DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 13. dubna 2015

Home » » Recenze/review - DOOMAS – LaMuerte (2015)

Recenze/review - DOOMAS – LaMuerte (2015)


DOOMAS – LaMuerte
CD 2015, Gothoom Productions

Anglické slovíčko doom se dá přeložit několika způsoby. Může znamenat jak zkáza, záhuba, zánik, tak i odsoudit, odvrhnout, zatracení a beznaděj. Kdysi jsem zaslechl někde názor, že pokud si kapela dá tohle slovo do svého názvu, spoustu lidí to odradí. Název slovenské smečky sice není z nejoriginálnějších, ale nejdůležitější je muzika a ta na novince přesně vystihuje výše zmíněný termín. Možná bych klidně přidal i jakousi temnotu, kterou cítím z nové desky „LaMuerte“ z každičkého tónu. DOOMAS se do světa smutných melodií uvedli již v roce 2008 albem „Seven Sins“. Vím, že se mi tenkrát příliš nelíbilo. Neseděl mi ženský, rádoby operní zpěv a i stylově mi tento počin moc nechutnal. Letos jsem byl tedy spíše skeptický, nic jsem neočekával a obával jsem se něčeho podobného.

Nic takového se nekoná. Kapela udělala za těch dlouhých sedm let takový neskutečný posun, že jsem byl zpočátku až v šoku (na novince působí muzikanti jako nějaký šik pevně semknutých doomových bojovníků). Najednou přede mnou hrálo album, které mě svojí syrovostí nejdříve přikovalo k hi-fi věži a já jen seděl a měl jsem pusu dokořán. Natolik jsem byl překvapený. Perfektní zvuk z Goothoom studia bych si sice chvílemi dovedl představit trošku špinavější, ale to bych přikládal létům stráveným s thrashovými a deathovými kapelami. Pokud má být doom metal hlavně smutný, temný a studený, tak „LaMuerte“ taková opravdu je. DOOMAS museli snad dřít každý den ve zkušebně, protože z nich cítím takovou tu chemii a „pohodu“, která bývá patrná na dobrých rockových albech, od kapel, které jsou parádně sehrané a jejich produkce je až „ležérně“ samozřejmá, hraná s velkou lehkostí a nadšením.


Co se týká stylu, tak se slovenští tmáři pohybují v hájemství, které v současné době prozkoumávají třeba takoví švédští GRAND MAGUS. Ti také kombinují doom metal s heavy prvky a nezapomínají ani na tolik důležitou tmu. Ze skladeb cítím těžko popsatelné zvláštní pnutí, neklid. Velmi se mi osvědčil poslech ve sluchátkách, když jsem sledoval proudící tok městské dopravy. Tramvaje cinkaly, auta se lepila na sebe navzájem, všechno šumělo, jiskřilo, pálilo jako rozžhavený asfalt. Chodil jsem po ulicích jako stín, mnich zahalený v kápi a sledoval nekonečnou smyčku života a smrti. Večer pak, když už se lampy začínaly opírat pomocí světelných kuželů o zem, se vše zklidnilo, vzduch padl na dlažbu a v těchto momentech jsem si vše vychutnával nejvíc. Přechod mezi světlem, stínem a nocí, takový ten šerosvit, ve kterém vyrážejí na lov vlci, tam byla „LaMuerte“ nejsilnější.


Celá deska se pohybuje v pomalých, případně střednětempých náladách a tak je určena spíše pro pohodovější, odpočinkový poslech. Zajímavá, neotřelá je grafika CD, kterou má na svědomí Jan Ksinský. Nějak si už ani nedovedu představit, že by měla být nahrávka opatřena nějakým jiným. Všechno, obrazy, texty i cover, tak nějak zapadají automaticky do sebe. Jedno bez druhého by bylo jako tělo bez rukou. Mám rád, když si dá kapela s těmito věcmi práci a zde je vidět, že se pánové věnovali poctivě opravdu všemu. Klobouk dolů! „LaMuerte“ mi připomíná chlad, pomalu se vkrádající až někam do morku kostí. Působí zpočátku příjemně, jako nějaký lahodný jed. Po čase vám ale začne kroutit vnitřnostmi, trhat vám žaludek strachem a nakonec se váš mozek ochladí až na bod mrazu. Pokud všechny tyhle fáze vydržíte a přežijete je, budete navěky prokleti. Jako já. CD se pro vás stane drogou. Doom/dark metalové album, které vás přenese do země ledu, chladu a smrti! Velmi dobře!


Asphyx says:

The transition among light, shadow and night, the chiaroscuro, in that the wolves are going to the hunt, in these moments are DOOMAS the strongest. "LaMuerte" reminds me cold, creeping slowly somewhere into the bones. It works pleasant at first, like some delicious poison. After time it starts to curl guts, pluck your stomach with fear and your brain is cooled to freezing point at the end. If you can survive all these phases, you will be forever cursed. Like me. The CD becomes the drug for you. Doom/dark metal album that takes you to the land of ice, cold and death! Well done!


Seznam skladeb:
  1. Insorcism
  2. LaMuerte
  3. Consumed by the Ocean: Depresy
  4. They
  5. Dark Ritual
  6. Life
  7. Forlom
Čas: 39:21

Sestava/band:



Peter „Doomas“ Beťko – vocals, bass
Martin „Kalmi“ Kalmancai – guitars, programming, samples
Mário Turis – guitars, samples
Erik Šabo – drums

Guest personnel:
Peter „Pegas“ Hlaváč - drums

Share this games :

TWITTER