DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 12. listopadu 2015

Home » » Minirecenze/minireview - ARKAIK - Lucid Dawn (2015)

Minirecenze/minireview - ARKAIK - Lucid Dawn (2015)


ARKAIK - Lucid Dawn
CD 2015, Unique Leader Records

Je zajímavé, jak se člověku během roku mění hudební chutě. Jsem hrozně rád, že nejsem uzavřený jen v jedné škatulce, takto si můžu vychutnat zrovna to, co je mi naservírováno a co lahodí mým uším. Tentokrát je to čtvrté album amerických death metalových techniků ARKAIK. Kapela hraje přesně ten dnešní, moderně pojatý smrtící kov, nebere si žádné servítky, kombinuje ho se vším možným. Důležitý je pro ně tlak, ale i naléhavost, umně vložené melodie. Album se tak ihned určitě stane vyhledávaným kouskem pro hudebníky, kteří si budou svoje umění porovnávat právě s ARKAIK. Běžný posluchač bude občas zaskočen složitostí, košatostí i určitou počáteční nepřístupností.

Důrazně bych doporučoval všem otevřeným hlavám, aby vytrvali. Zpočátku možná fádně vyznívající album totiž časem dozraje, uleží se a když přistoupíte na tuhle šílenou hru, troufám si tvrdit, že nakonec dojdete spočinutí a vše si užijete jako já. A pokud ne? Nezoufejte a zkuste to třeba za měsíc, za dva, hudba se nemá poslouchat na povel, ale pro radost, nemám pravdu? Pokud vám tedy něco říkají jména jako DEEDS OF FLESH, SUFFOCATION, OBLIVION, DECREPIT BIRTH, ARCHSPIRE, THE FACELESS, ABYSMAL DAWN a celá řada dalších kapel, které se snaží do své tvorby přinést nové prvky, myslím, že si budete broukat některé skladby ještě dlouho po skončení desky. Osobně mám trošku problém s tím, že to jde celé kolikrát úplně mimo mě, ale pak se zase po chvíli vrátím a jsem spokojený. Nebudu si tuhle desku asi pouštět pořád, o návratu ale budu uvažovat v momentě, kdy se mi bude chtít trošku si u muziky "zapřemýšlet".

Na svém čtvrtém albu pokračují ARKAIK přesně tam, kde minule přestali. Jejich death metal je velmi technický, progresivní a pánové se nebojí experimentovat. Občas mi sice chybí trošku víc živočišnosti a pocitu, že to hrají ještě lidé, ale jinak jsem spokojený. Desku bych doporučil všem, kdo jsou otevřeni novým vlivům v hudbě a rádi u ní přemýšlejí. Songy jsou komplikované, chladné a nepostrádají energii. Ne všechno je zahráno s lehkostí a občas to v některých skladbách trošku zaskřípe, ale jako celek je nahrávka velmi dobrá. Progresivní technický death metal, který má svoji duši!



Asphyx says:

On their fourth album ARKAIK continue exactly there, where they stopped last time. Their death metal is very technical, progressive and gentlemen aren't scared of experiments. Although I sometimes miss a little bit more animality and the feeling that people are playing still, but otherwise I'm satisfied. The album I would recommend to all who are opened to new influences in music and like thinking about it. The songs are complicated, cool and don't miss energy. Not everything is played with ease and it  creaks sometimes a bit in some songs, but as a whole the record is very well. Progressive technical death metal, having its soul!

Share this games :

TWITTER