DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 7. srpna 2015

Home » » Recenze/review - KRISIUN – Forged in Fury (2015)

Recenze/review - KRISIUN – Forged in Fury (2015)


KRISIUN – Forged in Fury
CD 2015, Century Media Records

Znovu hoříme, sáláme, šílíme. Uprostřed kamenného kruhu, nazí a pomazaní krví se odevzdáváme další z okultních orgií pro obětování jedinému pravému death metalu. Jeden z posledních ostrůvků deštného pralesa je svědkem obřadu, který sice nevstoupí do dějin, ale pamětníci o něm budou v budoucnu hovořit jako o velmi krvavém, krutém a nekompromisním. Účastníci tančí, vzývají temné síly a na kůlu všechno tohle snažení pozorují na kost ohlodané zbytky obětí. Syrovost, opravdovost, uvěřitelnost. To jsou hlavní pocity, které převažují při poslechu nové desky brazilských KRISIUN. Fanoušci je vždy obdivovali pro jejich nasazení, věrnost a schopnost rozsekat všechno na maděru. Na minulém albu „The Great Execution“ lehce zvolnili a nechali vyniknout sílu temné energie. Na novince pokračují v předešlé práci. Počátečních, legendárních výmazů se už asi nedočkáme, ale jako velký příznivec téhle smečky to chápu. Taky bych nechtěl hrát dokola to samé. Ozvěny z jihoamerické divočiny zní i letos velmi chytlavě a přesto neučesaně a krutě.

Svlékám se do koženého obleku, který mi daroval kdysi samotný rohatý a dávám se do křepčení spolu s touhle příbuzensky provázanou trojicí muzikantů. Vždycky jsem na nich obdivoval takové to pravé metalové šílenství. Pamatuji a rád vzpomínám na několik jejich posledních vystoupení, kdy jsem stál udiven tou obrovskou energií, která z pódia doslova sálala. Z nové desky cítím podobnou sílu. Tentokrát mi přijde, že pánové nadále hrdě ctí starou špinavou brazilskou školu a rádi zavzpomínají v několika momentech i na své o něco málo slavnější souputníky SEPULTURA. Jednotlivé skladby jsou poměrně dlouhé (a přesto nenudí), propracované a jejich stavba je velmi pečlivě vystavěna. Na první poslech možná lehce nezáživné nápady časem uzrají a proniknou do krve s až překvapivou razancí. Ortodoxnímu kultu temnoty, satanismu a samotné smrti jsem zcela podlehl. Byl jsem jako nějaká stará nepopsaná kniha, se zažloutlými okraji, do které někdo najednou začal vepisovat rouhačské zaříkávání vlastní krví.



Desáté, výroční dlouhohrající album, 25 let na scéně. V podstatě neustálá koncertní šňůra. Tahle nesvatá trojice brazilských šílenců moc dobře ví, jak si získat své věrné příznivce. Letos mezi nás nehodné hodili pořádně syrový kus masa. Tady máte, a teď je jen na vás, jestli do sebe tu skoro hodinu maniakálního death metalového kousání vstřebáte! Podle prvních ohlasů se zdá, že fanoušci se chytli jako piraňa na háček s kouskem lidské kýty. Nejsem výjimkou. Oceňuji rychlost, hutné vyhrávky ve středním tempu i Alexův hlas, který léty zraje jako dobře uleželá whisky. Znovu, snad již posté, zavírám okna svého pokoje, aby neunikl ani hlásek z mého přehrávače. Je léto a teploty dosahují hranice snesitelnosti. Mozek se vaří, klouby povolují ve svých jamkách a srdce má co dělat, aby celé tohle morbidní panoptikum utáhlo. Svět má náhle rudou bravu a slunce sálá do mých kostí stejně jako na výše zmíněné zbytky obětí při starém obřadu. Divocí, bez zbytečných dogmat, svobodní a krvelační, takoví jsme při poslechu novinky KRISIUN.



KRISIUN se vrátili po čtyřech letech s pořádně krutou deskou. Je propracovaná a zároveň syrová a dotýká se šílenství. Death metal v tomhle podání mi koluje v krvi, jako jed nějakého brazilského hada. Nesvatá trojice šílenců opět dokázala, že umí nahrát album, které vás smete jako tsunami. Cítím na rukou zaschlou krev a znovu se spolu s kapelou chystám na hodně krvavý rituál. Tančíme v kruhu okolo pradávného ohně, vzýváme staré death metalové předky a modlíme se k samotnému satanovi. Osobně považuji KRISIUN za jednu z nejlepších extrémních kapel současnosti. Na Forged in Furyto pánové jenom dokazují. Letošní album je maniakální odpovědí na všechny šílenosti dnešního světa. Takhle nějak si představuji reálný syrový brazilský death metal! Skvělá nahrávka plná okultní temnoty!


Asphyx says:

KRISIUN come back after four years with a really cruel album. It is sophisticated and at the same time raw and it's touching madness. Death metal in this interpretation is circulating in my blood, like poison in the blood of Brazilian snakes. The unholy trio of madmen showed once again that they can record an album sweeping you away like a tsunami. I feel the dried blood on my hands and I'm going for a bloody ritual with the band again. We are dancing in a circle around the ancient fire, worshiping the old death metal ancestors and praying to Satan. KRISIUN, for me personally, this is one of the best extreme bands at the moment. On "Forged in Fury" gentlemen show it. This year's album is the maniacal answer to all craziness of today's world. This is how I imagine the real raw Brazilian death metal! Great record full of occult darkness!


Seznam skladeb:

01 Scars Of The Hatred
02 Ways Of Barbarism
03 Dogma Of Submission
04 Strength Forged In Fury
05 Soulless Impaler
06 Burning Of The Heretic
07 The Isolated Truth
08 Oracle Of The Ungod
09 Timeless Starvation
10 Milonga De La Muerte
11 Earth's Cremation (Bonus Track)
12 Electric Funeral (Black Sabbath cover) (Bonus Track)


Čas: 51:29


Sestava/band:



Alex Camargo – Vocal/Bass
Moyses Kolesne – Guitar
Max Kolesne - Drums


Share this games :

TWITTER