DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 5. dubna 2015

Home » » Recenze/review - EMBRIONAL – The Devil Inside (2015)

Recenze/review - EMBRIONAL – The Devil Inside (2015)


EMBRIONAL – The Devil Inside
CD 2015, Old Temple

Někdy je pěkně těžké rozeznat, zda ještě sním nebo už bdím. Toulám se rád městem, nasáklý skrz naskrz muzikou. Pozoruji dlouhé kroky vysokých žen, cupitání stařen i houpavý krok opilců. Odezírám, co si asi tak mohou vyprávět studentky v tramvajích, slýchávám šepot stínů v postranních uličkách. Jsem jako nějaké svědomí ulice, vznášející se všude kolem. Těžko hmatatelné i uchopitelné. Čerpám sílu z tepu města a nekonečných smyček jediné pravé a nefalšované hudby. Z death metalu. Tentokrát jsem dlouhou dobu kráčel za zvuku polských černokněžníků EMBRIONAL. Ti působí na scéně již od roku 2003 a jsou hrdými zástupci pravé nefalšované smrtící školy své země. Šeptají ten svůj black/death (občas i špinavý thrash) metal, podpořený mocnými riffy, krutě a bez slitování. Občas si vzpomenete na BEHEMOTH, sem tam dokonce na INCANTATION, MORBID ANGEL. To je samozřejmě jen takové jemné přirovnání, zrovna tahle smečka má svůj obličej jasně daný a rozpoznatelný od ostatních klonů. Mohou za to hlavně kytaristé, kteří se nebojí ani zpomalit a nechat vše v „poklidu“ vyniknout. „The Devil Inside“ připomíná jakousi temnou a zlou mantru.

Našlapuji tiše, polehounku a občas mám touhu si pořádně vyskočit. Stydím se, přeci jen už jsem pán lehce v letech, ale hudba je zde natolik pohlcující, že se mi nohy sami staví do polohy, při které začínám mosh-pit. Z oprýskaných zdí zešeřelých domů na mě zírají protáhlé tváře stínů. Mrazí mě v zádech, sleduji svůj dech a ruce se mi kroutí k modlitbě. Chtěl bych vše zastavit, dát výpověď v práci a jen se až do konce svých dnů toulat. Navštívil bych spolu s EMBRIONAL všechny zlé divy světa, obdivoval bych krvavé řeky, stal bych se svědomím. Tahle skupina má velký dar a schopnost ukolébat mě do prazvláštního stavu, navodit mi pevnější rysy do tváře a zpomalit tep mého srdce. Svět jakoby při poslechu náhle potemněl, zatáhl nad námi oponu utkanou z křídel netopýrů. V dálce už zase vyjí vlci a staré dámy, které pamatují mnohé, se opět křižují v obráceném gardu. Parádní zvuk i chorobný vokál dodávají celé téhle apokalyptické scenérii ještě na větší uvěřitelnosti a tak by mohl být spokojený nejeden příznivec černého kovu naroubovaného na smrt.


Deska v sobě obsahuje jednu zvláštnost. Musíte hned na začátku naskočit na podobnou vlnu. Pokud se tomu tak nestane, asi nemá cenu, abyste dále pokračovali. Nejlépe jsem vše vnímal na jeden zátah, jako celek. Po částech se mi album zase tolik nelíbilo. Musel jsem být ihned pohlcen, zničen a omotán kolem přehrávače. Pokud se tak nestalo, raději jsem šel pryč. Líbí se mi to střídání nálad. Oceňuji jak rychlé pasáže, tak chvíle rozjímání, připomínající stesk stařen chodících na hřbitov. Postupy jsou zde sice klasické, velmi tradiční, ne příliš vhodné pro dnešní techno dobu, ale myslím, že i takováto staroba může ještě mnohé říct. Sází se spíš na melodie, atmosféru, pocity. Ty jsou kruté, smutné a obrátí bezesporu nejeden kříž do té správné polohy. Dnes už se sice hraje jinak, produkce bývají také čistší a tak jsem toho názoru, že album bude asi víc vyhovovat nám, dříve narozeným.


„The Devil Inside“ připomíná černou mši, dlouhou procházku mezi naším a oním světem. Hraje se zde pro radost ze tmy, ze samotného rouhání. Album je doslova narvané temnými melodiemi, smutkem a živočišností. Polští EMBRIONAL jsou ve velmi dobré formě a pokud se necháváte rádi unášet mocnými melodiemi a studenými riffy, budete určitě spokojeni. Deska je jako nějaká morbidní symfonie zla. Vezměte padesát tun zla, překapejte ho a vymačkanou šťávu smíchejte s tmou. Jako přísadu můžete použít smrt ve všech dostupných podobách. Za neustálého míchání pak získáte jed, který už jenom ze své podstaty dovede plně nahradit vaši krev. Podávejte horké, vařící se v hrdle. Jako přísadu doporučuji okno otevřené do nočního chladu. Dávno pohřbené mrtvoly znovu ožívají a vzduchem se začíná šířit hnilobný pach. Cesta, kterou se polští death metaloví bojovníci vydali, není lehká. Obstáli ale se ctí a pozvedli hrdě vlajku nesmrtelného černého smrtícího kovu. Věřte a nebude vám nikdy odpuštěno! Kult!


Asphyx says:

"The Devil Inside" reminds a black mass, a long walk between our and other world. They are playing for pleasure of darkness, from the nature of blasphemy. The album is literally packed with dark melodies, sadness and animal spirits. Polish EMBRIONAL are in a very good form and if you like to be carried away with powerful melodies and cold riffs, you will be definitely satisfied. The CD is like a symphony of a morbid evil. The path taken by the Polish death metal warriors is not easy . Believe and you will never be forgiven! Kult!


Seznam skladeb:

1. The Devil Inside
2. Evil's Mucus
3. Funeral March
4. The Abyss
5. Sadness
6. In Darkness
7. (Behind) The Mask Of Sanity
8. 910
9. Madman's Curse
10. Callousness
11. Venom
12. Whores, Drugs And Brain Dead


Čas: 43:03


Sestava/band:



Marcin Sienkiel - vocals, guitars
Rychu „Vermin” Sosnowski - guitars
Michał "Soulbleed" Połetek – bass
Kamil Bracichowicz - drums

Share this games :

TWITTER