DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 21. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - GATEWAY – Gateway (2015)

Recenze/review - GATEWAY – Gateway (2015)


GATEWAY – Gateway
CD 2015, Hellthrasher Productions

Nekróza je intravitální odúmrť tkáně. Takhle jednoduše zní definice. Jenže my jsme death metalisté a moc dobře víme, že podobné záležitosti nelze odbýt jednou větou. Vždyť hniloba, syrovost a opuštěné hřbitovy jsou podstatou našeho stylu. Osobně to mám nastavené tak, že si kapely rozděluji do různých imaginárních škatulek a přihrádek. GATEWAY jsem ihned nalepil štítek s nápisem old school doom death metal záhrobního stylu. Pomalé rytmy, opakování motivů, chlad a hlas připomínající probouzející hydru. To jsou přesně atributy, které patří do toho nejtemnějšího undergroundu. Doomové pobublávání dodává nahrávce až magickou auru a zvuk je dunivý, jako bubny oslavující příchod samotného Satana. Nic zase tak objevného, ale pro mě hodně nakažlivé a magnetické. Prosévám mezi prsty vzpomínky na devadesátá léta, na špinavý sound, na focení kapel v čerstvých hrobech, na černobílé fotografie, na oběšence, vlající ve větru.

Pokud bychom chtěli definovat přesně styl, kterým se GATEWAY zaobírají, museli bychom opravdu nějakých třicet let zpět na časové ose. Ano, staré dobré osmdesáté roky, plynoucí pomalu a jistě až do roku 1990. Pak možná ještě kousek dál, ale jen do doby, kdy se začaly v hudbě objevovat komplikované počítače. „Gateway“ je deskou ze starých časů, kdy jste museli pro setkání s kamarádem napsat týden dopředu dopis. Pochází z období dlouhých vlasů, zastřené kazetové nedokonalosti, z absolutního podzemí. Rád podobné smečky „objevuji“ a dávám jim svými slovy alespoň nějakou naději na to, že si jich pár fanoušků všimne. GATEWAY mohu s klidem doporučit všem trpělivým a „staroškolským“ fanatikům, všem „vinylářům“, kteří rádi obracejí neustále dokola strany gramodesek (doufejme, že i recenzované dílo na tomto nosiči brzy vyjde) a hudba je pro ně ještě posvátný obřad a ne jen chvilkové nadšení u stažených souborů.



Zapalte onen svět, vyčistěte kotle od oleje, co zbyl po hříšnících. Natáhněte se na skřipce, oživte staré dobré způsoby mučení a zahalte katovu hlavu do rudé kápě. Tahle hniloba, muzika i obal, museli začít hnít už někdy ve středověku. Praktiky, styl a surovost by tomu odpovídali. Ploužíme se nekonečnými chodbami žalářů. Jsou zde uhranutí, prokletí, obvinění z čarodějnictví. Církev svatá, v čele se sadistickými knězi, provádí nekončící výslechy. Je cítit pach spálené kůže. Včera dodal místní kovář čerstvé železo. Nejhorší jsou ty skřeky trpících, dávno mrtvé oči a nenávist, která se vznáší všude kolem, jako kadidlo při ranní modlitbě. Na lafetě odvážejí ty, co dnešní noc nepřežili. Zohavená těla ve jménu Ježíše Krista. Přesto se všichni těší na brzkou hranici. Budou se upalovat ženy, obviněné z kacířství. Už je vedou, ryčí, smějí se, pláčou a odříkávají úplně stejné texty, jako kapela GATEWAY. Není návratu.

GATEWAY jsou dávnými posly ze starých časů. Hrají převážně pomalu, naléhavě, s magickou silou. Vítejte na okultním obřadu. Namalujte pentagram, obětujte kozla a sepněte ruce k obrácené modlitbě. Hudba je na první desce těchto Belgičanů velmi chladná, odtažitá, temná a ponurá. Po celou dobu poslechu jsem ani na chvilku nevyšel ze stínu. Kdo jste bez viny, hoďte kamenem! Budete prokleti, naporcováni a rozemleti v nekonečný prach. Doom metal, prokládaný smrtícím kovem působí jako ostré hroty mučicích nástrojů. Proniká do těla lehce, jen s malým odporem. Tolik špíny, hniloby, tmy a nenávisti, jsem už hodně dlouho neslyšel. Fanoušci starých časů by měli zbystřit svoji pozornost, hraje se zde totiž pro všechny příznivce old school doom death metalu. Album, které zabíjí jako jed. S jistotou a krutostí. Vstup do země stínů se opravdu vydařil.


Asphyx says:

The GATEAWAY are the past embassadors from the old days. They play more slowly and urgently with a magical power. Welcome to an occult ritual. Draw the pentagram, sacrifice a goat and clasp your hands together to the reverse prayer. Music on the first album by these Belgian guys is very cold, abstract, dark and sad. During the time I listen I´m in the shadow and I don´t go out of it. Let the one who is without sin cast the first stone. You will be cursed, carved and smashed in an infinite ash. Doom metal which is mixed with dead metal which seems like sharp peaks of torturing instruments. It sinks into your body easily with just a little grudge. So much dirt, blight, darkness and hate…so much that I haven´t heard it for a while. Fans of the old days should pay attention because this is the music for fans of the old school doom death metal. The album kills like a poison – with confidence and cruelty. The entry to the world of shadows is a very good job!


Seznam skladeb:

Prolegomenon (intro)
Vox Occultus
Kha´laam
Impaled
Corrumpert Interludium
Vile Temptress
Hollow
The Shores of Daruk


Čas: 40:17

 

Sestava:


Robin Van Oyen


Share this games :

TWITTER