DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 22. dubna 2015

Home » » Recenze/review - INFER & SEPSIS – Chronicles of Bloodshed (2015)

Recenze/review - INFER & SEPSIS – Chronicles of Bloodshed (2015)


INFER & SEPSIS – Chronicles of Bloodshed
Split 2015, Black Plague Records

Jsem moc rád, že to v československém death metalovém undergroundu žije. Tentokrát se rozhodly pro spolupráce dvě skupiny, které se pohybují v tom nejtemnějším podsvětí. Pražští rouhači SEPSIS vyvrhli na světlo boží čtyři songy poctivého, do amerického stylu zabaleného smrtícího kovu, inspirovaného takovými slavnými jmény jako IMMOLATION či MORBID ANGEL. Oproti tomu slovenští bratři INFER spáchali rituální temnou oběť. Jejich tvorba je víc melodická, opentlená mocnými kytarovými výjezdy, znatelně ovlivněnými jak polskou školou, tak odvrácenými postupy smeček tvořících za velkou louží. Obě skupiny se navzájem velmi dobře doplňují. A tak i můj neoblíbený formát, split, dostává najednou zcela jiný rozměr. Od první chvíle, až do vypnutí CD v přehrávači, se jedná o první ligu a to teď nemyslím jenom v kontextu našich malých českých a slovenských rybníků. SEPSIS jsou zemitější, syrovější, surovější. INFER oproti tomu mocnější, „vznešenější“ a zákeřnější, blackovější. Důkazem budiž i cover od slovutných EMPEROR.


Obal tentokrát opravdu přesně vystihuje přesně to, co se na desce odehrává (autor Apterus). Na zemi, v ukryté klášterní knihovně, byly objeveny staré svitky. Krví nasáklé myšlenky byly kdysi sepsány, uloženy a střeženy po dlouhá staletí. Svět už možná na všechno tohle pradávné zlo zapomněl (vytvořili jsme si dávno jiné, techničtěji propracované), ale už bylo na čase dát o něm zase vědět. Kdo jiný by měl být povolanější než kapely, pohybující se ve stínu. Mnich, stojící uprostřed toho zla, je možná jen poslem, symbolem spojení temných sil. Předčítá ze Satanské bible, na rukou má krev a jeho tvář je stejně jako mnohé další, zahalená kápí. Sepsání kroniky plné násilí, smutku a beznaděje trvalo dlouho. Budiž nám všem země lehká. Vy, kteří dlouho a rádi setrváváte v opuštěných kobkách a dělá vám dobře přehrabování v kosterních ostatcích, buďte vítáni. Stíny na téhle desce jsou dlouhé, utkané z husté tmy. Album bude vyhovovat i blackerům, té špíny a hanobení svatých ostatků je zde spousta pro každého.

Sepsis
Při poslechu na mě doléhá strach, mám vidiny, ve kterých mě pronásledují dlouhé, protáhlé obličeje nemrtvých. Death metal vždycky byl a bude o navozování emocí. Jsem duše otevřená, rád se pokochám jak old schoolem, tak technikou a není mi cizí ani black metalová nákaza. Na zmiňovaném splitku najdeme absolutní esenci zla. Díky krátké stopáži obou kapel nedochází k žádné rozplizlosti nebo ztrátě pozornosti. Vše sedí na svém místě, je náležitě kruté a tvrdé. Nejdůležitější jsou samozřejmě nápady, riffy a těch najdeme na desce nepřeberné množství. Na rozdíl od jiných, mají obě smrtící čety svůj obličej, jsou jasně rozpoznatelné a v undergroundu definovatelné. Jestliže pak SEPSIS dodávají krev zkaženou hnilobou a smrtí, INFER přidávají navíc několik kilo obrácených křížů a prašivých svatých hostií. Album působí jako jed, jako nevyléčitelná choroba, při které nejdříve začnete podléhat panice, pak vám budou nuceni vyměnit krev a nakonec zemřete s kusy masa odpadanými na všechny strany. Zůstane z vás jen jakoby od kyseliny očištěná hromádka kostí.
Infer
Nevím proč, ale často bývá zvykem splitka hodnotit způsobem, kdy autor nakonec uvede, která smečka se mu líbila víc. Mnohdy to bývá způsobené tím, že slavnější kapela vypomůže té méně známé a dá o ní náležitě vědět. Tentokrát tomu tak není. Obě skupiny jsou si rovnocennými partnery, navzájem se krásně morbidně doplňují a pozdvihují vlajku československého smrtícího kovu zase o kousek výš. Deska to v dnešní době nebude mít asi příliš lehké a o prodejnosti si nedělám iluze, ale pokud jste poctivými fanoušky death metalu, určitě by neměla chybět ve vaší sbírce. Osobně jsem si dal album ihned do přední řady těch nejposlouchanějších CD tohoto týdne. Všechno napovídá tomu, že tam ještě nějakou dobu vydrží. Death metalové splitko, které otevírá víka od rakví!

Asphyx says:

When I'm listening to the CD, I'm afraid, I have visions in that long, elongated faces of undead are haunting me. Death metal has always been and will always be the induction of emotions. If SEPSIS add blood infected with decay and death, INFER add extra pounds of inverted crosses and mangy wafers. Album is like a poison, incurable disease in which you start to panic. It will stay a pile of bones only. Death metal split, which opens the covers of the coffins!


Seznam skladeb:

01. Infer - Vengeance
02. Infer - Euphory Of Killing
03. Infer - When The Light Of The Lord Fades
04. Infer - Ye Entrancemperium (Emperor Cover)
05. Sepsis - Intro
06. Sepsis - Random Killing
07. Sepsis - Mayhem Donor
08. Sepsis - In The Corpse Of Society


Čas: 33:30

Infer – band:

Peter - guitars/vocals
Robert - drums
Pepo - lead guitars
Richard - bass/vocals


Sepsis - band:

Tomáš (Prase) Svoboda - guitar
Michal (Mike) Jandák - vocals
Dominik (Dom)Vichra - bass
Jan Pražák - drums


Label:
Share this games :

TWITTER