DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 31. srpna 2015

Home » » Recenze/review - PENTAGRAM - Curious Volume (2015)

Recenze/review - PENTAGRAM - Curious Volume (2015)



PENTAGRAM - Curious Volume
CD 2015, Peaceville Records

"Tati, co je to ten pentagram?": zeptal se mě nedávno můj skoro devítiletý syn. Dal jsem se do vysvětlování, co znamená ten dávný symbol, dokonce jsem ho nekreslil. "Tohle já vím, já myslel tuhle kapelu?": ukázal prstem na CD, které leželo na zemi. Zrovna jsem něco hledal a v tom mém zmatku jsem ho odložil stranou. "Jo, tak!": zamyslel jsem se a začal vyprávět jeden starý příběh. Začal jsem synkovou babičkou (která měla PENTAGRAM ve své sbírce), jednou starou deskou a když jsem skončil, tak uběhly asi dvě hodiny. Chudák malý seděl, přemítal a pak navrhl, abych mu tu desku pustil. Šli jsme na to. Konec konců, začít zrovna s americkými PENTAGRAM není zase tolik špatné:)). Vždyť tahle kapela stála u samého zrodu doom metalu a spolu s ní jsou citovány smečky jako BLACK SABBATH, TROUBLE, SAINT VITUS (a se kterými jsou dodnes právem porovnáváni). S těmi taky měli zpočátku velmi podobný přístup. Ve zlatých sedmdesátých letech patřili mezi pravý underground (to zní dnes hodně divně, co?). 

Hrozně se mi líbí, že pánové za ta dlouhá léta vůbec nezměnili přístup k muzice. Nebo mi to alespoň na novince přijde. Nalezneme na ní jak "rychlejší", dunivé a rockové "vypalovačky", tak plouživé a až psychedelické pasáže, které udělali skupině v počátcích takové jméno. Nikde se zbytečně netlačí, spíš se hraje hezky pomalu, ale o to naléhavěji, intenzivněji, "heavy". Pro poslech musíte mít samozřejmě asi nějaký ten křížek na krku a nebo alespoň uši nasměřované do staré rockové školy. Tohle je sice nové album, ale působí jako stará vykopávka. Teď to myslím jako velkou pochvalu, protože kupříkladu zvuku si opravdu cením. Každý nástroj je krásně slyšitelný, nic není zbytečně hlasité, produkce rozhodně nepokulhává. V porovnání s legendárními kousky ze sedmdesátých a osmdesátých let samozřejmě došlo k posunu, ale to bych přikládal spíš současným technologiím. On by také tu dávnou plesnivinu dnes nikdo znovu neposlouchal a hlavně už asi nenahrál ve studiu. 



Zajímavý a pro mě velmi příjemný je vokál jediného a nejstaršího pozůstalého z počátku PENTAGRAM, Bobbyho Lieblinga. Smekám klobouk, takhle hezky si to dávat v 61 letech není zrovna běžné. Pánové mi poměrně rozhodili sandál, protože jsem skoro celý týden doma neposlouchal nic jiného. K tomu tradiční páteční retro klipy v televizi a najednou si člověk říkal, že musí mít tuhle muziku někde zakódovanou v genech. Kdybych tenkrát žil, byl bych určitě totální "hippie", už jen kvůli kapelám. Já takovouto hudbu miluji. Byl jsem odkojený u gramofonu, tak asi možná proto. "Curious Volume" je neskutečná pohodovka. Člověk si odpočine, dostane chuť na pivo a i když jsem byl původně ke starým pánům (chyba a mladická nerozvážnost!) skeptický, nakonec jsem si podupával vlastně pořád. Rock´n´roll stejně nikdy nezemře! Tedy, pokud tady budou skupiny jako PENTAGRAM.



Na hodnocení nové desky PENTAGRAM si ještě přijdu příliš mladý, ale za sebe mohu prohlásit jediné. Pokud bude kapela dál vydávat podobná alba, budu absolutně spokojený. Totálně heavy a doomová nahrávka! Člověk jako by se při poslechu vrátil do doby, kdy jeho rodiče byli mladí a spolu s nimi se proplétal tehdejším životem. Na "Curious Volume" před vámi ožije historie. I v dnešní době má ale tato muzika co říct. Je až překvapivé, jak svěže a mladě zní skladby, které složili tito slavní muzikanti. Mohli by nahrát desku jen tak, aby se neřeklo, ale oni do toho dali všechno. A je to cítit z každého tónu! Album jakoby jiskřilo, zářilo černým plamenem. Odehrávají se na něm různorodé emoce a je doslova napěchované energií. Skvělá nahrávka od legendární kapely, která se nesmrtelně zapsala do historie. Doom and heavy forever!


Asphyx says:

I kind of feel that I´m too young for rating this album, however I can say one thing: If this band keeps releasing these kinds of albums I´m happy. This is totally doom and heavy record! When listening to this album you feel like you are back in time when your parents were young and together with them you lived your life. Thanks to “Curious Volume” the history is alive right in front of you. This kind of music has something to say, even nowadays. Amazingly, songs sound fresh and young. Although they could record an album just because, they did great work and put everything in it! And you can feel it with every single tone. This album sparkles and shine with a black flame. There are emotion of some kind and it is full of energy, literally. This is an amazing album by legendary band which has been written down in history files. DOOM AND HEAVY FOREVER!  



Share this games :

TWITTER