DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 7. října 2015

Home » » Minirecenze/minireview - SATAN - Atom by Atom (2015)

Minirecenze/minireview - SATAN - Atom by Atom (2015)


SATAN - Atom by Atom
CD 2015, Listenable Records

Satan s vámi, přátelé! Ano, takhle jsme se zdravili s kamarády někdy kolem roku 1990. Tenkrát se k nám kazety dostávaly poměrně se zpožděním a na ten krásný obal "Suspended Sentence" (1987) nikdy nezapomenu. Co jsem se doslechl, tak tahle heavy legenda pak umrtvila svoje aktivity jen na vydávání různých kompilací až roku 2013, kdy se vrátila v plné síle. Tohle je absolutní klasika vážení. Heavy metal v podání SATANů je tradiční, rezavý, protknutý hard rockem. Letos jsme se dočkali pokračování příběhu. A za mě dávám rovnou deset plnotučných paroháčů a dva fuck off prostředníčky k tomu. 

Když si totiž novinku pustíte, je to návrat v čase natolik intenzivní, že jsem se chvílemi neubránil dojetí. Kytarové riffy jsou sice dopředu úplně jasné, vokál a melodie jakbysmet, ale takovou energii a sílu naleznete v tomto stylu u málokteré kapely. SATAN mi svým přístupem notně připomínají ostrovní kolegy SAXON. Ti také působí neskutečně sympatickým dojmem. Hrají s nadhledem, nikam se zbytečně netlačí, ničím v podstatě neprovokují a i když působí notně "zastaralým dojmem", jejich hudba je pořád neskutečně živá, žhnoucí, drásající. A nejhorší je, že já vlastně ani nevím proč.

Na novince všechno sedí přesně tam, kde má. Nečekejte zbytečné preludování, exhibice, ani líbivé pózy. Tohle je přesně britský heavík dle mého gusta. Najednou mě nic nebolí, je mi zase sladkých třináct let a žiji v krásné nevědomosti. Ano, je to hudba pro starý fotry, pro nenapravitelný máničky, pro "pomatence" s tričky starých skupin. A víte co je nejlepší? Mě tahle deska přijde víc tvrdší, syrovější, naléhavější a přitažlivější, než kde jaká současná extrémní mlátička. Cítím tu radost, to nadšení. Přijdu si jako na setkání se starými přáteli. Sedíme, popíjíme dobré pivo a kolem se vznáší vznešené tóny "reálného" těžkého kovu.

Wov, tak tomuhle říkám poctivý, parádní heavy metal. Při poslechu vzpomínám, jsem dojatý a užívám si riffy ostré jako čerstvě nabroušené nože. Britská legenda letos vydala album, které je rezavé, šíleně energické a obsahuje v sobě až magickou přitažlivost. Melodický metal v této podobě si nechám vždy a všude líbit. Syrové, poctivé, s velkým počtem hitových skladeb. Takové je album "Atom by Atom". Jsem šokován, kde se ve starých pánech bere tolik energie a síly. Přijdu si jako při zásahu elektrickým proudem. Vynikající nahrávka! Takhle nějak by měl znít heavy metal! SATAN s vámi! Až na věky, amen!





Asphyx says:

WOV, so this is the honest, awesome heavy metal. When listening I remember, I'm touched and I enjoy riffs  sharp like  fresh sharpened knife. British legend  released an album this year that is rusty, insanely energetic and it contains magical attraction. Melodic metal in this form, I enjoy always and everywhere. Raw, honest, with a large number of hit songs. This is the album "Atom by Atom". Where can the old masters take so much energy and strength? I feel like to be hit with an electric current. Excellent recording! This is sound  of heavy metal! SATAN with youFor ever and ever, amen!

Share this games :

TWITTER