DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 10. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - BODYFARM – Battle Breed (2015)

Recenze/review - BODYFARM – Battle Breed (2015)


BODYFARM – Battle Breed
CD 2015, Cyclone Empire

Stojíme, čekáme, někteří z nás kouří. Za chvíli to vypukne. Bodáky nasadit, zařvat a pak už se jen vrháme do válečné vřavy. Jsme už dávno bez ideálů, ostříleni několika bitvami. Kdybych měl počítat ty zkrvavené tváře kamarádů, co jsem za poslední dobu viděl, asi bych s tím strávil spousty času. Nabiti adrenalinem a strachem útočíme. Nabodávám asi tak stejně starého kluka jako jsem já a slyším jeho řev. Volá ve své řeči jméno matky a padá k zemi. Zohavený umírá. Pokračujeme dál. Slyším jedním uchem svištící kulku a po chvíli zjišťuju, že neletěla kolem mě, ale že se usadila v mé hlavě. Přestávám slyšet, pak vidět a nakonec cítit. Poslední moje myšlenka patří otázce, kde se ptám: “Proč vlastně, proč?“


Armáda nemrtvých vojáků v čele s holandskou kapelou BODYFARM zavelela k útoku potřetí. A opět s neskutečnou silou, energií a odhodláním. Death metal v podání těchto protřelých vojáků je syrový, melodický a neskutečně přitažlivý ve své smrti. Pánové čerpají z vlivů dalších bojovníků, jako jsou HAIL OF BULLETS, ASPHYX, JUNGLE ROT, OBITUARY, DISMEMBER, MASSACRE a odvádějí velmi poctivou práci. Jestliže se stejně jako já rádi necháváte unášet studenými melodiemi vznášejícími se nad bojištěm a je vám blízké setkání se syrovou skutečností války, pak jste tady správně. Líbí se mi až obdivuhodná schopnost kapely složit chytlavý a zajímavý motiv. Na dnešní dobu to není nic extrémního, ale velmi dobře se to poslouchá a společně strávený čas je opravdu příjemný. Zase tolik skupin, které by uměly navodit bojovou náladu, není a BODYFARM k nim rozhodně patří. Troufám si dokonce tvrdit, že novinka je natolik dobrá, že by mohla zaútočit na pomyslný žebříček mých nejlepších letošních alb.


Pokud bychom se podívali na to, v jakém provedení CD (případně vinyl) je, tak bychom museli složit poklonu. Krásný obal od Juanja Castellana, zvuk od Ronnie Bjorstroma a hostování Martina van Drunena (ASPHYX) v druhém songu jen doplňuje celkovou náladu celé desky. Určitě znáte takový ten pocit, když si nějakou nahrávku pustíte a od té doby si říkáte, že přesně tohle je ono, takhle jsem si to představoval a potom o ničem jiném několik dní nemluvíte. Tak přesně takové pocity mám u novinky „Battle Breed“. Takto si představuji old school death metal zahraný „moderně“, s dobrým zvukem a parádní produkcí. Když si k tomu potom připočtete ještě absolutní bojové nasazení kapely a riffy, které nedokážete ani po dlouhé době vyhnat z hlavy, máte před sebou najednou opravdu příjemnou záležitost. Měl bych dokonce jedno malé doporučení. Pokud máte rádi staré dokumenty o druhé světové válce, pusťte si nějaký a potom hned recenzovanou desku a uvidíte, že všechna ta lidská zhouba vynikne ještě víc.


Battle Breed“ je albem, které připomíná náladu, která je na bojišti po nějaké hodně krvavé bitvě. Studené melodie, krutý hlas, nálada rovná mrazu. Tohle všechno na novince holandských BODYFARM naleznete. Třetí album v řadě, třetí zásek do death metalové knihy smrti. Mám pro tyhle vojáky velkou slabost a ani letos mě nezklamali. Jejich nahrávka je hodně návyková, nepostrádá velkou spoustu zajímavých motivů a nápadů. V mém osobním žebříčku ji řadím na přední místa nahrávek tohoto roku. Fascinuje mě energie a nakažlivost, která je cítit snad z každého tónu. Tohle je přesně ten druh death metalu, který mi koluje v krvi. Drsný, zběsilý, ale zároveň melodický a ostrý. Nezbývá mi tak nic jiného, než novou desku všude chválit a doporučovat. Nemám absolutně žádných připomínek. Takto nějak by to mělo vypadat. Válečný death metal zahraný způsobem starých mistrů! Na zteč! Vynikající záležitost.


Asphyx says:

Battle Breed“ is an album reminding me mood on the battlefield after some bloody battle. Cold melodies, cruel voice, frozen mood. All this you’ll find on the news of Dutch BODYFARM. The third album in the line, the third cut in the death metal book of Death. I have a weakness for this solders and they don’t disappoint me even his year. Their recording is addictive, it doesn’t miss huge number of interesting ideas. I give it on the front places in my charts. I’m fascinated with energy and contagiousness, that I feel from each tone. This is the death metal flowing in my blood. Rough, furious, but also sharp and melodic. I have no other choise and I must praise and recommend this album. I have no comments. War death metal played in the way of old masters! Attack! Excellent stuff!


Seznam skladeb:

  1. Hell March (Intro)
  2. The Dark Age (featuring Martin Van Drunen)
  3. Saxon Victory
  4. Dawn Of Defeat
  5. The Last Crusade
  6. Prince Of Wallachia
  7. Storming Revolution
  8. Firing Squad
  9. Wolfpack
  10. Death By Fire1
  11. . Slaves Of War (Bonus track)
Čas: 45:19

Sestava/band:



Quint Meerbeek - drums Thomas Wouters - guitars/vox Alex Seegers - bass Bram Hilhorst - guitars


Share this games :

TWITTER