DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 7. listopadu 2015

Home » » Minirecenze/minireview - MGLA - Exercises in Futility (2015)

Minirecenze/minireview - MGLA - Exercises in Futility (2015)


MGLA - Exercises in Futility 
CD 2015, Northern Heritage Records

Sedím si takhle v práci, debatuji o nějakém problému s kolegou, když tu náhle nad mojí hlavou začne třepotat křídly můra. Zvláštní, je jinak krásný, slunečný den. "Je to znamení, měl bys taky kouknout občas na nějaký black metal": pronese spolupracovník a já mu musím dát za pravdu. Doma pak usedám k počítači a hledám v emailech, cože mi to vlastně přišlo za černotu na recenze. Proklikám se několika poměrně nudnými alby, než narazím na něco opravdu tmavého, temného a zlého. Jsou jimi polští MGLA. Kapela žije ve stínu už od roku 2000. Projíždím celou jejich diskografii a ihned se jedná o takové to vzájemné prokletí. Pánové totiž hrají černý kov velmi zvláštním způsobem. Jejich tvorba jakoby opravdu byla zahalena nepropustnou a hustou tmou. 

Od prvního okamžiku se mi hrozně líbí taková ta beznadějná nálada, která je patrná vlastně po celou dobu poslechu. Žádné světlo, ani chvilkové nadechnutí, jen absolutní nihilismus a temnota. Nejsem v černokněžnické hudbě zase tolik kovaný, ale tady jsem doslova uhranutý. Všechno je nesmírně masivní, naléhavé, drtivé a přesto "inteligentní". Přijdu si jako zavřený v nějaké kobce, o hladu, žíznivý, jen s malým výhledem ve stropu. Jsem při poslechu přesně v tom stavu, kdy se nemůžu od CD vůbec odpoutat. Skvělý je vokál, lehce evokující Mr. Gaahla (GOD SEED, ex-GORGOROTH). Zajímavé je, že pokud si porovnám různé desky z různé doby vydání (vyšly zatím tři dlouhohrající a tři EP, dvě kompilace a jeden split), těžko bych se rozhodoval, kterou bych vyzvedl nejvíce. Každá má něco do sebe a obsahuje určitou porci nihilismu. 

Novinka polských MGLA je hodně zlým poselstvím ze záhrobí. Marně jsem na novince hledal nějaké slabé místo. Našel jsem jen totální nihilismus, velmi dobré nápady a absolutní atmosféru zla. Pokud byste si rádi nechali vyměnit krev, držte se od MGLA raději dál. Jinak vám zhnisají vnitřnosti, spálí se vám mozek a do smrti už nikdy nespatříte světlo. Brány pekelné jsou otevřeny dokořán a novou desku jsem dosadil na pomyslný trůn letošních black metalových alb. Zlo nelze zničit, lze ho ale zhudebnit. MGLA jsou toho jasným důkazem. Vynikající deska, doslova narvaná tmou!




Asphyx says:

A new album of Polish MGLA is very evil message from the beyond. I vainly looked for some weak spot. I found total nihilism only, very good ideas and an atmosphere of absolute evil. If you would like to change your blood, keep away from MGLA. Otherwise your insides start to fester, your brain will burn and you never see the light. The gates of hell are wide opened and the new record I appointed to an imaginary throne of this year's black metal albums. Evil can't be destroyed, but it can be set to music. MGLA is clear proof. Excellent album, really packed with darkness!

Share this games :

TWITTER