DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 6. září 2015

Home » » Minirecenze/minireview - GHOST - Meliora (2015)

Minirecenze/minireview - GHOST - Meliora (2015)



GHOST - Meliora 
CD 2015, Loma Vista Recordings

Papeženci GHOST jsou tady s novým albem! Hurá! Provolá určitě spousta z vás. Já pořád nevím. Rád sice občas přistoupím na tu jejich hru, která opravdu lahodí mému oku, ale s ušima je to už trošku horší. Opět se jedná o retro jako řemen. Jen s tím rozdílem, že když si večer pustíte staré klipy ze sedmdesátých let, tak lepší jsou i ty nejméně provařené kapely. GHOST se dokázali přesně trefit do vlny současného "hudebního návratu v čase", ale nějak jim to stejně nevěřím. Hudba je klasická, často poskládaná na motivy třeba takových DEEP PURPLE, BLACK SABBATH, MERCYFUL FATE a pak dále z kapel ze zlatých sedmdesátek. Zkrátka nic nového pod sluncem, jen v dnešním hávu zabalené pokrmy z doby kdy se lámaly roky 1969 a 1970. GHOST si velice šikovně vybírají ty nejlepší kousky, ale chybí mi takové to těžce popsatelné chvění, které jsem zažíval jako malý kluk, když mi rodiče pouštěli jejich předchůdce.

Nechci ale jen házet špínu. Album je to samozřejmě nadprůměrně dobré, nepostrádá pár hitovek a o image, obalu a produkci se netřeba bavit. Tady je všechno v absolutním pořádku. Jen postrádám něco navíc. Takhle je to jen parádní, příjemně poslouchatelný a pro mnohé mladší posluchače i "překvapivý" produkt. Lehce šokující chování, výroky kapely a texty mohou sice navodit pocit jakési rebelie, ale tohle všechno už tady také bylo. A mnohokrát v o hodně lepším balení a uvěřitelnější. 

Na letošní desce "Meliora " u mě vyprchalo dřívější nadšení a překvapení. Album je dokonalé po grafické i produkční stránce, ale skladby mi přijdou jen takovým malým odvarem sedmdesátých let. Deska se sice velmi příjemně poslouchá, ale nic po ní nezůstává. Některé skladby mají dokonce hitový potenciál, ale zbytek je jen obyčejná výplň. Další pokus o retro se tentokrát příliš nevydařil. Já jim to zkrátka a jednoduše nezobu z ruky. Škoda, snad příště.





Asphyx says:

The last album of GHOST band was surprising and exciting, however I don´t feel the same about Meliora album. It´s perfect in case of graphic and production. But the songs are something worse that songs from the 70ths. Although it´s nice to listen to this album, you don´t feel anything special afterwards. There are some songs which could be hits, to bad the rest of the album is just ordinary-ish. This try for a retro album didn´t work out. For me, this is not the album I would die for. Too bad, maybe next time.

Share this games :

TWITTER