DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 21. října 2015

Home » » Recenze/review - CATASTROFY – Zbojnický tanec (2015)

Recenze/review - CATASTROFY – Zbojnický tanec (2015)


CATASTROFY – Zbojnický tanec
CD 2015, Support Underground

Když jsem byl malý kluk, tak mi neustále do hlavy vtloukali, jaký byl Juraj Jánošík velký dobrák. Bohatým bral a chudým dával. Problém nastal, když jsem se zeptal, jestli to není obyčejný zloděj a že když si ten bohatý vydělal peníze poctivě, tak by se to nemělo. Byl jsem naivní dítě a tehdejší režim mi za to dal několik poznámek do žákovské knížky. Můj názor se na tohohle loupežníka nezměnil ani za dlouhé roky. Nevím, kde je historická pravda, ale navěky zůstane v mé hlavě jako ne příliš dobrý hrdina. A teď si vezměte, že dostanete na recenzi desku kapely, která má jednoho zbojníka přímo na obalu. To víte, že jsem byl hodně skeptický. Pak přišla další rána. Kapela zpívá slovensky. Já raději angličtinu. Jenže u téhle smečky by jiná řeč nepřipadala v úvahu. Dokonce mi tento krásný jazyk zní více než libozvučně. Horší je to trošku s některými texty, občas jsou přeci jen ne příliš inteligentní.  Tak a to je v podstatě všechno, co bych měl k nahrávce kritického.

Zbytek je totiž velmi dobře stravitelný. Pokud máte rádi thrashové kapely, které mají v sobě takový ten punkový odpor, nadšení a jejich skladby nepostrádají energii, tak jste zde dnes správně. Když si totiž odmyslíte občas trošku sprosté a nechutné texty, tak máte před sebou skupinu, která to myslí opravdu se svoji tvorbou vážně. Novinka má velmi čitelný „zbojnický“ koncept, songy nepostrádají velký drive a neskutečný odpich. Všechno plyne s takovou samozřejmostí, jako bychom se s těmihle šílenci znali od malička. Hudba sice vychází ze starého, melodičtěji pojatého thrashe a občas se i CATASTROFY neubrání lehkému dotyku takového toho „zábavového“ halekání, ale to alespoň přiblíží nahrávku více lidem. Thrasheři, kteří naskočili na současnou retro vlnu, musí být na vrcholu blaha. Já jsem trošinku skeptičtější, protože jsem zažil období ostrých a rychlých melodií již v jejich počátcích v osmdesátých letech, ale i tak spokojený. Vyzdvihnout musím rozhodně zvuk, který je náležitě ostrý a k předkládané hudbě se hodí jako sekyrka ke zbojníkovi.



Odkojen takovým tím socialistickým filmem, kde Jánošík skončí zradou a pádem na nasypaný hrách, byl jsem asi jediný, který si říkal, dobře mu tak, neměl krást, to se přece nedělá. Nechci nikomu šahat na modly, ani házet špínu na legendy, ale důležité je, že dělal to, čemu věřil. Přesně podobný pocit mám i u zpěvu vokalisty z CATASTROFY. Ten sice občas zpívá neskuteční „kokotiny“, ale zpívá je nadšeně a je cítit, že jim věří. Nevím jak vy, milí přátelé, ale tohle je u muziky šíleně důležité. Slováci neboří hranice stylu, ani nepřinášejí nic moc nového, ale jejich deska se poslouchá velmi dobře a příjemně. Sem tam jsem si dokonce podupával do rytmu a přistihl jsem se, že některé refrény jsou natolik „vtíravé“ (v dobrém slova smyslu), že se jich nedokážu zbavit. Mě, stejně jako kapelu, taky občas lezou na nervy nenažraní politici, debilní televize a pomalu se rozkládající vztahy ve společnosti. Vyřvávání už sice přenechám raději mladším, ale to nic nemění na tom, že mám někdy obrovskou chuť vyrazit do parlamentu jim pořádně rozhodit sandál.



CATASTROFY jsou zajímavým úkazem. Jejich thrash je velmi energický, zároveň melodický a rozhodně dokáže zaujmout. Slováci jsou ale také kapelou, která by byla bez slovenských textů poloviční. Někomu budou vyhovovat, jiný je bude odmítat. Záleží jen na vás. Důležité je, že budí pozornost a jsou i lehce šokující. Jinak se jedná o velice slušnou desku, plnou zajímavých momentů, rytmických změn, drivu a síly. Pokud máte rádi takový ten punkový přístup k thrash metalu, myslím, že budete určitě spokojeni. Troufám si tvrdit, že nejvíc hudba téhle slovenské skupiny vynikne při koncertech. Osobně považuji album „Zbojnický tanec“ za velmi slušnou odpověď na „novou vlnu thrash metalu“. Těším se na příští nahrávku! Melodický thrash metal ze Slovenska, který vás roztančí!


Asphyx says:

The CATASTROFY is a very interesting and unusual phenomenon. Their thrash is very energetic and melodic and it can definitely catch your attention. I have to say that this band from Slovakia would not be the same if they didn´t have their lyrics. Someone would love the lyrics someone would not. It´s up to you. The point is it holds your attention and they are very shocking. Overall this record is very good and full of interesting moments, rhythmical changes, drive and strength. If you are a fan of punk type of thrash metal I think you would be happy about this album. The best way to experience this band´s music is on concerts. For me the album “Zbojnický tanec” is a very good answer for the “new wave of thrash metal”. I´m looking forward for a next record! Melody thrash metal from Slovakia which would make you dance!


Seznam skladeb:

Anciáša, zmráka sa!
Zbojníci apokalypsy
Sedlák
Kazimír
Bastardi spoločnosti
Ančine cecky
Žabomyšie vojny
Na detskej oslave
Zapadám prachom
Krik a beznadej


Čas: 28:43

 

Sestava/band:


Boris - zpěv
Beňo - kytara
Jano - kytara
Mifo - baskytara
Roman - bicí

Share this games :

TWITTER