DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 3. srpna 2015

Home » » Recenze/review - IMPERIOUS – Tales of Woe (The Journey of Odysseus, Part I: From Ilion to Hades) (2015)

Recenze/review - IMPERIOUS – Tales of Woe (The Journey of Odysseus, Part I: From Ilion to Hades) (2015)


IMPERIOUSTales of Woe (The Journey of Odysseus, Part I: From Ilion to Hades)
CD 2015, vlastní vydání

Dnes bych vás rád pozval na výlet do jedné malé vesničky, někde v německých lesích. Zastavil se zde čas, lidé jsou poctiví, rozumí svému řemeslu. Moc toho nenamluví, ale místo řečí se raději chopí práce. Žije se jim krásně. Jsou spokojení. A to vlastně skoro pořád. Až na den, kdy se měsíc dostává do úplňku. To se, ač jinak pravověrní křesťané, scházejí k pravidelným rituálům. V malebném kostelíku, který je jinak útočištěm neklidných duší, obrátí všechny kříže, pomalují krví oltář a přivedou do zákristie kozla. Všem planou oči, vylézají na povrch pradávné pudy a začnou velebit temné síly. Dokonce si založili i místní soubor, nazvali ho IMPERIOUS a je pro ně pozdravem ze záhrobí. Hlásají ve jménu epického black metalu a deathu slovo mistra rohatého, oddávají se bakchanáliím a plivou na svaté ostatky.

Německá skupina IMPERIOUS není žádným přehnaně „tvrdým“ tělesem. Sází spíše na vznešené, dlouze vystavěné melodie, na temnou atmosféru a naléhavost. V mé diskografii se vymyká snad všemu, co v ní převážně mám, ale něčím zvláštním mě přesvědčili. Líbí se mi takový ten černý závoj, „odpočinkové“ melodie. Album postrádá jakýkoliv tlak, spíš je jemně „vtíravé“. Muzikanti využívají všech dostupných prostředků k vytvoření temnoty. Občas jen odříkávají text, vzdáleně mumlají. Kriticky musím nadhodit i poměrně dost hluchých, příliš dlouhých míst. Některé motivy jsou si navzájem velmi podobné a blackový skřehot zpěváka také není z nejvýraznějších. Jak říkám, normálně bych si tuhle kapelu nepustil do domu. Jenže si nemůžu pomoct, baví mě je poslouchat. Odpočinu si u ní a ještě se hodím do nálady, kdy rozjímám nad samotným bytím. A přiznejme si, občas je to potřeba.


Tři instrumentální skladby, přes hodinu hracího času. Velké sousto pro dnešního běžného strávníka. Ne tak pro mě. Já vyrůstal ještě na potravinách, o kterých jsme ani nevěděli, že jsou bio. Příjemná mi je určitá jadrnost, poctivost, síla ukrytá v opakování motivů. Jedná se teprve o druhé album kapely (ještě došlo k rouhání v roce 2011 s deskou „Varus“). Bohužel nemohu sloužit menším výletem do historie, předchozí počin se mi nepovedlo nikde sehnat. Každopádně, letos jsem navýsost spokojen. Vím moc dobře, že celé tohle smutné blouznění bude převážně hodnoceno slovy o lehkém nadprůměru, ale mě podobné recenze dnes už dávno neodradí. Na podobnou muziku musí být člověk naladěn, rozpolcen, rozerván. Jinak snad ani nemá cenu si ji pouštět. Všemu přispívá i krásný, do snad staro románského stylu hozený obal, propracované texty i slušný zvuk. Umírám spolu s oběťmi večerního rituálu. Já jsem tím, koho se rozhodli předhodit pánovi temnot. Cítíte tu síru?


Předčítám ze starých spisů, svíce hoří jemně a tentokrát v bezvětří ani neplápolají. Kolem se vznáší epicko – až folkově – černé melodie a je mi tak nějak příjemně na duši. Německá angličtina má také své zvláštní kouzlo. Album nebude nikdy dobývat přední žebříčky hitparád, ani neprolomí ledy mnoha fanoušků, ale pro mě se stalo takovým milým spočinutím. Desky je pořádný kus a používám ji ve chvílích odpočinku. Tady nelze vyhledat, stáhnout, poslechnout a pak buď vymazat nebo založit mezi další gigabity. Zde si musíte poslech zasloužit, odžít, „protrpět“. Krásný okultní obřad!


Asphyx says:

Three instrumental songs and more than an hour of listening. It´s a big piece for today’s consumer. But not for me. German band IMPERIOUS is not exaggerated “hard” thing. It has more eminent and long melodies with dark atmosphere and immediacy. This is the album I listen during my leisure activities. This is not the piece you would search for, download, listen and then remove or put among other gigabytes. This is the piece you have to earn, live and survive. It´s an amazing occult ceremony.


Seznam skladeb:


1. At the Shores of Ilion
2. To Abjure Temptation
3. At the Cave of Polyphemus
4. The Sharpened Pale
5. Insidious Winds
6. At the Bay of Telepylos
7. The Feasting of the Laestrygonians
8. Celestial Tunes of Moral Fraud
9. At the Realm of Hades
10. Where Cimmerian Darkness Dwells


Čas: 01:02:31

 

Sestava/band:


Iluaar – kytara
Sertorius – basa, zpěv
Kalmesh – kytara, zpěv


Share this games :

TWITTER