DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 28. srpna 2015

Home » » Recenze/review - SPHERE – Mindless Mass (2015)

Recenze/review - SPHERE – Mindless Mass (2015)


SPHERE Mindless Mass
CD 2015, Deformeathing Production

Po stěnách stéká načervenalý hnis. Cupitání krys, ani jejich korálkovité oči už ani nevnímám. Pokolikáté už? Ptám se. Ano, opět sestupuji do temných kobek, abych přinesl zprávu o další undergroundové kapele. Tentokrát jsem ve Varšavě a pokouším se dohledat v podzemních chodbách jednu z mých oblíbených kapel SPHERE. Ti letos vydali třetí řadové album, které je opět plné tmy, špíny, klasického polského death metalu, groovy pasáží a neskutečného tlaku. Nevím, jak to pánové dělají, ale opět mě dostali. Možná je to nějaká tajná formule, možná prokletí, netuším, ale vždycky se na společné chvíle moc těším. Zabouchnu pokaždé obrovské dřevěné dveře do tajných chodeb a pak už se jen oddávám společné vášní pro smrtící kov. Někde nahoře se zase někdo upálil, nějaký sportovní team vyhrál nad druhým, nějaká celebrita šokovala druhou, ale tady to neřešíme. Zde se probírají věci mezi peklem a záhrobím, útočí se přesně zacílenými riffy a preluduje se pro nanebevzetí samotného Satana. Ano, už bylo na čase, aby tam nahoře někdo udělal trošku pořádek.

Novinka „Mindless Mass“ je plná síry, hanobení svatých ostatků a všude přítomné až spirituální nálady. Hudebně vycházejí pánové z polské školy, tak jak ji známe u VADER, BEHEMOTH, TRAUMA, GORTAL. Navíc pak přidávají až blackové stíny, známé třeba u BELPHEGOR. Kapela se nebojí ale ani „modernějších“ poloh, tak jak je chápou jejich kolegové DECAPITATED. První dvě desky mě brali o trošku méně, tady jsem si pro sebe toho zla našel o hodně víc. Na téhle smečce je znát, že neskutečně dře, je plně oddaná své věci a s ničím se moc nemazlí. Tančíme spolu na rozžhavených uhlících, pořádáme nekonečně temné seance, umíráme i se znovu rodíme. Těch poloh, různých zákoutí, nálad i emocí má letošní nahrávka opravdu mnoho. Není rozhodně na první poslech a zhodnocení, naopak, chce čas, klid a doporučoval bych i deštivější počasí. Potom byste mohli být spokojeni jako já. Skoro padesát minut zla se zdá být až příliš velkým soustem, ale SPHERE obstáli se ctí.


Na stěně jsou promítány stíny nevěřících, kteří sem nějakým záhadným způsobem zabloudili. Neustále se křižují a odříkávají nekonečné modlitby. Kdyby tak věděli, že tady se jim žádné spásy nedostane. Jestli jim nahoře slibovali ráj a lásku, tak ten zde rozhodně nenaleznou. To utrpení, které prožívali každý den ve svém reálném životě, je u nás v záhrobí ještě krutější, čitelnější. Na druhou stranu, nikdo se v podzemí nepřetvařuje. Všechny tváře jsou sice zachmuřené a oči plápolají, ale alespoň si žádný člen řádu nemrtvých nehraje na svatého. Duchové, ani postavy míhající se mezi naším a oním světem, neznají podlost a křivost lidského charakteru. Je to stejné jako na letošní novince SPHERE. Zlo je jasně definované, čitelné. Nikdo se netváří jako váš přítel, aby vám za pár chvil bodl nůž zezadu do ledvin. Mám podobné poctivé a „upřímné“ desky čím dál tím raději. Vím sice, co mohu dopředu očekávat, ale zase na druhou stranu, je to jako setkání se starými známými. Líbí se mi ten tlak, ty černé jiskry, které z alba doslova tryskají.


SPHERE na svém třetím řadovém albu opět jasně dokazují, že jsou plně oddáni pravému a nefalšovanému death metalu. Novinka je snad ještě víc temná a plná energie, než předchozí desky. Skoro padesát minut absolutního inferna, tmy, zla a špíny, dělají z těchto polských válečníků jednu z mých nejoblíbenějších kapel z jejich země. Líbí se mi to propojení zloby a energie. Ve Varšavě zkrátka moc dobře vědí, jak na mě. Rozsekají mě na malé kousky, proklejí mě a uvrhnou do říše nemrtvých. SPHERE na Mindless Mass“ sice nikam death metal neposouvají, ale vytvořili velmi silnou a temnou nahrávku. Vítejte v podzemí! Nekompromisní, naléhaví, šílení, maniakální! Takoví jsou SPHERE. Death metalové album, které vám otevře dveře do samotného pekla!


Asphyx says:


SPHERE say clearly on their third album again that they are full of the right and authentic death metal. The news is perhaps even more dark and full of energy than the previous records. Almost fifty minutes of absolute inferno of darkness, evil and filth, make these Polish warriors one of my favorite bands from their country. I like the link of anger and energy. Warsaw knows very well how to get me. They cut me into small pieces, curse and throw me into the land of undead. SPHERE on "Mindless Mass" don't move death metal anywhere, but they created a very strong and dark record. Welcome to the Underground! Uncompromising, urgent, crazy maniac! This is SPHERE. Death metal album that will open you the door to hell!


Seznam skladeb:


1. Come To Us!
2. Baptism
3. Society Foetus
4. Spider's Web
5. Retaliation
6. Let To Live
7. Cage Of Conformity
8. Leash
9. Mindless Mass
10. Golden Calf Sculpture
11. Red Hood
12. Manifesto
13. Spring Lullaby
14. I Am The Cross


Čas: 49:27


Sestava/band:



Dawidek - zpěv
Diego - kytara
Iron - kytara
Beton - basa
Thürn - bicí


Share this games :

TWITTER