DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 26. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - HELLYUM - Fantaziare (2015)

Recenze/review - HELLYUM - Fantaziare (2015)


HELLYUM - Fantaziare
CD 2015, Defense Records/ Maximed Records/ Bizarre Leprous Production

Kniha příběhů lidského hudebního šílenství se zdá být nevyčerpatelná. Ta hranice mezi tím, co je považováno většinovou společností za normální a přijatelné a tím, co je už extrém je mnohdy velmi tenká. Vezměte si třeba takové HELLYUM. Kapelu, která se toho rozhodně nebojí. Říká vám něco progrese v metalu? Reagujete rádi na technické finesy, milujete, když slyšíte do té doby zatím neslyšený riff, či zvuk? Tak potom jste dnes při čtení tohoto článku na správné adrese. Poslouchám zbrusu nové album "Fantaziare" a říkám si, že tentokrát název přesně (spolu s coverem) vystihuje veškeré pohnutky, emoce i prožitky, které se odehrávají na desce. Tolik pestrosti, mnohovrstevnatosti, rozevlátosti jsem v našich končinách už dlouho neslyšel. 

Vezměte si death metal, proložte ho rockem, doplňte nějaké ty odkazy na CYNIC, THE FACELLES, GORGUTS, OBSCURA, BEYOND CREATION (přirovnávejte dle libosti. meze se nekladou - dokonce je jeden úvodní riff podobný skladbám od HYPNOS) a přidejte si pořádnou porci "české" melodiky. Že v tom máte zmatek? Nezoufejte, to asi všichni. "Fantaziare" je opravdu albem, které budete vstřebávat dlouhou dobu. Těch různých zákoutí, neprobádaných a na prvních několik poslechů nepochopených pasáží je opravdu spousta. Muzika se tak stává krmí spíše pro vstřícné a pořádně otevřené hlavy. Je to jen dobře. Konkrétně v naší malé zemičce už bylo zapotřebí, aby někdo trošku provětral zatuchlé a stále stejné metalové kanály. Novinka zní moderně, svěže a nebál bych se říct, že i světově. To je prosím, bez debat.




HELLYUM je trojicí protřelých muzikantů, kteří se už ve svých původních kapelách zapsali vlastní krví do knihy extrémního metalu. Můžete si tak být jisti, že co se týká zvuku, produkce a podobných záležitostí, je vše v tom nejlepším pořádku. Líbí se mi určitá odlehčenost, nadhled i pokora, které jsou z tvorby cítit. Ono, když se na tuhle desku podíváte víc kritickým okem, možná si dokonce řeknete, že to je jen nějaká sranda. Jenže potom budete poslouchat dál a najednou zjistíte, že máte některé melodie usazené v hlavě natolik, že už není cesty zpět. Novinka je svým způsobem neučesaná, tvořená snad až s punkovým přístupem. Nenechte se ale zmást, vše sedí přesně na svých místech. On totiž ten "fuck off" styl po bližším ohledání opadne a vy jen sedíte a koukáte, jako tele na zpocený vrata. A na povrch začne vylézat "propracovanost" a až psychedelická nálada.



Člověk má ve své přirozenosti zakódováno, že se snaží vše utřídit, zařadit, zaškatulkovat. S tím budete mít u HELLYUM asi někteří problém. Osobně oceňuji a svým způsobem obdivuji to neskutečné množství nápadů. různých změn tempa, energie a až elektrického jiskření, které z desky cítím. Marně jsem hledal něco, co bych mohl alespoň trošku zkritizovat. Možná snad jen hlas, ten mi v některých polohách tolik nesedí. Naopak, bicí a kytarové "výlevy" jsem si užíval plnými doušky. Někdy je sice té vší "fantazie" až příliš, ale v tomto případě to bude spíš na fanoušcích, aby se s tím srovnali. Po kapele bychom to chtít neměli už z toho důvodu, aby i nadále hrála stejně nespoutaně a originálně.

"Fantaziare" mi připomíná tlakový hrnec, až po okraj naplněný extrémními nápady. Nechybí ani melodie a odlehčené pasáže. Po nějaké době nádoba praskne a nám bude umožněno se setkat s gejzírem riffů, různých zvuků, valících se pasáží i komplikovaných momentů. Album je tak určeno všem příznivcům progresivity, hudební nekorektnosti a šílenství. HELLYUM jsou nejvíc extrémní právě v tom, že se vymykají všem obvyklým představám o hudbě. Pánové před námi roztáčí pestrý kolotoč neotřelých, barevných melodií. Nenechte se ale mýlit, nahrávka je zároveň velmi ostrá, kořeněná. Připomíná pozření té nejchladnější chilli papriky. Vítejte v továrně na radost i bolest! Extrémní záležitost pro labužníky! Vřele doporučuji všem, kdo se rádi nechávají unášet na vlnách šílené a kruté progrese! 

band:

DESED - zpěv / DARK GAMBALLE, KURF7, ex CALES /
DAVID MENŠÍK - kytary, basa / ex HYPNOS, MELANCHOLY PESSIMISM /
OTYN - bicí /ex PIGSTY, MELANCHOLY PESSIMISM /


Asphyx says:


„Fantaziare“ reminds me a autoclave full of extreme ideas. It is not lack of melodies and light passages. After some time the autoclave is going to crush and we will be able to see a torrent of sounds, rolling passages and complicated moments. So, this album is for fans of progressivity, incorrect music and madness. HELLYUM are extreme because they are beside every ordinary ideas of music. These guys are able to roll a colorful whirligig of unordinary, colorful melodies. However, this record is very shape at the same time and spicy. It reminds me eating the hottest chili pepper in the world. Welcome to factory of happiness and hurt! Extreme thing for true fans! I have to recommend it to all of you who like to listen crazy and cruel progress!

Několik otázek – rozhovor s HELLYUM

https://www.facebook.com/hellyumband/?fref=ts
http://bandzone.cz/hellyum
http://www.defensemerch.com/
http://www.bizarreleprous.cz/
http://www.maximed.wz.cz/
Share this games :

TWITTER