DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 19. července 2015

Home » » Recenze/review - TORMENTION – Chaotic Delusions (2015)

Recenze/review - TORMENTION – Chaotic Delusions (2015)


TORMENTION – Chaotic Delusions
CD 2015, MurdHer Records

Posmrtné skvrny se tvoří u osoby ležící na zádech nejprve ostrůvkovitě po stranách krku přibližně po 20 minutách, za 1-2 hodiny začínají splývat, jsou modrofialové, lze je zpočátku vytlačit prstem, v místech, kde leží mrtvola na podložce, se netvoří, otočí-li se mrtvola, skvrny se přestěhují a lokalizují na místech nejníže položených. Po několika hodinách dochází k hemolýze a hemoglobin difunduje z cév do tkání – vznikají difúzní posmrtné skvrny, které se již nestěhují.

Když si vždycky přečtu podobné lékařské definice, říkám si, jak jsou suché, neosobní a odtažité. Má to tak samozřejmě být, jedná se přeci jen o odborné termíny, ale trošku té poezie by neuškodilo, co říkáte? Na to tu ale máme celé zástupy death metalových kapel, které více či méně definují záležitosti mezi životem a smrtí, případně čas, strávený již na druhé straně o hodně „přívětivěji“. Švédští TORMENTION jsou jedněmi z nich. Zdánlivě nenápadná smečka, působící do roku 2008 ve Stockholmu (a Kalmaru), je plná nehynoucí lásky ke smrti, morbidity a hniloby. V jejich textech opět ožívají zombie a tančí se na hrobech dávných předků. Člověk by mohl tímto celý text uzavřít. Jenže pánové tentokrát uchopili smrtící kov trošku jinak, než kolegové z jejich země. Občas to sice zachřestí, sem tam se dotkneme i klasiky devadesátých let, ale jinak byste tradiční postupy hledali marně. TORMENTION jsou víc atmosféričtí, rozmáchlejší. Kytarista i bubeník působí i ve slavných DEMONICAL a tak se nemusíte bát, že by se jednalo o nějakou „béčkovou“ kapelu. Naopak. Jejich muzika je zajímavá, jiná, odlišná.

Chtěl jsem původně vypsat seznam jmen, u kterých se švédští maniaci inspirovali, ale tentokrát tak neučiním. Dejte si s tím také trošku práce vy. Myslím si totiž, že bych tím kapelu odsoudil jako kopii. A to by byla škoda. Přiznám se, že pro mě nebylo zrovna lehké do jejich tvorby proniknout. Kombinace klasického a melodického death metalu spolu se zvláštními temnými prvky a různými snad až „industriálními“ odkazy na mě působila zpočátku dost odtažitě. Album mi přišlo roztříštěné, nelehké na poslech a při prvních setkáních se mi nechtělo zrovna moc nad skladbami „přemýšlet“. Čas ale uzrál jako dobře uleželá mrtvola, posmrtné skvrny se začaly postupně objevovat a já byl náhle chycen. Netvrdím, že bych padl údivem a nadšením na záda a nemluvil týden o ničem jiném, ale zaujala mě zvláštní atmosféra, jakýsi opar, vznášející se kolem přehrávače. Je to těžko definovatelné. Ale jiskra, v určitý čas na určitém místě a s určitou teplotou v místnosti, přeskočila. Obzvlášť v momentech, kdy se táhle drásají mé nervy, mám co dělat, abych nelezl strachem po stěnách svého pokoje.


Líbí se mi, že se TORMENTION nebojí lehce experimentovat, vkládají do skladeb až magické riffy. Zpěvák jakoby mentoroval, přednášel o zlu v sále obrovské auly. Zvukově mi vše ne úplně sedne, ale to bych přikládal mé oblibě ve větší špíně. Jinak je album po smrtící stránce v absolutním pořádku. Zajímavé death thrashové postupy obzvláštňují celé tohle zdánlivě nesourodé panoptikum. Výsledek je pak neotřelý, bolestivý a po několika společně strávených dnech velmi přitažlivý. Občas se sice preluduje až za hranou mého vnímání a pozornosti, ale to mi tentokrát nijak moc nevadí. Je zvláštní, že desky, u kterých nedovedu po většinu hrací doby udržet pozornost, většinou odsuzuji, tady je to ale jiné. Při každém setkání si totiž najdu to své, užiju si jinou část a pokaždé jsem překvapen. Jak říkám, hodně zvláštní deska.


„Chaotic Delusions“ je přesně tím albem, u kterého jsem rád, že nemusím dávat žádné bodové hodnocení. Nikdy bych totiž nedokázal pomocí čísla přesně vystihnout mé pocity. Ty jsou totiž velmi různorodé. Jednou si užívám do sytosti a nemám dost, jindy jen tak tápu okolo a mám i období, kdy album po několika tónech odkládám. Občas mi chybí víc energie, nářezy jsou na mě moc komplikované. Každopádně, jestliže máte rádi nahrávky, které vám to nedají zadarmo, jděte po nich jako pitbul po kusu masa. Jen jim dejte čas, trpělivost je tentokrát opravdu na místě. Zajímavě pojatý death metal severské školy.


Asphyx says:

TORMENTION plays death metal which is flourishing  and very atmospheric. I like the fact  that they are not afraid to experiment, by inserting magical riffs into the songs which is quite  interesting. Every time I listen to the album , I find something new on the CD and I am enjoying some other part as well, which leaves me surprised every time. The album became my favorite after a longer time, that is when the time was ripe, just like a carefully matured corpse. If you like the recordings, then you can not be free and you would go after them like a raging  pit bull for a piece of meat. Just give them time and patience.... time here is really needed. Interestingly conceived Scandinavian death metal.


Seznam skladeb:

1. Burn
2. Not My Hands
3. Legion
4. Deus Aborted
5. Chaotic Delusions
6. Satyriasis
7. Schizophrenic
8. Lust
9. St(r)anken


Čas: 35:18


Sestava/band:


Adam Andersson - Bass
Daniel Gustavsson - Guitar
Joakim Mikiver - Vocals
Ämir Batar - Drums


Share this games :

TWITTER