DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 18. listopadu 2015

Home » » Recenze/review - SABIENDAS – Column of Skulls (2015)

Recenze/review - SABIENDAS – Column of Skulls (2015)


SABIENDAS – Column of Skulls
CD 2015, Bret Hard Records

Sedíme u posledního soudu a rozplétáme složité lidské osudy. Před námi pláče nějaká žena, která lituje snad půlky svého života. Kýváme souhlasně hlavou, dáváme ji rozhřešení a mírný trest. Potom následuje vrah, nemusí ani mluvit, jde rovnou na pranýř. Bude navěky pronásledován svým činem. Zločin a trest. Kolikrát to ještě uslyšíme? A proč vlastně? Spravedlnost je možná slepá, ale naše boží mlýny melou stále ve stejném tempu. Je toho hodně, někdy nestíháme, ale věřte tomu, že jednou dojde i na vás. Poslední dobou sem chodí hrozná spousta lidí, kteří prožili zcela prázdné životy. Jsou otupělí, jakoby napuchlí prázdnotou. Bývá mi z nich smutno. Tváří se, že se nebojí smrti, jsou bez výrazu a jejich tváře jsou plné pohrdání. Nevěří v boha, ani v jeho protipól. Vymysleli jsme pro ně zvláštní očistec. Připomíná obrovskou kamennou místnost s perfektní akustikou. V ní jim pouštíme zlo. Přehráváme jim diskografie starých death metalových spolků, i několik mladších kapel. Dnešní den padl los na německé SABIENDAS. Myslím, že by je mohli vytrhnout z letargie.

SABIENDAS hrají old school death metal. A hrají ho velmi dobře. Pokud si totiž tuhle škatulku hudby prohlédnete pečlivěji, zjistíte, že nejdůležitější je takový ten starý a plesnivý feeling. A ten němečtí rouhači mají. Klasicky působící skladby, hrané ve stylu OBITUARY, MALEVOLENT CREATION, DEATH, MASSACRE, MORBID ANGEL, ale třeba i švédských tradicionalistů DISMEMBER, odsýpají přesně v požadovaném rytmu. Určitě si pamatujete dávné klipy z devadesátých let, mnohdy natočené černobíle. Obraz býval nic moc, nápady se často dotýkaly hřbitovů a podobných záležitostí. Tenkrát to šokovalo, dnes je to úsměvné. Tak přesně do té doby SABIENDAS zapadají. Nečekejte moderní zvuk, ani předváděcí akce kytaristů. Naleznete zde „jen“ hnilobu a kus poctivé práce. Death metal v podání těchto hrobníků je velmi dobrým řemeslem. Ne převratným, ani stylotvorným, ale upřímným a odehraným s pevnou vírou v otevřené hroby.


Poslech si užívám, i když v určitých momentech jsou některé pasáže možná až zbytečně protahované. Nevadí to pravděpodobně někde na koncertě, ale v klidu domova je to už přeci jen trošku otravné. Je to ale moje jediná výtka, kterou bych k letošní desce měl. Jinak všechno běží dle nepsaných pravidel stylu. Nic sice nešokuje, ani nevyniká, ale když já si poslední dobou dám do hlavy raději podobné záležitosti, než komplikované a mnohdy nesmyslné předváděčky techniků v death metalu. Jestli jste tedy na tom podobě jako já, tak byste měli SABIENDAS i nadále vést v patrnosti. Možná potom budete mít u posledního soudu lehkou úlevu. Zažijete si své malé peklo už tady, na naší milé zemi a jen tak něco vás nerozhodí. Vím moc dobře, že se na téhle desce neodehrává nic převratného a pro mnohé ani zajímavého, ale pro mě, starého šedivého vlka, je „Column of Skulls“ velmi chutným pokrmem.


Druhé album německých SABIENDAS se povedlo. Kapela opět útočí na nejskrytější touhy všech old school death metalistů. Jejich hudba je plesnivá, mokvající a tradiční jako pohřeb v kostele. Pánové a dáma umí přesně vystihnout náladu devadesátých let, kdy se na nějaký ten otevřený hrob nehledělo. Nápady jsou zde dobré, vše se velmi dobře poslouchá. Jedinou výtku bych měl jen k přílišné délce skladeb. Jinak ale vše sedí na svém místě, přesně jak má. Pokud byste hledali u našich německých sousedů dobré smrtící řemeslníky, můžete se na SABIENDAS s klidem obrátit. Jejich práce je sice tradiční a klasická, ale nepostrádá tu správnou černou jiskru. Víka od rakví zase praskají, svíce jsou zapáleny a oltář smrti připraven. Čekal a chtěl někdo něco víc? Kruté, plesnivé album, které vám vypálí do obličeje cejch smrti.


Asphyx says:

The second album of the German SABIENDAS was a success. The band attacks once again the deepest desires of old school death metal. Their music is moldy, weeping and traditional like a funeral in the church. Gentlemen and lady can accurately capture the mood of the 90th. Ideas are good, everything is very well for listening. My only reproach is the length of the track. However, everything else sit well, exactly how it should. If you looked for our German neighbours deadly good craftsmen, you can turn to SABIENDAS free. Although their work is traditional and classic, it doesn't miss the right black sparkle. Lids from the coffins burn again, candles are lit and the altar of death is ready.Did anybody wait and want more? Cruel, moldy album that will burn brand of death into the face.


Seznam skladeb:

01. Intro
02. Worse Than Death
03. The Art Of Leng Tch'e
04. Ascend The Scaffold
05. Cabrón Hijo De Puta
06. Column Of Skulls
07. The Castle
08. Harbinger Of War
09. Excrement Of The Behemoth
10. March Of The Lansquenets

Sestava/band:



Jan - Vocals- Alexandra - Guitar- Christian - Guitar- F.T. - Bass- Toni - Drums- Jürgen Vetter " The Reaper" - Coachman/Merch Basti Weber - Sound Engineering


Share this games :

TWITTER