DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 28. září 2015

Home » » Recenze/review - LAID TO WASTE - Counterattack (2015)

Recenze/review - LAID TO WASTE - Counterattack (2015)


LAID TO WASTE - Counterattack
CD 2015, vlastní vydání


Většinou bývám uzavřený a spokojený ve své death metalové kobce, ale jednou za čas je dobré otevřít víko od rakve a vylézt ven. To se pak rozhlížím po heavíku, doomu, případně mém srdcovém thrashi. V českých a moravských luzích jsem toho pro sebe ale našel málokdy něco dobrého. Většina kapel mi přijde stejná a poměrně nezajímavá. O to větší radost mám, že rovnou dvě smečky z Plzně dokázaly zaujmout moji pozornost. Prvními jsou již dříve recenzovaní 1000 BOMBS (recenze zde) a druhými jsou jako blesk z čistého nebe právě probíraní LAID TO WASTE. Ti se letos přihlásili se svoji prvotinou. A rovnou nutno podotknout, že velmi vyvedenou. Patřím do skupiny posluchačů, kteří vnímají desky jak ušima, tak svým již mírně kornatějícím srdcem a tady jsem měl už při prvním poslechu co dělat, aby mi nerupla aorta. 


"Counterattack" je jako úder pěstí přímo mezi oči. Dostanete ránu, chvilku vám jiskří před očima a pak se buď vzpamatujete a nebo padnete na záda a do říše snů. Rychlost zase jednou vítězí a jako bonus navíc dostanete spoustu pořádně ostrých melodií. Velmi výrazný a správně "nepříjemný" je řezající ječák mistra zpěváka (podobný ve vypjatých momentech mistru Blitzovi z OVERKILL). Ten je doplňován dalšími hlasy, více hlubokými a skandujícími. Celkově pak právě vokály odlišují tuhle smečku od spousty dalších. Vzory hledejte samozřejmě v osmdesátých letech. To by nebylo zase tolik zajímavé, podobných kapel je dnes, jako hub po jaderném dešti, ale LAID TO WASTE jsou přeci jen trošku jiní, zajímaví. Líbí se mi, že se toho nebojí a z desky díky tomu tryskají nápady a elektřina na všechny strany. Pánové jakoby měli tvůrčí přetlak a všechno to muselo ven. 



Výtku bych měl snad jen k určité vzájemné podobnosti jednotlivých songů. Takhle na koncertě to funguje výborně, z kompaktního disku se ale po nějaké době občas stává, že mé myšlenky začínají bloudit všude kolem. Zatím to mistři thrasheři tahají nadšením, energií a obrovským tlakem, mám ale trošku obavy, aby se nám do budoucna trošku nevyčerpali. Každopádně, jako celek je album opravdu skvělé a jsem moc rád, že vyšlo. Jen doufám, že se kapela vydá se svým ansámblem i za naše hranice a nedopadne jako většina českých skupin, které se jen navzájem plácají po ramenou na místních akcích. Myslím, že ostruhy by si mohli získat venku nemalé a ostudu by naší malé zemi rozhodně neudělali.




Čeští LAID TO WASTE a jejich první deska  "Counterattack" jsou pro mě velmi milou událostí. Novinka je od začátku až do konce ostrá, jako pořádně nabroušený skalpel. Očekával jsem nedodělaný materiál začínající skupiny, ale stojí přede mnou kapela, která může s klidem vyrazit i za hranice. Líbí se mi to nadšení, tlak a energie, která je cítit z každého tónu. Zatímco staré slavné smečky mnohdy přešlapují na místě, mladí vlci útočí. Rovnou a bez varování. Tohle album by mělo patřit do sbírky každého pravověrného thrashera. Pro mě osobně se jedná o překvapení tohoto roku. Natlakovaný thrash metal, který vám utrhne hlavu!


Asphyx says:

Czech LAID TO WASTE and their first album "Counterattack" are for me a very nice event. The news is sharp from beginning to the end like scalpel. I expected unfinished material from a starting group, but  the band standing in front of me can play concerts abroad. I like the enthusiasm, pressure and energy in every tone. While the old famous pack are often stagnant, the young wolves are attacking. Straight and without warning. This album should be in the collection of all orthodox thrashers. For me personally, this is a surprise of this year. Thrash metal that will tear off your head!


Skladby:

  1. Instru-mental
  2. Oldschool Nostalgia
  3. Lawless Vindication
  4. Laid To Waste
  5. Counterattack
  6. Evil Imperialist
  7. Moshed To Death
  8. Ripped To Shreds 

Čas: 28:28


Sestava/band:

  • Zdeněk Smrťák - baskytara, vokály
  • Sky - Kytara
  • Vojta - kytara
  • Ryan - bicí 

Share this games :

TWITTER