DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 11. srpna 2015

Home » » Recenze/review - SUPURATION – Reveries… (2015)

Recenze/review - SUPURATION – Reveries… (2015)


SUPURATION – Reveries…
CD 2015, Listenable Records

Je večer a mě začínají svrbět nohy. Žádají si svoji pravidelnou dávku běhu. Volá mě les, stráně a čerstvý vzduch. Beru si boty, protahuji se a do pěti minut mě pohlcují stromy. Smráká se. Stíny tančí mezi kmeny stromů a nad krajinou se kumulují mraky. Vbíhám po lesní pěšině na jedno místo, kde se pokaždé cítím podivně. Mám pocit, že mě někdo pozoruje. Otáčím se, připraven k případné obraně a na pařezu se na mě zákeřně směje kočka. Má podivně plesnivý kožich a žhnoucí uhlíky místo očí. Houští náhle zatahuje kolem cesty oponu a já jsem uvězněn. „Proč rušíš náš klid?“: ozve se ze tmy a já vyděšeně zaujímám postoj lovce. Nohy zapřené do jehličí a ruce zvednuté s pěstmi před obličejem. Pak udeří blesk a mojí hlavou projede šílená bolest. Najednou jsem jako v nějakém špatném hororu o několik staletí zpět. Stojím na pradávném pohřebišti. Kočičí dáma už nesedí na pařezu, ale na náhrobku, na kterém je kostrbatým písmem vyvedeno jméno SUPURATION. Všechno mi najednou zapadne do sebe a rychle sundávám sluchátka s muzikou z uší, stejnojmenná kapela mi totiž dělala společnost při fyzickém trápení mého těla. Hudba zní dál, odněkud z hlubin temného lesa.

Zážitky, spojené s poslechem muziky bývají mnohdy prapodivné. SUPURATION byli pro mě až do dnešních dní spíše okrajovou záležitostí. Věděl jsem o nich, dokonce jsem doma dohledal i nějaké demo z devadesátých let, ale nikdy jsem tvorbu téhle party nijak nepřeceňoval. Možná snad jen vynikající zásek z roku 1993 s názvem „The Cube“. Kapela se několikrát odmlčela a přijde mi, že se nikam ani moc netlačila. O to větší bylo moje překvapení. Nové album je plné deathových melodií ve stylu DISMEMBER, MORBID ANGEL, GOREFEST, DEATH, MASTER, ENTOMBED, PESTILENCE, ANTROPOMORPHIA, NECROPHAGIA ale i až heavy rockových postupů, známých třeba u slavných BLACK SABBATH. SUPURATION zkrátka ctí klasické a tradiční postupy, lehce ušpiněný zvuk a mocné doomové gradace. A to mi, jako milovníkovi starých časů dělá velmi dobře na těle i duši. Pro okultně temné obřady je CD jako dělané. Líbí se mi naléhavost, přijde mi, jakoby mě deska rozebírala postupně na malé kousky. Zamotávám se do sítí chladných melodií, umírám opuštěn na lesní pěšině. Rozmlouvám se svými předky. Tady si na své přijdou klidně i posluchači, kteří vyrůstali hudebně někdy v osmdesátých letech.


Dotýkám se rukou jednotlivých náhrobků. Čtu si nápisy mnohdy až legračních jmen, odpočítávám podle dat, jak kdo dlouho žil. Klasická procházka po hřbitově, rozjímání, stačilo by možná říct. Jen s tím rozdílem, že kolem téhle lesní časové bubliny létají trysková letadla a sviští internetové sítě. Jsem uzavřen v meziprostoru, někde za oponou. Rozmlouvám v nekonečných debatách se všemi živými i neživými tvory. Bloumám uličkami starodávného pohřebiště. Dnes už je vše zarostlé a zapomenuté, ale tenkrát to v těchto místech neskutečně žilo. Stejně jako na nové desce SUPURATION. Ty příběhy, které já i kapela vyprávíme, se v mnohém protínají. Jsou plné tmy, napětí, krásy umírajícího slunce, vichru v korunách stromů i nekonečné řady očí, které nejsou přiřazeny žádné živé bytosti. Najednou projede šerým a zdánlivě spícím lesem světlo a já se probouzím. Celou dobu jsem ležel v mechu, se sluchátky na uších. Chvíli přemýšlím, co je pravda a co sen a nakonec usedám do trávy. Potřebuji si to všechno srovnat v hlavě. Protahuji se jako dobře vyspaný jedinec. Je mi krásně a mám dobrý pocit z toho, že temnota odešla. Naproti mně usedá černá kočka a mňoukavým hlasem pronáší slova, která mi budou znít v hlavě asi nadosmrti: „Ještě jsme neskončili, ještě ne!“. Utíkám domů rychlostí blesku a navždy měním trasu svých běžeckých toulek.


Francouzští death doomaři SUPURATION mě hned prvními tóny své nové desky přenesli do světa stínů. Mám rád klasiku a té se mi zde dostává vrchovatě. Tradiční postupy jsou doslova načichlé špínou, zlem a tajemnem. Při poslechu si přijdu jako při nějaké hodně temné noční můře. Moje mysl se spolu s kapelou zmítá na onom světě. Okultní, spiritistická atmosféra je cítit na každém kroku. Připravte oltáře k dnešní oběti! Dnes se budeme se SUPURATION modlit za pravý nefalšovaný death doom metal! Obloha je černá jako roucho na rakvích. Mocné melodie, naléhavý hlas, tepající bicí. Dohromady pak krvavý diamant, pečlivě opracovaný k samotné dokonalosti. Podobná hudba mi koluje v krvi a jak známo, krev jen tak nevyměníš. Vynikající deska s atmosférou starých hřbitovů! Legendární kapela nahrála opět skvělé album!


Asphyx says:

I have been brought to the world of shadows by first tones of the French death doom band SUPURATION. I like classic and this album has enough of it. The traditional steps are full of dirt, evil and deepness. When I listen to this I feel like I have a nightmare. My mind is with this band on the other side. Occult, spiritual atmosphere is smellable on every single step. Prepare the altars for today´s sacrifices. Today we are praying with SUURATION for the real death doom metal! The sky is black like a garment on coffins. Powerful melodies, emergent voice, beating drums. This bloody diamante is carefully wrought to the perfection. This kind of music is inside my blood stream and as you know blood is not something you can change. This is an excellent album with old day’s graveyards atmosphere. The legendary band recorded a great album, again!  


Seznam skladeb:


1. Avoid the Contamination
2. Tales From the Crematory
3. Suffocate Through Asphyxia
4. Suppurated
5. Hypertrophy / Sordid and Outrageous Emanations
6. Sultry Obsession
7. Reveries of a Bloated Cadaver
8. Ephemeral Paradise
9. Shattered
10. The Beast
11. Among the Living


Čas: 48:10


Sestava/band:


Ludovic Loez : Chant, guitare et compositeur principal
Fabrice Loez : Chœurs et Guitare
Frédéric Fievez : Chœurs et Basse
Thierry Berger : Batterie


Share this games :

TWITTER