DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. října 2015

Home » » Recenze/review - THEMPEST – Crown of Thorns (2015)

Recenze/review - THEMPEST – Crown of Thorns (2015)


THEMPESTCrown of Thorns
CD 2015, vlastní vydání

Mezi prsty se mi proplétají stříbrné kousky odrazů měsíce. Jsem zdánlivě sám, opuštěný a očištěný od všeho nepodstatného. Obracím oči v sloup a pozoruji, jak se ve stínech míhají stíny nočních tvorů. Na kraji města, tam kde se potkává tepot ulic a příroda, vyznívá nová deska polských tmářů THEMPEST nejlépe. Už jenom lidé, kteří se s jejich hudbou setkají, mají podivný pohled. Jakoby zatlačený do svého nitra. Ženám se rozšiřují zorničky, stejně jako ve chvílích, kdy jsou v ohrožení jejich děti. Někde na povrchu jsou všichni postiženi zjitřenými smysly. V žaludku mám ledovou tříšť a kráčím pomalu, rozvážně. „Crown of Thorns“ je potřeba si užít v klidu, nesmí se spěchat, jinak přehlédnete tolik důležité detaily. Zakopávám o bludný kořen a padám do nicoty. Kolem ožívají dávné křivdy a země je zase potažena nepropustným závojem tmy. Zlo přichází.

Mé ruce se dotýkají klávesnice při psaní recenze velmi opatrně. Našlapuji na jednotlivá písmena bříšky kmitajících deseti prstů s rozvahou. Přes všechnu tu temnotu, špínu a zlobu, pořád cítím všudypřítomný chlad. Novinka THEMPEST je mocná, vznešená, ovlivněná jak polskou death metalovou školou (BEHEMOTH, HATE), tak doomovými náladami severu. Dark metal, protknutý nenávistí, tak by se tato deska dala charakterizovat nejlépe. Přenese vás rovnou do lesů, uková vaši mysl v jemnou pavučinu z ledu a mrazu. Užívám si kytary utržené ze řetězu, naléhavý hlas, propracované aranže. Opus přicházející smrti, šelma vyfocená ve chvíli, kdy zahryzává svoje tesáky do krční tepny oběti. Nůž, zaražený do ledvin v noční uličce. Bojím se stínů, poklekám a zírám netečně do nicoty. Přirovnání by se našla spousta, žádné se ale nevyrovná poslechu samotnému. Je to podobné, jako se snažit popsat obraz, který vás uhranul.


Jestli má být tohle prvotina kapely, tak jsem opravdu hodně zvědavý, kam se ještě chtějí pánové posouvat. Před námi totiž stojí smečka, která je svým způsobem a přístupem originální, dokáže složit velmi propracovaný a zároveň zapamatovatelný song. Atmosféra je těžká, podobná pocitům při topení v bažinách. Marně lapám po dechu, někdo mi stojí těžkou botou na prsou. Jsem náhle opuštěný uprostřed davu lidí. Samotář, kráčející, neviditelný, šepotající. THEMPEST si hrají s okultními náladami, jako žonglér s míčky. Nápady sice nejsou nejoriginálnější, ale jsou poskládány tak, že nenudí ani chvilku. To, co u jiných kapel vyznívá divně a nezáživně, umí polští rouhači zahrát způsobem, že se vám zatají dech. Roztahujete ruce do větru, tápete zhasnutou chodbou. Oslepení, zatracení, utkaní z nenávisti proti všemu zlému, co po sobě zanechalo křesťanství. Pateticky by se dalo napsat, že se na albu potkávají smrt s láskou. Určitě znáte takové ty jakoby záhadné obrazy, na kterých je sexy dívka v černobílém a drží v ústech růži. Tady je to podobné, jen vám místo úsměvu vytryskne z úst krev.


První dlouhohrající deska polské kapely THEMPEST je pro mě obrovským překvapením. Čekal jsem rozpačité mladíky, kteří ještě neovládají pořádně svoje řemeslo, ale potkal jsem dospělou a skvělou kapelu. Jejich novinka je doslova nasáknutá tmou, špínou. Pánové dokážou navodit atmosféru absolutního zmaru. Ve skladbách je obsaženo obrovské množství emocí, tmy a chladu. Pečlivě vystavěné stěny z kytar, naléhavý hlas a šumění krve. To jsou nálady, které z „Crown of Thorns“ cítím. Spínám ruce k nebi a modlím se, aby ten opus smrti nikdy neskončil. Bývám při poslechu rád sám, se svými nočními můrami. Doporučuji přehrávat kolem půlnoci, ve chvílích, kdy ožívají stíny. Vyzvěte k tanci všechny nemrtvé. Otevřete víka od rakví, dnes bude dlouhá noc. Z očí odkapávají krvavé slzy a do vnitřností se vkrádá chlad. Vynikající death metalové album, plné té nejtemnější atmosféry! Jsem ztracen!


Asphyx says:

This is the first long play album by the Polish band THEMPEST and it is a very good surprise for me. I actually thought this band would be full of young musicians who don´t really know what they are doing and I actually met a grown-up and great band. This new album is full of darkness and dirt. These guys are able to set the mood of an absolute ruin. Their songs are full of emotions, darkness and cold. Accurate walls of guitars, crying voice and a bubbling of blood. These are the moods which I fell from the “Crown of Thorns” album. I´m praying for this death opus to never ends. I like to listen to this by myself with my own nightmares. I would suggest listening to this album during night when shadows are alive. Let´s dance with dead people. Open the coffin tops because this night will be long. There are bloody tears in your eyes and inside you there is cold. This is an excellent death metal album fullof the darkest atmosphere. I´m lost!



Seznam skladeb:




1. The Harbinger (Intro)
2. Dust
3. With Shield Or On It
4. Armies Of Pestilence
5. Written With Blood
6. Chaos Aeon
7. Crown Of Thorns
8. Ashes Of Thy Kingdom
9. We Are Nothing
10. The Pit Of Damnation
11. Death Enthroned


Čas: 55:14

Sestava/band:

Szakal – kytara, zpěv
Ajgor – kytara
Qba – basa
Bocian - bicí


Share this games :

TWITTER