DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 20. srpna 2015

Home » » Recenze/review - WOMBBATH – Downfall Rising (2015)

Recenze/review - WOMBBATH – Downfall Rising (2015)


WOMBBATH – Downfall Rising
CD 2015, Dark Descent Records / Pulverised Records

Ruka nebo spíše pařát, s ostrými drápy, projel půdou jako po másle. Zároveň s tímto úkazem se rozlehl krajinou neskutečný skřek. Lidé se zastavovali, ohlíželi a tiskli své děti na prsa. Strach zachvátil široké okolí. Nikdo už nechodil vysedávat do hospody, všichni raději sedávali v obavách za zamčenými dveřmi. Město jako by bylo pokryto černým hávem, utkaným z jedovatých pavučin. Ulicemi se ploužili postavy, o kterých byste nedokázali s jistotou říct, zda jsou ještě z tohoto světa. Některé také nebyly. Lékaři marně přemítali na sympóziích o pandemii neznámé choroby. Nastala další doba temna, zla a šílenství. Svět umíral. Nemrtví už toho měli dost a rozhodli se lidské plémě přimět k tomu, aby se na chvilku zastavilo a začalo konečně přemýšlet. Ze záhrobí byly vysílány jednotky rychlého smrtícího nasazení v podobě death metalových kapel, které měli ke smrti vždy nejblíže. Tomuto privilegiu se dostalo převážně staroškolským, švédským uskupením. WOMBBATH dělali vždy (již od roku 1990) čest svému řádu a patřili do předních řad bojovníků za listinu práv a svobod stoupenců zombie.

Letos tomu není jinak. Již při prvním setkání s novinkou mi zatrnulo v zátylku. Hovořil jsem s deskou jako s malým dítětem a prohlašoval něco o tom, že tohle je přesně ono. Tady jsem pro sebe nalezl další z nových alb znovu probuzených legend. WOMBBATH sice nepatří mezi tolik „slavná“ jména jako DISMEMBER, ENTRAILS, NIHILIST, ENTOMBED, GRAVE, ale jejich práce je neméně poctivá a chřestící. Kapela má sice na svém kontě pouze dvě dlouhohrající alba (dalším je „Internal Caustic Torments“ z roku 1993), ale také několik EP, dvě splitka a jedno demo. Na tak dlouho hrající skupinu nic moc, řeknete si, ale zase na druhou stranu, možná lepší, než kdyby sázela novou desku každý rok a kvalita aby byla bůhví kde. Takhle si můžeme vychutnat poctivost, hnilobu, plesnivinu a klasické chřestění dosytnosti. WOMBBATH mi přijdou oproti svým soukmenovcům lehce temnější, rozvláčnější a chvílemi se dotýkají až doomových nálad. Osobně si přijdu na společných seancích stejně, jako by mě udeřila tlapou nějaká pořádně rozzuřená šelma. Doslova cítím pach z její mordy a krev mi jasně naznačuje, že tahle hudba mi dělá velmi dobře. Jsem rozložený, oddaný a pánové ze Švédska si se mnou dělají, co chtějí.


Členové tohoto morbidního spolku také působí nebo měli co do činění s takovými jmény jako SKINEATER, VICIOUS, ASHCLOUD, HUMAN HARVEST, JUST BEFORE DAWN, SYN:DROM, VHOLDGHAST, OVERTORTURE, NECROMICON a spousta dalších. Zkrátka a jednoduše, tady vám k tanci a poslechu hraje jen samá švédská death metalová šlechta. K tomu si připočtěte mix od Jeramieho Klinga a mastering od Jamesa Murphyho a máte před sebou čerstvě probuzené absolutní zlo. Zvuk je právě to, co mě doslova posadilo na zadek. Respektive, seklo to se mnou, jako vedro s kardiakem. Deska mě doslova smetla, roztrhala a rozsekala na malé kousíčky. Zpětně složený už nikdy nebudu takový jako dřív. Každá podobná procházka po severském hřbitově ve mně totiž vyvolává pocit absolutní smrtelnosti a vážím si podobných záseků, stejně jako dobrých děl od skvělých řemeslníků. Nestavím se k těmto počinům zády kvůli tomu, že už to dávno není nic „nového“. Naopak, užívám si ty drobné nuance, vyhrávky, temnotu i chorobnou sílu. Nabíjím se, jsem připojen na samotné záhrobí.


WOMBBATH jsou zpět! Silní, chorobní a studení, jako ruka oživlé mrtvoly. Všichni, kdo se rádi procházíte v noci po hřbitovech a máte rádi poctivý švédský death metal, buďte na pozoru! Na novince „Downfall Rising“ naleznete ryzí, poctivý a pořádně shnilý smrtící kov. Jako bonus pak kroutící se červy, ostré riffy, studenou náladu i oživlé zombie. Nálada je zde smutná a studená, podobná té, která bývá v márnicích. Hroby byly opět otevřeny a smrt si žádá svoji daň! Nenechte se mýlit stářím kapely, tady se hraje způsobem, připomínajícím tsunami. Dveře do pekla jsou znovu otevřeny, stačí jen vstoupit. Album mi připomíná záhrobní symfonii zla. Jsem touto hudbou doslova uhranutý. Jděte a slyšte slova z toho nejtemnějšího undergroundu! Nahrávka, která vám oživí staré rány! Absolutní švédský kult!

Asphyx says:


WOMBBATH are back. They are powerfull, morbit and cool like a hand of revived corpse. Pay attention all you who likes walking on the graveyard at night and honest Swedish death metal. You will find pure, straight and rotten death metal. The mood here is sad and cold, like in the morgue. The graves were opened and the Death asks for its tax. Don´t be wrong about the age of this band, they are playing like tsunami. The door to the hell are opened again, you can enter only. The album reminds me the symphony of evil from the other world. Go and hear words from the darkest underground! The recording will come to life your old wounds. An absolute Swedish cult!


Seznam skladeb:

01. Intro
02. Under Apokalypsens Svarta Vingar
03. Underneath This Rotten Soil
04. I Am the Abyss
05. Fall of the Weak
06. Putrid and Bound (By the Seed of Satan)
07. Paid in Blood
08. Abandoned Furthermore


Čas: 31:59

 

Sestava/band:


Guitar - Håkan Stuvemark
Vocals/Bass - Jonny Pettersson
Guitar - Al Riglin
Drums - Henrik Åberg
Bass - Johan Momqvist


Share this games :

TWITTER