DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 4. října 2015

Home » » Recenze/review - MALEVOLENT CREATION – Dead Man's Path (2015)

Recenze/review - MALEVOLENT CREATION – Dead Man's Path (2015)


MALEVOLENT CREATION Dead Man's Path
CD 2015, Century Media Records

Máma mele maso. Ó, my se máme. Máma nepotřebuje mlýnek. Stačí jí nové album MALEVOLENT CREATION. Co na tom, že maso je pořádně prohnilé, místy plesnivé a mokvající? S tím se v old school death metalu tak nějak počítá. Floridská legenda je natolik výraznou skupinou, že by bylo škoda, pokud by změnila styl. Jejich starosvětský, staroškolský smrtící kov je rozeznatelný podle prvních pár tónů. Mám to takto položené rád. Nerad kupuji umláceného zajíce v pytli. Od podobných skupin očekávám alespoň solidní práci v jejich rytmu, jasně vymezené mantinely a hlavně drive. Toho se mi na novince „Dead Man's Path“ opět dostává. Zpočátku jsem se sice nechal trošku vylekat úvodním songem, který je pomalejší a postrádá klasické sypačky, ale ten uběhne a pak se už odehrává jen a jen pravé nefalšované inferno made in MALEVOLENT CREATION. Pro někoho málo, pro mě jako pro fanouška konečně zase jednou deska, která mi pořádně vyčistí hlavu.

Vždycky se mi u MALEVOLENT CREATION líbila kombinace plesnivého smrtícího kovu, thrashových výjezdů i heavy metalová sóla. Pánové jsou klasici, ničím nepřekvapují, ale práci odvedli zase dobrou. V dnešní době to asi není na nějaké blahořečení, ale já i tahle smečka pocházíme ze starých časů. Nahrávku bych tak doporučil všem, kdo ještě ctí dávné krvavé kořeny a dovedou si užít „pravý nefalšovaný death metal“. Melodie, riffy i jednotlivé motivy jsou si navzájem opět podobné a rozlišit je dovede opravdu jen příznivec kapely. Pro ostatní bude letošní počin pravděpodobně jen další řadovkou, která ničím moc nevyniká. Osobně jsem se na album hrozně těšil, pak byl lehce na rozpacích a nakonec se do něj ponořil natolik, že se ho nemůžu nabažit. Chytlo se na mě jako nějaká choroba. Je nevyléčitelné a krutě návykové. Samozřejmě s přihlédnutím k mému věku a pokročilému opotřebení sluchovodů. Maso je pořád mleto, ostře, s nezbytným originálním frázováním Mr. Hoffmanna i punkovou atmosférou. 


Dvanácté řadové album v řadě, 28 dlouhých let na scéně, nespočetné změny v sestavě. A pořád táhnou tu káru smrdutých kostí, hniloby a plesniviny dál. V podstatě stále stejně, s podobným vyzněním. Základy stylu a vlastního ksichtu si MALEVOLENT CREATION položili už někdy z počátku devadesátých let. Stejně jako ostatní, dlouhodobě sloužící skupiny v undergroundu, si prošli lepšími i ne tolik dobrými obdobími. Pokud budu o novince „Dead Man's Path“ hovořit jako „kritik“, budu ji vyčítat přílišné ustrnutí ve vývoji a zmíním jen jakousi ryzí poctivost. Jenže takhle to nemám nastavené. Jsem fanoušek, a to hodně ortodoxní. Moc dobře vím, že dávná sláva se nevrátí, doba je již dávno jinde, ale pocitově si album neskutečně užívám. Působí na mě jako zranění z mládí, zlomenina, která se po letech opět probudila. Ozývá se během celého poslechu, stejně jako o sobě dávají vědět bolesti ze střepin u starých válečných veteránů. Přidávám volume, protáčím CD neustále dokola a najednou zjišťuji, že tolik doporučovaná a proklamovaná dnešní jména upozaďuji někam do vedlejších pozic.


Riffy ostré jako břitva, plesnivina a thrashový feeling. To jsou první věci, které mě napadají při poslechu novinky „Dead Man's Path“. MALEVOLENT CREATION nahráli tradiční, klasické album. Zaplať Satan za to! Nahrávka je určena pro všechny pravé old school death metalové maniaky. Nečekejte žádný posun, ani progresi, ale rovnou rozsekaný obličej. Jsem při poslechu rozemletý jako nějaké pořádně rozdrcené maso. Zavolejte do kafilerie, za chvíli jsem tam. Mé staré kosti děkují, že se zase jednou mohou rozhýbat v pořádně rychlém tempu. Pokud jste měli rádi stará alba těchto floridských maniaků, myslím, že budete spokojeni i tentorkát. Hydra z devadesátých let je zpět a opět řve jako divoká šelma utržená ze řetězu. Nahlas, rychle a pořádně krutě. Strhněte všechny modly! Rozbijte kladivem zeď a slyšte poctivý, reálný death metal od mistrů ve svém oboru! Old school death metal forever! MALEVOLENT CREATION rules!


Asphyx says:

The riffs sharp like a rasor, mildew and thrash feeling. These are the first things coming to my mind when listening to the news, "Dead Man's Path". MALEVOLENT CREATION recorded the traditional, classic album. Thanks to Satan! The recording is intended for all true old school death metal maniacs. Don't expect any shift or progression, but right cut up face. When listening I was minced like some pretty crushed meat. Call the glue factory, I'm there in a few minutes. My old bones thank  that they can once again move in pretty rapid pace. If you liked old albums of these Florida's maniacs, I think you will be satisfied this time too. Hydra from the 90th is back and it roars again like wild beast loose from the chain. Loud, fast and really cruel. Tear down all the idols! Break the wall with a hammer and hear honest, real death metal from the masters in their field! Old school death metal forever! MALEVOLENT CREATION rules!


Seznam skladeb:

1. Dead Man's Path
2. Soul Razer
3. Imperium (Kill Force Rising)
4. Corporate Weaponry
5. Blood Of The Fallen
6. Resistance Is Victory
7. 12th Prophecy
8. Extinction Personified
9. Fragmental Sanity
10. Face Your Fear

Čas: 44:31



Sestava/band:



Brett Hoffmann – vocals
Phil Fasciana – guitars
Gio Geraca – guitars
Jason Blachowicz – bass
Justin DiPinto – drums


Share this games :

TWITTER