DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 6. listopadu 2015

Home » » Minirecenze/minireview - DRACONIAN - Sovran (2015)

Minirecenze/minireview - DRACONIAN - Sovran (2015)



DRACONIAN - Sovran
CD 2015, Napalm Records

Všimli jste si, jak se snaží všechny doomové kapely vydávat svá alba na podzim? Není divu, když jdu ráno do práce a pod nohama se mi válí směs smogu a mlhy, vynikne jejich síla rozhodně lépe, než za jasného slunce v létě. Noví DRACONIAN jsou toho jasným důkazem. Pohybuji se sice převážně v tvrdších odnožích metalu, ale pro tyhle smutné Švédy mám odjakživa slabost a to i přes to, že používají na svých deskách ženský zpěv. Málokterý je mi totiž příjemný a neošívám se u něho. DRACONIAN letos přinášejí další porci gothicko-doomových melodií, které vycházejí odněkud z oblasti, kde se pohybují kupříkladu MY DYING BRIDE, KATATONIA, ANATHEMA, NOVEMBER´S DOOM (jen bez deathu). Hodnotit novinku lze podle mě pouze a jen pocitově. Tady se nejedná o hudbu, kterou by měli propírat kritici podle počtu zahraných riffů, ani přínosu světovému metalu.

DRACONIAN se vlastně ani nikam neposouvají, nepřinášejí vůbec nic nového, dokonce bych si troufal tvrdit, že stojí na místě jako dávno opuštěná hrobka. A víte co je nejlepší? Mě to vůbec nevadí! Naopak, jsem moc rád, že jsem dostal klasickou porci severského smutnění. A to i přesto, že některé skladby jsou opravdu hodně dlouhé a Heike zpívá v podstatě pořád stejně. Těch připomínek, otírání se o model kráska a zvíře bych našel nepřeberné množství. Jenže k tomuto stylu určitá "klišovitost" patří (ke kterému ne?). Album se totiž neskutečně dobře poslouchá. Přijde mi, že DRACONIAN mají nějaký tajný recept, jak složit skladbu, která je až magicky přitažlivá. Musím být samozřejmě správně naladěn, ale potom dochází k přenosu mezi mnou a deskou v podstatě neustále. Nejvíc jsem ocenil náladu novinky ve chvílích, kdy jsem se vrátil z umírající podzimní krajiny. Prokřehlé kosti si samy řekly o teplý čaj a dobrý doom metal.

"Sovran" je albem, na kterém se povedlo DRACONIAN zhudebnit tmu. Je jako pomalu se plížící smrt. Do krve mi proniklo postupně, pomalu. Trávili jsme spolu dlouhé chvíle na cestách a nejvíce vyniklo při poslechu v noční krajině. DRACONIAN sice nepřinášejí vůbec nic nového, ale jsou sví, originální a umí navodit v doom metalu to nejpodstatnější. Smutek. Já vlastně ani moc nevím, co bych dodal dalšího. Na novince je vše v nejlepším pořádku a doporučuji ji všem, kdo se rádi zajímají o tmu. Gothic doomová nahrávka, která je tmavá jako pohřební hostina! Velmi dobré album.




Asphyx says:

"Sovran" is an album where DRACONIAN set to music the darkness. It is slowly creeping death. It got into my bloodstream gradually, slowly. We spent long time together on the road and it was the most excellent in the nocturnal landscape. Although DRACONIAN don't bring anything new, they are original and can evoke the most essential in doom. Sadness. I don't even really know what I'd say more. There is everything fine on the news and I recommend it to all who is interested  in the darkness. Gothic doom record, as dark as a funeral feast! Very good album.

Share this games :

TWITTER