DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 9. září 2015

Home » » Recenze/review - AMORPHIS - Under the Red Cloud (2015)

Recenze/review - AMORPHIS - Under the Red Cloud (2015)


AMORPHIS -  Under the Red Cloud
CD 2015, Nuclear Blast Records

S finskými AMORPHIS jsem se vždy převážně míjel. Byli na mě většinou moc jemní, rozvláční a nemíval jsem na ně náladu. Je to s podivem, protože vymetu každý rockový i metalový kout. Nejsem zbytečně uzavřen jen v jedné škatulce, ale užívám si pestrosti. Píšu sice převážně o death metalu, ale těch přesahů mám do jiných stylů spoustu. Taky už nejsem nejmladší a většinu slavnějších kapel už jsem někdy při nějaké příležitosti potkal. K AMORPHIS musíte dozrát, měli byste jim dát čas. Pokud to nejde, tak se zbytečně nepřemlouvejte, vždyť krása je právě v tom, že si posluchač přijde na tu svou muziku sám.


Většinou jsem si každé nové album AMORPHIS poslechl, pokýval hlavou a řekl si něco o tom, že bych si vyzobal pro sebe pár motivů a šel zase dál. Jiskra přeskočila (pokud si tedy odmyslíme prvních pár pradávných alb) pořádně až letos. Asi to ve mě někde pořád doutnalo, protože já tyhle seveřany uznávám, obdivuji, jen se nikdy nestali mojí srdcovkou. Tento rok je to jiné. Padli mi přímo do nálady. Všechny ty rockově blackově melodicky deathově, folk i doomově laděné skladby sedí v jednom celku jako nádherně vybroušený diamant. Při poslechu jakoby člověk vystoupal na bájnou horu, kde jsou pohřbeni všichni vaši předci. Nikde se zbytečně netlačí na pilu, spíš se přednáší z pradávných učebnic rockové postupy, které jsou na dnešní dobu krásně neotřelé a vznešené. Jedna hitovka střídá druhou a já si přijdu, jako by mezi mnou a kapelou něco zacvaklo v přesně vymezených vůlích do sebe.


Je to podobné, jako s některými lidmi. Také kolem nich chodíte několik let, zdravíte se a nějak podvědomě víte, že jste vlastně přáteli. Přitom nemusíte spolu ani pořádně mluvit. Nerad bych se pouštěl do podrobného popisu "Under the Red Cloud", protože jednak si jej přečtete na každém druhém webu, ale hlavně si myslím, že hudba je zde natolik neuchopitelná a atmosférická, že by má slova nestačila. Zkrátka a jednoduše, od smečky, od které jsem nic nečekal, najednou poslouchám skladby, u kterých jsem si absolutně jistý s tím, že si je budu pamatovat na věky věků. Jsem kouskem papíru, zmuchlaným a vyhozeným z okna. Teď se vznáším ve větru nad městem a sleduji to lidské mraveniště s nadhledem a shovívavostí. Schválně, zkuste to sami. Pusťte si novou desku AMORPHIS a uvidíte. Pořád se nemůžu nabažit. Hltám veškeré riffy plnými doušky a ta blahodárná tekutina mi přetéká z úst. Usmívám se. Je to tam!


Takhle propracované, vznešené album, jsem už hodně dlouho neslyšel. Tolik emocí, nálad, melodií, kolik se povedlo narvat do nové desky AMORPHIS, se povede málokdy. "Under the Red Cloud" je jako výstup na nějakou pořádně vysokou horu. Když dosáhnete vrcholu, budete po zásluze odměněni a odlétnete spolu s AMORPHIS do oblak. Propracovaná, velmi osobní a naléhavá, taková je nová nahrávka. Má slova příliš nestačí na to, abych dokázal všechno popsat. Pánové vyprávějí dlouhé příběhy odněkud ze severu a dokážou mě zcela pohltit. AMORPHIS letos vydali album, které je svým způsobem dokonalé. Připomíná ledový diamant. Nemám více slov. Nádhera!


Skladby:

1. Under The Red Cloud
2. The Four Wise Ones
3. Bad Blood
4. The Skull
5. Death Of A King
6. Sacrifice
7. Dark Path
8. Enemy At The Gates
9. Tree Of Ages
10. White Night

Bonus:

11. Come The Spring
12. Winter’s Sleep

Čas: 01:00:06

Sestava/bands:

Tomi Joutsen -vocals
Tomi Koivusaari - guitars
Esa Holopainen - guitars
Niclas Etelävuori - bass
Santeri Kallio - keyboards
Jan Rechberger - drums 


Asphyx says:

So sophisticated and noble album I haven't heard for a long time. It managed to make this album full of emotions, moods, melodies. "Under the Red Cloud"  is as climbing to the top of  a very high mountain. Being on the top, you are rewarding  and flying away  into the clouds together with Amorphis Sophisticated, very personal and urgent, this is the new recording. My words aren't enough for describing everything. Gentlemen are telling long stories from the north and these can absorb me completely. AMORPHIS released this year an album, that is in a way perfect. It reminds an icy diamond. I have no words more. Beautiful!

http://www.amorphis.net/
http://www.amorphis.net/
http://www.nuclearblast.de/de/
Share this games :

TWITTER