách, podáváte si ruku s těmi pár posledními přeživšími. Švédský underground je sice stále silný, ale žije už vlastně jen ze své podstaty. Nijak mi to nevadí, ani nechci nic měnit. Naopak, užívám si vzpomínky, chladné spočinutí spolu s muzikou i nekonečné mávání hlavou do rytmu. Hudba, zde předkládaná sice byla už tisíckrát zahrána, ale opakování je matka moudrosti a tak si dávám do hlavy nové ABSCESSION čím dál častěji a raději. Odpoutávám se od toho, aniž bych jen dokola porovnával a raději si užívám. Asi je to nějaký reflex, ale pokaždé, když zazní první song, dostávám neskutečnou chuť na pivo, nějaký starý klub a pořádný kus syrového masa. Vím moc dobře, že dneska se ani jedno z toho už moc nenosí, ale to mi nebrání v tom, si všechnu tuhle nálož pořádně užít.


Beru zase (pokolikáté už) do ruky lopatu, krumpáč a láhev čiré vodky. Dneska se mi bude dobře pohřbívat. Do sluchátek jsem si narval „Grave Offering“ a tak celá moje jindy smutná práce dostane zcela jiný rozměr. ABSSCESION nahráli desku plnou klasických, švédských melodií, které sice nijak nevybočují z toho, co už učinili a předložili jiní, ale moc dobře se poslouchá. Pokud tedy máte chuť na plný kýbl severského chladu, špíny a rozlámaných kostí, buďte vítáni. Jen si dovolím upozornit, že se nejedná o dnes tolik obvyklou „zdravou“ a odlehčenou krmi, ale o flák mokvající flákoty. Hroby se otvírají, rakve pukají, zombie tančí. Co víc si přát? Klasický old school švédský death metal velmi dobré kvality!


Asphyx says:

ABSSCESION recorded an album full of classic Swedish melodies, that don't depart from stuffs creating by others, but it is very good for listening. So if you have fancy for a full bucket of nothern cold, dirt and fractured bones, welcome. Just let me note that this isn't usual today's "healthy" food, but a chunk of weeping flesh. The graves are opened, the coffin cracked, zombies are dancing. What could you want more? Classic old school Swedish death metal of very good quality!


Seznam skladeb:

1. Where Sleeping Gods Dwell
2. Gargoyle
3. In My Coffin
4. Cabin 13
5. Blowtorch Blues
6. Freshly Dug Graves
7. Plague Bearer
8. The Ruiner
9. Engorged With Gore
10. Downfall (Part 1)


Čas: 43:18

Sestava:



Thomas – zpěv
Skaldit – kytara, basa, klávesy
Markus - bicí

Share this games :

TWITTER