DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 17. října 2015

Home » » Recenze/review - FESTERING – From the Grave (2015)

Recenze/review - FESTERING – From the Grave (2015)


FESTERING – From the Grave
CD 2015, Caverna Abismal Records

Krvácím! Opět se mi otevřela jedna stará rána. Jel jsem tenkrát v poklidu tramvají, se sluchátky na uších a najednou mě jeden opilec napadl. Copak o to, já ho zpacifikoval, ale jak jsem se lekl, roztrhl jsem si rameno o dveře. Bylo to pár stehů, taková ta prkotina, co dělávala pak v podobě jizvy vždycky muže hezčími. Jenže teď, po letech to začalo celé mokvat. Zdálo se, že samo od sebe. Jenže na příčinu jsem přišel záhy. K prosakování krve docházelo ve chvílích, kdy jsem poslouchal portugalské tmáře FESTERING. Ti se letos pokusili zapsat do smrtící knihy svým prvním počinem. A jak se jim to podařilo? Řekl bych, že tak napůl. Občas jsou u nich slyšitelné dobré a návykové riffy (a mojí rány doslova crčí krev), ale povětšinou se jedná jen o takové obyčejné death metalové preludování. To mi potom šev kdysi zašitého zranění jen tak pocukává.

FESTERING se zhlédli ve staré dobré death metalové škole. Jejich vzory jsou patrné jak ve švédské chrastící škole (ENTOMBED, DISMEMBER), tak americké (OBITUARY, DEICIDE). Je trošku s podivem, že si smečka, která datuje své kořeny až do devadesátých let (pouze v podobě demonahrávky a EP) neošetřila pořádně takovou důležitou věc, jako je zvuk. Ten mi přijde značně nevýrazný, obyčejný a občas vše díky němu sklouzává až k takovému tomu obyčejnému death metalovému big beatu. Je to škoda, některé nápady nejsou vůbec špatné, ale na nahrávce se určitě špatně podepsala šílená produkce. Všechno jen tak jakoby plyne, bez důrazu, nikde nic neřeže, nebolí, netrhá kusy masa. Otevřený hrob aby člověk pohledal. Hudba jen tak hladí, sem tam lehce provokuje, ale to už dneska (ani v devadesátých letech) neoslní.


U společně strávených chvilek se spíš trápím, než abych si užíval. Bývám spíše z těch, co se snaží hledat na deskách to dobré, ale na „From the Grave“ toho moc není. Možná snad jen obal, sem tam nějaký ten nápad, jinak se ale jedná o neskutečnou nudu. Je to pro mě poměrně těžké, takhle to naplno napsat, ale slyším to tak. Nejhorší u podobných nahrávek bývá, že je člověk po tom „snažení“ se do desky dostat nakonec vcelku otrávený. Kapel je dnes obrovské množství, díky internetu se ihned dostanou do vašeho obýváku, ale problém je právě v té nadprodukci. Pokouším se zde oddělit zrno od plev, tak jak to vidím já, a u Portugalců nacházím jen samé plevy. Možná, kdyby kapela působila u nás v Čechách, mohla by požívat jakéhosi lokálního významu, ale takhle s nadhledem je to nic moc.



„From the Grave“ je velmi nevýrazným, obyčejným albem. Pokud bych měl nějak definovat monotónní a špatný death metal, zmínil bych právě FESTERING. Nechápu, jak může kapela s tak dlouhou historií zanedbat takovou věc, jako je zvuk. Když už se nedostávají dobré nápady (kterých je na albu opravdu jen pár), tak by bylo příště dobré změnit pana producenta. Pustit ven takový nedodělek by se bála i nějaká místní začínající kapela. Nemám dalších slov. FESTERING nahráli album, o kterém vím jediné, nebudu se k němu nikdy vracet. Škoda, možná příště. Pokud tedy budu mít ještě chuť.

Asphyx says:

“From the Grave” is an ordinary and not really special kind of album. If I had to define the bad and monotonous death metal I would say FESTERING. How this old band with this great history can forget about the sound is something I don´t understand. They don´t receive any good ideas (there is only a few of a good ideas on this album) so I would suggest to have another producer. Launching this album which is “not finished” is something what would never do a local mini fresh band. There is nothing more I would add to this review. FESTRING recorded an album which is something I would never listen again, ever. Too bad, maybe next time. At least if I want to come back to this band.


Seznam skladeb:

1. Festering (intro)
2. Exhumed
3. Infected
4. The Myth Of Creation
5. Consuming From Within
6. Submerged In Emptiness
7. Bloodline
8. Proliferation Of Infected Leucocytes
9. Ascent Of The Blessed
10. Psychic Convulsions Of Neurasthenia


Čas: 37:29


Sestava:


Koja Mutilator – basa, zpěv
Joao Galego - kytara
pedro Goncalves - zpěv
Arrno Maalm - bicí


Share this games :

TWITTER