DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 9. srpna 2015

Home » » Recenze/review - SKELETAL REMAINS – Condemned to Misery (2015)

Recenze/review - SKELETAL REMAINS – Condemned to Misery (2015)


SKELETAL REMAINS – Condemned to Misery
CD 2015, F.D.A. Rekotz

Otevírám vrátka, doslova prorostlá břečťanem. Tady někde by to mělo být. Cesta do hor mi chvilku trvala, přeci jen, musel jsem vystoupat několik kilometrů. Na uších nová deska SKELETAL REMAINS a v batohu vzpomínky. Konečně jsem se dočkal. Procházím neupravenými cestami jednoho nejmenovaného hřbitova v pohraničí, ze zdí se na mě smějí náboženské motivy a čtu si na náhrobcích německá jména. Pohnutá historie vesničky posazené kousek od hranic jako by byla vepsaná do puklin opuštěných hrobů. Jsem tu sám, jen s několika brouky s příznačným jménem hrobařík, kteří mi dělají společnost. Je to jako z nějakého polozapomenutého románu. Zastrčený úplně vzadu, u zdi, zchátralý a lehce nahnutý doprava je náhrobek se jménem Death metal. Je na něm náhle (při dalším puštěném songu) napsáno moje jméno. Doslova září do pološera. Na víku hrobky leží lebka a pod ní nové CD „Condemned to Misery“. Ježíš, zavěšený nad celou touhle lehce strašidelnou scenérií má shovívavou tvář a blaženě se usmívá.

Do mozku mi duní nejnesvětější plesnivý old school death metal a já vzpomínám, jak jsem se v okolí jako malý kluk proháněl na kole. V končící pubertě pak, když jsem potkal metal, jsem si dával do hlavy postupně takové smečky jako OBITUARY, PESTILENCE, MASTER, DEATH, MORGOTH a spoustu dalších kapel, které mě ovlivnili na celý život. SKELETAL REMAINS mě dokázali vrátit v čase již svoji prvotinou „Beyond the Flesh“ (2012). Dokonce mě přesvědčili natolik, že jsem se vydal do Prahy na jejich koncert. Pánové umí navodit atmosféru devadesátých let vskutku velmi uvěřitelně. Letos je to sice lehce slabší a ten prvotní „šok“ a nadšení po čase lehce opadlo, ale pořád se v tom obrovském retro boomu jedná o kapelu, která vystihuje ducha doby jako jedna z nejlepších. Líbí se mi jak plesnivý zvuk, tak práce s náladami. Oceňuji thrashové vsuvky ve stylu DEMOLITION HAMMER i naléhavý vokál položený někde mezi Johna Tardyho z OBITUARY a Martina van Drunena z ASPHYX.


Letos mi to „prolomení“ ledů mezi mnou a kapelou trvalo poněkud déle než na minulé desce. Zpočátku jsem byl dokonce lehce zklamaný. Jednotlivé songy mi přijdou totiž navzájem velmi podobné a není to také „už taková šleha a šok“ jako při prvotině. Tentokrát si to u mě museli pánové z Kalifornie více oddřít. Pokud bych pak měl srovnat s letošním „revivalem DEATH“, kapelou GRUESOME, tak ti o kousek před SKELETAL REMAINS vedou. Vím, nedá se to moc srovnávat, ale já vnímám „Condemned to Misery“ spíše „jen“ jako pokrm pro pravověrné old school maniaky. Ostatní tentokrát asi zůstanou nezasaženi. To u předešlé desky nenastávalo, ten „přesah“ i mimo „styl“ byl patrný a zasáhl i nejednoho nadšence do jiných stylů (byla přesvědčivější). Více ale samozřejmě ukáže čas. Berte mou lehkou kritiku spíše jako malý povzdech, prvotina mě totiž opravdu hodně zasáhla. Věnujme se ale raději tomu příjemnému, co nás na letošní desce čeká a nemine, pak si vše lépe užijeme, co říkáte? Osobně mi stačí zavřít oči, usednout na lavičku z dubových prken, která zde na hřbitově přežila snad staletí a ten návrat do minulosti si užívám plnými doušky.


SKELETAL REMAINS na své druhé desce pokračují ve svém old schoolovém ataku. Novinka nepostrádá energii, sílu a plesnivinu starých časů. Předešlé album se mi líbilo o trošku více, ale přesto si letošní zásek hodně užívám. Devadesátá léta opět ožívají, hroby se znovu otvírají a náhrobky jsou nakloněny na stranu zla. Obraťte všechny kříže a exhumujte poctivý reálný death metal! SKELETAL REMAINS se to povedlo a letos nám přinášejí další pytel pořádně prohnilých kostí. Duch dávných časů se vznáší všude, kolem chodí dáma s kosou a Satan se musí usmívat radostí. Album je povinností pro všechny pravověrné vyznavače smrti! Vivat SKELETAL REMAINS, vivat OLD SCHOOL DEATH METAL! Velmi dobré album!


Asphyx says:


SKELETAL REMAINS continue with their old school attack on their second album. The news doesn't miss energy, strength and musty of old times. Previous album I liked a little more, but I enjoy this year's record still and all much. The 90th come to life again, the graves are opening and headstones are tilted to the side of evil. Turn all crosses and exhume the honest real death metal! SKELETAL REMAINS did it and they bring us other bag of pretty rotten bones. Spirit of long-ago times is billowing everywhere, a lady with a scythe is walking around and Satan must smile. The album is a must for all fans of orthodox death! SKELETAL REMAINS Vivat, Vivat OLD SCHOOL DEATH METAL! Very good album!



Seznam skladeb:

1. Beyond Cremation
2. Obscured Velitation
3. Euphoric Bloodfeast
4. Viral Hemorrhagic Pyrexia
5. Atrocious Palamity
6. Ethereal Erosion
7. ...Still Suffering
8. Sleepless Cadavers



Čas: 36:55


Sestava/band:




Chris Monroy - Guitar/Vocals
Adrius Marquez - Bass
Adrian Obregon - Guitar
Joe Martin - Drums

Share this games :

TWITTER