DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 2. října 2015

Home » » Recenze/review - KRONOS – Arisen New Era (2015)

Recenze/review - KRONOS – Arisen New Era (2015)


KRONOS – Arisen New Era
CD 2015, Unique Leader Records

Bohové se zase pěkně zlobí. Seslali na ubohé lidstvo další z několika ran. Tentokrát se rozezněly zvuky odněkud z pekla. KRONOS. Francouzská odpověď na brutální death metal. Tihle šílenci hrají dle všech dnes nepsaných pravidel. Jsou techničtí, naléhaví, maniakální a jejich hudba nepostrádá kýžený drive. Pro společná setkání nedoporučuji mít v hlavě nějaké psychické problémy, protože by mohlo dojít k jejich prohloubení. Textově se pánové zajímají o řeckou mytologii a pokud se vám podobná látka líbí, myslím, že strávíte s bookletem nejeden pěkný večer. Všechno sedí dokonale v jednom celku, přesně jako vystřižené z brutálně death metalového žurnálu. Styl je sice podobný smečkám jako jsou SUFFOCATION, DEEDS OF FLESH, HATE ETERNAL, NILE, ale netřeba zoufat, o žádnou „kopírku“ se nejedná. KRONOS do své tvorby přeci jen propašovaly svůj vlastní výraz. Francouzi se vrátili po dlouhých osmi letech. Na kvalitě to znát není. Naopak, přijde mi, jakoby dozráli, „dospěli.“

Hudba v podání KRONOS je svým způsobem velmi hrubozrnná, technicky komplikovaná, i když mi přijde, že letos došlo k určitému mírnému zvolnění. Na jednu stranu jsou konzervativní a ctí klasické pořádky a postupy stylu, ale k lehkému posunu přeci jen došlo. V určitých momentech sice pořád dochází k určité monotónnosti, ale s tím už je každý fanoušek stylu dávno srozuměný, takže i po této stránce je všechno v pořádku. Možná mi trošku chybí nějaká „hitovka“, nějaký riff, který by kapelu vynesl na piedestal slavnějších a zkušenějších smrtících jmen, ale to bych asi chtěl příliš. Kolem desky panuje všeobecné nadšení, tak je vlastně vše v nejlepším pořádku. Osobně mi sice chybí více temnoty, snesl bych klidně i nějaké ty „řecké“ vyhrávky, ale to je čistě jen můj subjektivní dojem. Stroj byl spuštěn, staré báje a pověsti oživeny a další smrtonosné riffy poslány mezi prostý lid.



KRONOS jsou dříči. Každé jejich nové album je lepší, než to předešlé. Oceňuji, že ctí všechna pravidla i náležitosti stylu, ale příště bych prosil trošku víc neotřelejších nápadů. Takhle se totiž jedná sice o velmi solidní a kvalitní kousek muziky, ale za svými vzory pořád ještě něco málo zaostávají. Energie mají Francouzi na rozdávání, technicky jsou na tom i s novými členy v ansámblu velmi dobře, ale nějak pořád nevím, v čem jsou natolik jiní, než desítky jejich kolegů. Možná jsem už příliš náročný nebo mi ta řecká mytologie „navíc“ nestačí, ale do nálady mě dostávali tihle maniaci jen někdy. Já jsem vlastně hodně spokojený, dokonce se i kývu do rytmu, ale takový ten šok, úder mezi oči mi zde chybí. Bohové jsou sice naštvaní jako nikdy, ale jsou spíš zachmuření, než aby mezi nás nehodné posílali stovky blesků.



KRONOS nahráli album plné klasického brutálního death metalu. Ten je velmi propracovaný, nepostrádá tlak, energii a sílu. Jedná se určitě o kvalitní dílo, ale osobně mi chybí více výraznějších momentů, zapamatovatelnějších pasáží a chvilek. Francouzská odpověď na americkou brutální školu se vydařila velmi dobře. Jen je deska chvílemi lehce monotónní a stále stejná. Každopádně, KRONOS se každým novým albem zlepšují a za jejich hudbou je znát obrovský kus práce. Každý fanoušek brutálního death metalu by měl zbystřit svoji pozornost, protože tady si přijde určitě na své. Osobně si album užívám, ale poslechem, ani pohledem na Medusu jsem ještě nezkameněl. Velmi dobrá nahrávka, které chybí už jen krůček k tomu, aby zaútočila na první death metalovou ligu!


Asphyx says:

The KRONOS band recorded this album which is full of classic brutal death metal. It´s very sophisticated and elaborate and it´s not lack of pressure, energy and strength. It is a very high-quality piece, however it does miss something for me. There are not enough strong moments and memorable passages. This French answer to the American brutal school is good. However, the album is very monotonous in some places and very similar. Well, this band is better and better with every album and you can feel the progress in their music. Every fan of brutal death metal should pay attention because he will be satisfied and happy with this music. Personally, I like this album and I enjoy it, however I haven´t been fossilized with the listening or seeing the Medus yet. It´s a very good record which miss one little step to be in the first death metal line!


Seznam skladeb:




1. Infernal Abyss Sovereignty

2. Zeus Dethroned

3. Soul-Voracious Vultures

4. Rapture In Misery

5. Klymenos Underwrath
6. Aeons Titan Crown
7. Brotherlords
8. Purity Slaughtered
9. Hellysium


Čas: 36:55

 

Sestava/band:


Loic Gillet - zpěv
Jérôme Grammaire - kytara
Ricardo Chuat - kytara
Thomas Viel - zpěv, baskytara
Anthony Reyboz - bicí


Share this games :

TWITTER