DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 9. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - GRAVE RITUAL – Morbid Throne (2015)

Recenze/review - GRAVE RITUAL – Morbid Throne (2015)


GRAVE RITUAL – Morbid Throne
CD 2015, Dark Descent Records

Zase nastal čas. Ručička hodin se zastavila přesně na desáté večerní. Přes den tuhle práci nestíhám, mám úplně jiné povinnosti. Musel jsem si dát dva panáky rumu. Beru do ruky lopatu, svítilnu a jdu na věc. Někdo si řekne, že práce hrobníka je něco potupného, ale představte si, že bychom nebyli. Umíráte každý a potom to necháváte všechno na nás. V márnici mi leží jeden oběšenec. Nikdo se k němu nehlásí, ani se nedivím, že se oběsil. Prý z nešťastné lásky. Stává se to. Kopu do polozmrzlé země, zpívám si proti zlým duchům, odkrývám vrstvy zeminy. Kleju. Občas se vyděsím a ne že ne, to když zacupitá kočka po kamenné zdi hřbitova nebo zaskřehotá nějaký pták v korunách stromů. Jinak je ale klid. Až moc velký. Jsem zpocený. Rozmáchnu se k poslednímu úderu, už se těším na teplý grog a cigáro. Přestávky jsou potřeba. Když tu náhle pod mým krumpáčem něco tupě zaduní. Achjo, zase nějaká stará rakev. Ale mýlím se, vytahuji po chvíli plechovou krabici, v níž leží CD GRAVE RITUAL.

Druhé album amerických death metalistů GRAVE RITUAL je krásnou ukázkou toho, že odkazy INCANTATION, AUTOPSY, IMPRECATION, BLASPHERIAN a podobných, stále žijí, jsou oprašovány a rozvíjeny dál. Osobně rád trávím dlouhé hodiny ve stínu podobných kapel. Přijde mi, že si na nic nehrají, pevně a sveřepě věří svému death metalovému poslání a přinášejí mi spoustu nových morbidních zážitků. Prosévám po tisící sice pořád stejný zpuchřelý písek, ale nevadí mi to, oceňuji lehké blackové i doomové střípky, umně vložené do skladeb, chorobně znějící hlas i všude přítomnou beznaděj a temnotu. V záhrobí existují určitá nepsaná pravidla a GRAVE RITUAL je dodržují s až fanatickým odhodláním. Jedna plesnivina střídá druhou, riffy se navzájem proplétají, bicí si jen tak v pozadí dodržují rytmus a basa všemu dodává punc opravdovosti. Není radno poslouchat podobné desky v klidu a pohodě, lepší je být rozervaný, jako dávno puklé víko od rakve.


Procházím se s krabicí plnou červů, hnisu a old school death metalu a nevím, kam bych složil své utahané tělo. CD mi hraje nahlas, otřásá celým mým hřbitovním královstvím a zcela očekávaně se setkávám s pravidelnými návštěvníky z onoho světa. Budiž to jasným důkazem, že album se povedlo. Možná snad, někdy bych přidal na rychlosti, ale zase na druhou stranu, lépe vynikne zastaralost, kterou nám GRAVE RITUAL servírují přímo na krvavém podnose. Pro někoho neustálé omílání stále stejných postupů, pro mě další zástupce velké rodiny retro kapel, které přesně vědí, jak přenést ducha podzemí mezi nás nehodné. Klaníme se stejnému trůnu, přemýšlíme ve stejném vesmíru. Já i kapela. Užívám si jednotlivé skladby s až krvelačnou chutí. Připomíná mi to čerstvý kousanec do syrového masa. Cítíte tu krásně studenou a lahodnou šťávu? Řekněte mi jeden důvod, proč bychom si dnes s nemrtvými nemohli udělat garden party na našem hřbitově? Je tu snad někdo, kdo by se opovážil rušit naše počínání?


GRAVE RITUAL na své druhé desce opět ukázali, jak se má správně hrát pořádný reálný death metal. Odkazy na devadesátá léta a základy stylu jsou doplňovány vlastními morbidními nápady. Brány pekelné jsou otevřeny. Tančíme poslední tanec na tomto světě. Exhumujeme ty nejkrásnější zombie a pořádáme pořádně divoký večírek. Riffy jsou ostré jako kosa samotné Smrti. Zastřený vokál, perfektní starý sound, plesnivina a chorobné šílenství. To jsou prostředky, které zvolili GRAVE RITUAL pro svoji tvorbu. Daří se jim to výborně. Ano, je to retro, ale zahrané se zkušenostmi a velkým nadšením pro záhrobí. Zapalte svíce, otevřete všechny staré hroby, rozhoupejte zvony! Onen svět o sobě zase dává vědět. „Morbid Throne“ je neskutečně návykovým albem. Vítejte v Hádově říši! Temný, zákeřný old school death metal, který otvírá víka od rakví! Skvělá morbidní práce!


Asphyx says:

GRAVE RITUAL showed on their second album again how to play the really death metal. Links to the 90th and the basics of style are complemented by their own morbid ideas. The gates of hell are opened. We're dancing the last dance on the world. We're exhuming the most beautiful zombies and having a wild party. Riffs are sharp as the scythe of Death. Husky vocals, perfect old sound, musty and morbid madness. These are things that have chosen GRAVE RITUAL for their work. They've done it great. Yes, it's retro, but played with experience and great enthusiasm for the dead. Light the candles, open all the old graves, swing the bells! The next world lets know about. "Morbid Throne” is an incredibly addictive album. Welcome to the Hades empire! Dark, treacherous old school death metal, that opens the lids of the coffins! Great morbid work!



Seznam skladeb:

1. Baleful Aversion
2. Autonomous Death
3. Adversary Crown
4. Invoker of Heathen Gnosis
5. Tyrant's Hammer
6. Masters and Slaves
7. Lewd Perversities
8. Behind the Reigns of Gods
9. Throne of Continuum


Čas: 31:08

Sestava/band:



J.B. - drums, R.E. - vocals, guitars, M.C. - bass

Share this games :

TWITTER