DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 21. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - MANIPULATION – Ecstasy (2015)

Recenze/review - MANIPULATION – Ecstasy (2015)


MANIPULATION – Ecstasy
CD 2015, Satanath Records

Waterboarding je technika používaná k vynucení přiznání nebo informací. Při waterboardingu je osoba přivázána ke stolu nebo k dřevěné desce. Tazatel má pomocníka, jehož úkolem je lít vodu přes ručník či celofán na nos a ústa oběti, což ztěžuje dýchání a navozuje topení se (utopení však není záměr vykonavatelů).

Šílená definice, co říkáte? Při poslechu MANIPULATION se cítím hodně podobně. Topil jsem se jen jednou v životě, ještě jako malý kluk, kdy jsem neodhadl hloubku vody v jednom rybníku. Pamatuji se, že jsem pomalu ztrácel vědomí a nebýt jednoho hodného dědy, asi bych poslouchal dneska muziku z nějakého pekelného kotle. Poláci hrají přesně ten druh hudby, u které je důležitá hlavně energie. Jejich death metal je zběsilý, hodně propracovaný a nebojí se ani groove pasáží. Občas zavzpomínáme na kolegy DECAPITATED, chvílemi dokonce na brazilskou SEPULTURU. Tradiční, klasický smrtící kov je zde kombinovaný s modernějším pojetím metalu. Není to sice úplně moje parketa, ale rozhodně musím ocenit, že novinka má potřebné grády. Je sice nutné si odmyslet původní vzory kapely, ale tak to dnes funguje skoro všude.

Topím se spolu s kapelou v pořádně krvavé bažině. Texty o antikřesťanství i vědeckém hanobení mysli mi dělají více než dobře.  Album hezky odsýpá. Kapela by si klidně mohla odpustit takové ty zasekávané pasáže, ale zase na druhou stranu, tohle je přesně to, co mladší ročníky posluchačů ocení. Mám občas problém i s délkou songů, některé by rozhodně zasloužily o kousek zkrátit. Myslím, že třetí řadové album se povedlo. Nebude sice patřit k těm, které bych vynášel do samého pekla a asi se k němu nebudu příliš často vracet, ale s klidem ho doporučím ostatním. Vždyť… každý máme uši nastavené trošku jinak. Já raději špínu, hnilobu a old school. Toho se tady nedočkám, ale nebudu MANIPULATION kvůli tomu rozhodně ihned zatracovat. Naopak, otevřu svoji hlavu „novým“ myšlenkám a nechám se unášet kolébavými rytmy „Ecstasy“.


Zvukově je vše ošetřeno na výbornou, i když já to samozřejmě raději trošku víc postaru. Celkově se určitě jedná o kousek povedené polské práce, s přihlédnutím k inspiracím v zámoří. CD má opravdu hodně povedený booklet. Je na něm vidět, že si s ním páni muzikanti i label dali hodně práce. Oceňuji to a jsem tomu rozhodně rád. V dnešní době velmi příjemná záležitost. Co na tom, že hudba není pro mě z nejzajímavějších? Ono je to se mnou a touhle kapelou těžké. Přirovnal bych to k nějakému hodně hádavému manželství. Taky neustále hledám další a další drobnosti ke kritice, ale v závěru si nakonec svoji partnerku i muziku užívám. Nakonec stejně odcházím od reproduktorů se slovy: „Dobrá práce!“.



MANIPULATION letos vydali moderněji pojatý death metal. Kombinují v něm tradiční, klasické prvky polské školy a přidávají jen ty nejvybranější americké ingredience. Album hezky řeže, odsýpá a nepostrádá tolik potřebnou energii. Propracované, pestré motivy jsou doplňovány ostrými kytarovými výjezdy. Občas se sice vkrádá nepatřičná monotónnost a stereotyp, ale stává se to „zaplať Satan“ jen občas. „Ecstasy“ je nahrávkou, která proniká do krve pomalu. Chce čas, klid a volume pořádně doprava. Teprve potom vyniknou jednotlivé nuance. Pokud máte rádi ostrý smrtící kov, který je doslova protkán groovy pasážemi, myslím, že budete spokojeni. Já si dávám raději trošku odstup, ale musím uznat, že nahrávka má něco do sebe. Death metalové album, které se mi líbí, i když k němu mám výhrady.


Asphyx says:

MANIPULATION published a little bit more modern version of death metal this year. They combine traditional and classic forms of Polish school and they add just the best American ingredients. This album cuts very nicely and it´s not lack of the needed energy. Elaborate, colorful motives are mixed with sharp guitar passages. Sometimes there is an inappropriate monotony and stereotype, however this happens only a few time, “thank Satan”! “Ecstasy” is a record which will go in your blood very slowly. This album needs it´s time, calm and volume to the right. After that you can hear the individual nuances. If you like a sharp death metal which is full of groove passages I think you would like this. I like to go not so deep in this music, however I have to say that this album has something about itself. Death metal album, which I really like although I have some critical comments. 


Seznam skladeb:

01. Insomnia
02. Sic Itur ad Astra
03. Lifetime
04. Bad Boy
05. The Paradigm of Existence
06. Sunset over Vatican
07. Temples of Vanity
08. Burn Motherfuckers!
09. Dźwięk upadku
10. Ecstasy


Čas: 44:11

 

Sestava/band:


Rado.Slav, Bysiek, Vulture, Kriss,Brużyc


Share this games :

TWITTER