DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 22. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - CORROSIVE CARCASS – Forsaken Lands (2015)

Recenze/review - CORROSIVE CARCASS – Forsaken Lands (2015)


CORROSIVE CARCASS Forsaken Lands
CD 2015, Xtreem Music

Lepra je infekční onemocnění, způsobované baktérií Mycobacterium leprae, která má sklon napadat periferní nervy a jiné chladnější části těla – kůži a sliznice. Tradiční český název “malomocenství“ odkazuje zřejmě na poškození hmatu, které choroba způsobuje.

Choroba, stejně jako nová deska švédských CORROSIVE CARCASS, probíhá bez příznaků a není nijak zvlášť nakažlivá. Za určitých okolností ale může dojít k jejímu rozvinutí a destruktivní formě. Druhé dlouhohrající album v řadě je totiž určeno přesně do přihrádky poctivých starých death metalistů. Pokud jste tedy rádi v mládí trávili dlouhé chvíle ve společnosti třeba takových DISMEMBER, GRAVE, ENTRAILS, NIHILIST, ENTOMBED a sem tam jste si narvali do sluchovodů i americké nestory AUTOPSY, myslím, že vám bude vyhovovat i nová deska „Forsaken Lands“. Album tak můžete samozřejmě rovnou odsoudit jako obyčejné retro. Jenže, jak už to tak bývá na mém skromném blogu zvykem, je zde to pověstné jenže. Švédi totiž umí napsat velmi dobře poslouchatelnou a chytlavou skladbu. Mým pokojem se tak nejčastěji rozléhá absolutní spokojenost. Tradiční, studené melodie jsou doplňovány záhrobními motivy jak v textech, tak v celkovém vyznění.

Jestliže pak bylo předchozí album „Composition of Flesh“ (2012) velmi kladně přijato v těch nejvybranějších death metalových kruzích, tak novinka je jeho velmi hrdým pokračovatelem. Určitě znáte takový ten pocit, když si sednete, nasadíte sluchátka na hlavu (to aby vás nerušil okolní hluk) a plně se oddáte poslechu. Člověk je na nové desky velmi zvědavý, má nějaká očekávání a naděje. Potom se ujistí (dnes často na internetu), jestli se jeho vidění a slyšení shoduje s ostatními. Mnohdy tomu tak není a je označen za hlušce. Nevím, jak bude na všechny prokleté působit letošní deska, ale za sebe si troufám tvrdit, že by mohla být přínosem každému, kdo si rád alespoň občas ulehne do rakve. Album se totiž zdá být velmi přístupné, opředené sice studenými, ale přívětivými melodiemi. Proti provedení (opět krásný obal od Juanja Casrellana), zvuku (Jimmy Hedlund) nemám žádných námitek. Možná bych sám volil ještě větší „chlív“, ale já do toho nemám co kapelám mluvit.


Trávili jsme v tom neutěšeném švédském smrtícím chřestění spolu s kapelou dlouhé a krásně morbidní chvíle. Napadá mě stovka nihilistických slov, rád bych se na nějaký čas stal záhrobním básníkem, ale nebudu tak činit. Tahle deska totiž mluví zcela jasnou a drtivou řečí. Odložte tedy zbytky své kůže, nechte odpadat kousky masa a plně se soustřeďte na vyprávění o věcech, které sice jednou pravděpodobně všichni potkáme, ale o kterých se bojíme na veřejnosti mluvit. Ano, je nutné naplno říct, že jednou shnijeme osamoceni v mělkých hrobech, rozsypáni na loukách a zapomenuti ve věčnosti. Někteří budou mít větší štěstí a neobrátí se v prach hned, ale všichni se nakonec setkáme před posledním soudem. Nevím, jak mě budou páni soudci hodnotit a ani nevím, jestli vůbec projdu prvním kolem hříšníků, ale jsem si jistý, že novou desku CORROSIVE CARCASS si budu s klidem přehrávat ještě v čekárně do samého pekla. Má totiž jednu neskutečnou vlastnost. Uklidňuje mě a naplňuje chladem.




Máte rádi hřbitovy? Milujete záhrobí? Tak potom budete mít rádi i novou desku CORROSIVE CARCASS. Naleznete na ní totiž ty nejchladnější melodie, ostré a kruté riffy i neskutečný zápach otevřených hrobů. Líbí se mi, jak si kapela hraje s náladami a předává nám tu nejhustší atmosféru. Byl jsem uhranut minulým albem, jsem ztracený i letos. Tihle Švédi mají pravděpodobně nějaký tajný recept na chytlavé a dobré nápady. Skladby v sobě mají velkou sílu a jsou dobře zapamatovatelné. Celkové provedení, včetně zvuku i obalu je opravdu exkluzivní. Rád jsem s touhle deskou trávil dlouhé chvíle. Obsahuje jen ty nejvybranější kousky syrového masa. Starý, poctivý švédský old school death metal, který působí jako říznutí studeným nožem. Vynikající záhrobní záležitost! Doporučuji.


Asphyx says:

Do you like cemeteries? Do you love the other world? Then you'll love the new album CORROSIVE CARCASS. You'll find there the coldest melodies, sharp and brutal riffs and incredible breath of opened graves. I enjoy how the band plays with moods and give us the densest atmosphere. I was bewitched by the previous album, I'm lost this year too. These Swedes probably have a secret recipe for catchy and good ideas. Tracks have great power and they are easy to remember. Overall design, including sound and cover, is really exclusive. I like this album, I spent long moments with this recording. It includes the most selected pieces of raw meat. Old, honest Swedish old school death metal that is like a cut of cold knife. Excellent stuff from the other world! I recommend.


Seznam skladeb:

01. Blood Ritual
02. The Ghoul
03. Prosecuted at Birth
04. ...and So She Dies (In Sacrifice)
05. Of The Flesh
06. The Seven Princes
07. Residual
08. Memories
09. The Prophet
10. Forsaken Lands

Čas: 46:25



Sestava/band:



Peter Koistinaho – basa
Mikael Lindorf – kytara
Markus Janis – bicí
Jonatan Sjoblom – zpěv
Christian Kanto - kytara

Share this games :

TWITTER