DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 8. září 2015

Home » » Minirecenze/minireview - FEAR FACTORY - Genexus (2015)

Minirecenze/minireview - FEAR FACTORY - Genexus (2015)


FEAR FACTORY - Genexus
CD 2015, Nuclear Blast

Strojově přesný rytmus, odlidštěnost, vzpoura strojů. Takoví jsou FEAR FACTORY již dlouhých 25 let. Kapela si zažila největší období slávy někdy v devadesátých letech a stala se vzorem pro obrovské množství následníků. Jako každý, kdo hraje takhle dlouho, prošla obdobím útlumu, kdy mi přišlo, že vydávala desky jen z povinnosti. Letos je tomu trošku jinak. Novinka sice není rovna jejich nejslavnějším dílům, ale i v dnešní době obstojí se ctí. A cože na ní vlastně najdeme? Vlastně nic nového. Typické melodické vyhrávky, čistý hlas, vyřvávané pasáže i tolik typické zasekávačky. Zvuk je vynikající, bicí jakbysmet a tak si myslím, že na své si přijde každý poctivý maniak, který kapelu neopustil. 

Nálada je temná, opravdu chladná a dovedl bych si představit, že deska poslouží jako soundtrack k nějakému akčnímu sci-fi filmu. Na FEAR FACTORY taková klasika, dalo by se říct. Jenže jak známo, já nejsem kritik, ale obyčejný fanoušek a jako takovému se mi letošní počin líbí. Dává mi vzpomenout na staré časy, kdy "ještě stroje měly duši", přenáší mě do doby, kdy nebylo všechno tolik "digitalizované". Ano, je to vlastně s podivem, ale jedna z přelomových a ve své době progresivních kapel natočila skvělé retro. Není se za co stydět, dělají jen to, co jim jde a mají v krvi. Užívám si dokonce i čisté vokály, se kterými jsem míval dříve často problémy. Ve studiu si dali opravdu záležet a najednou před sebou máme desku, které nechybí energie, ani síla k tomu, oživit roboty a naučit je zabíjet. 

FEAR FACTORY mě na novince velmi mile překvapili! Vrátili se k tomu, co umí nejlépe. Na albu oživují nové a nové stroje na zabíjení a posílají je mezi nás, nehodné lidstvo. Líbí se mi jak nápady, tak temná, studená a odlidštěná nálada. Album sice nedosahuje "hitovosti" slavných alb z devadesátých let, ale rozhodně stojí za poslech. Vyloženě si užívám čisté vokály a bicí, které jsou jako vždy exkluzivní. FEAR FACTORY moc dobře vědí, že stroje nad námi stejně jednou vyhrají. Industriální death metal od mistrů ve svém oboru! Velmi dobře!






Asphyx says:

FEAR FACTORY surprised me with this new album! It has come back to the stuff they know the best. On this album the killing machines are alive and brought to us to destroy the mankind. I like the ideas and the dark and cold man-less mood. It´s not the kind of hit-ish album like albums from 90ths, however you should listen to it. I really enjoy the clean vocals and drums which are exclusive, as usual. One day the machines are going to kill us and the FEAR FACTORY knows is very well. This is an industrial death metal by the masters! Very Well!


Share this games :

TWITTER