DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 19. října 2015

Home » » Recenze/review - GRAVE – Out of Respect for the Dead (2015)

Recenze/review - GRAVE – Out of Respect for the Dead (2015)


GRAVE – Out of Respect for the Dead
CD 2015, Century Media Records

Preparace lidských ostatků. Instalace mrtvých těl. Morbidní básně, které neměly nikdy spatřit světlo tohoto světa. Death metalová klasika, povýšená na umělecké dílo. GRAVE jsou opět zde! Chtěli jste švédský smrtící kov toho nejhrubšího zrna? Máte ho mít. Je jen na vás, zda ho přijmete nebo ne. Procházím se záhrobím už dlouhá léta a na tyhle hrobníky bylo vždy spolehnutí. Pro mě osobně nikdy nepodlezli pomyslnou laťku kvality. Na novince Out of Respect for the Dead“ spořádaně pokračují ve směru vytyčeném v dávných dobách. Snad jen díky modernějšímu zvuku a příklonu k větší melodičnosti působí víc přístupněji. Nenechte se ale zmást, pořád se jedná o ty mladé kluky z období „Into the Grave“ (1991). Opět v plné polní, s odhodláním v srdci a upřímným pohledem, který říká jediné:„Jdi a zabíjej hudbou“. Ostrost hudebního projevu je doplňována mocným vokálem Oli Lindgrena. Ten působí jako nějaké zjevení. Čím hubenější, tím lepší hlas. Studené melodie připomínají usednutí na mramorovou desku právě odkrytého hrobu. Slyšte slova mrazivé věčnosti.

Ze zdí na mě hledí vypreparované hlavy dávných předků. To byli oni, kdo jako jedni z vyvolených položili základy švédského death metalu. Letos s ještě větším chladem v pohledu a určitou zákeřností, která vynikne až po nějaké době. GRAVE neotáčí směr smrtícího kovu, spíše pokračují v dalším exhumování starých mrtvol. Kapela jakoby k nám promlouvala: „Jsme opět zde, pevní, sveřepí, syroví a nenecháme vám nic zadarmo“. Další srdcová smečka s novým albem, která mě letos rozsekala. Jsem rád, když dostanu to, co si žádám. Nechci stylové kotrmelce, ani žádnou progresi. Chci si jen v klidu otevřít další hrob a plně si vychutnat sychravou náladu smutku, opuštěnosti a plesniviny. Švédové působí hodně zmrazeným dojmem. Hibernace jim opět prospěla. Řekněte mi, kde uchováváte stará těla a já vám za odměnu prozradím, kam chodí spát samotná Smrt. Poslech připomíná návštěvu starého sklepení, někde pod středověkým hradem. Ze zdí odkapává černá krev, sráží se na kamenné zemi v kalužích a vytváří nespočetné množství obrazců. Hmatáte rukama ve tmě. Není cesty zpět.



Zaujal mě obal od Costina Chioreana. Šedá, případně skoro zelená barva, opuštěné schodiště jen doplňují má slova o starých katakombách. Zvuk, o který se postaral samotný Ola Lindgren je tradiční, tentokrát zase o něco studenější. Líbí se mi booklet, krásně vyvedený a poctivý, jako muzika, kterou GRAVE hrají. K limitované edici lze dokoupit i tričko, vhodné na každou podzimní návštěvu vašeho oblíbeného hřbitova. Dál není vlastně ani moc co psát. Podobná alba nejsou ani tak o tom, zda kapela vytvoří něco nového, ale spíše o udržení schopnosti zaujmout. Švédi jsou věrni svému přesvědčení, nepřekvapují, ale přesto si jejich novinku poslechnu raději, než nahrávky mnohých dnes tolik propagovaných jmen. Pro nás, pro staré old schoolové nadšence, se jedná o takový malý svátek. Představte si death metalové Dušičky, kdy se sejde parta prokletých vyznávajících švédský chrastící kov. Všichni stojí nad otevřeným hrobem, uznale kývají hlavou a nakonec hlavní stařešina rodu pronese: „Je to zase tam, řeže to, pálí to, chladí to a ještě je to masakr!“. Pak se všichni rozejdou do svých kobek a desku přehrávají do té doby, než vyjde další. Je to i můj případ. Staré rány byly opět otevřeny a modlitby k nemrtvým vyslyšeny.



GRAVE jsou zpět s dalším ledovým a ostrým albem. Pokud byste dnes hledali klasické představitele stylu zvaného old school swedish death metal, nenašli byste lepší kapelu. Jejich novinka Out of Respect for the Dead“ je dalším pokračováním cesty vytyčené kdysi albem „Into the Grave“. Tentokrát zase o něco chladnějším, mrazivějším. Líbí se mi pomalé chladné melodie i dynamické pasáže. Hlas Oly Lindgrena zraje jako stará mrtvola. Otevřete všechny rakve, exhumujte starý dobrý death metal a vítejte v říši nemrtvých! Album mě opět rozmlátilo jako kladivo kosti. Při poslechu nacházím jen samé plesnivé, trouchnivějící ostatky. Novinka je neskutečně energická, maniakální a studená jako vychladlá mrtvola. GRAVE jsou v roce 2015 silní a pevní ve svých základech. Old school swedish death metal, který vás doslova rozdrtí! Vynikající album legendy, u kterého pukají víka od rakví!


Asphyx says:

GRAVE are back with a next icy and sharp album. If you look for a classic representatives of the style called old school swedish death metal, you wouldn't find a better band. Their news "Out of Respect for the Dead" is further follow-up of the album "Into the Grave". This time, again a bit colder, more freezing. I like slow cool melodies and dynamic passages. Ola Lindgren's voice matures like an old corpse. Open all coffins, exhume the good old death metal and welcome to the kingdom of Undead! Album broke me like a hammer bones. While listening I find moldy, rotting remains only. News is incredibly energetic, maniacal and cold as a corpse. GRAVE in 2015 are strong and firm in its foundations. Old school swedish death metal that will crush you! Excellent album of one legend, tearing lids from the coffins!


Seznam skladeb:

1. Intro / Mass Grave Mass
2. Flesh Before My Eyes
3. Plain Pine Box
4. Out Of Respect For The Dead
5. The Ominous "They"
6. Redeemed Through Hate
7. Deified
8. Trail Of Ungodly Trades
9. Grotesque Glory


Čas: 48:20

Sestava/band:




Ola Lindgren - guitar, vocals
Mika Lagrén - guitar
Tobias Cristiansson - bass, vocals
Ronnie Bergerstål - drums


Share this games :

TWITTER