DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 19. prosince 2015

Home » » Minirecenze/minireview - KAMPFAR - Profan (2015)

Minirecenze/minireview - KAMPFAR - Profan (2015)


KAMPFAR - Profan
CD 2015, Indie Recordings


Kdysi dávno, v dobách, kdy ještě nebyla tolik rozšířena elektřina, se lidé každý večer scházeli kolem ohně a vyprávěli si dlouhé příběhy. Hemžilo se to v nich temnými stíny, různými nadpřirozenými bytostmi i obyčejnou lidskou zlobou. Ze spousty těchto vyprávění vznikly legendy, případně pravdivé ságy, opentlené rozmanitou košatostí dobrých vypravěčů. Někde tam, ve starých časech, snad musela kdysi nová deska norských KAMPFAR vznikat. Jsem při společných setkáních s kapelou poměrně opatrný, nejsem srdcovým fanouškem ani nekritickým vyznavačem. Sedne mi jen něco a jen někdy. Letos ale zapadlo vše do sebe jako dobře zvolený šroubový spoj. Norové se mi přesně trefili do nálady podzimních dní, kdy jsem seděl v setmělém pokoji a sledoval z okna pomalu šedivějící město. V protějších domech poblikávaly obrazovky televizorů, na nebi se vznášela hejna krkavců hledajících potravu mezi stromy a do toho všeho zněla hudba "Profan". Překrásně temný zážitek, vřele doporučuji.

Další situací, kdy poslech nejlépe vynikl, byly dlouhé procházky. Jsem rád chodcem a volím tento způsob přemísťování raději než auto a KAMPFAR mi byli dobrými společníky. Neříkám, že se mi líbí úplně všechno. U některých skladeb jsem byl poněkud netrpělivý a na rozdíl od posledního alba HELHEIM nejsem pohlcen na sto procent, ale musím uznat, že ten pocit neutěšenosti, severu a určité špíny zde cítím také. Nebudu používat superlativy, sem tam bych něco zkrátil, nějaké motivy lehce okořenil, ale já do toho nemám kapele co kecat. Jako celek album v pořádku obstojí, poslouchá se velmi dobře. Jen chce čas, trpělivost. Není to souznění na první dobrou. Důležitá je také nálada a rozpoložení, ve kterém nahrávku přijmete. Pouštěl jsem ji několika známým a když jsem viděl ty zasněné pohledy plné černých odlesků, uvěřil jsem i já, že deska bude fungovat. A taky že časem začala. 

KAMPFAR si se svoji novinkou "Profan" drží pořád určitou kvalitu. Album je to dobré, plné severských příběhů, chytlavé a velmi příjemně se poslouchá. Občas jsou sice některé songy příliš dlouhé, ale jako celek je nahrávka dobrým počinem. Nálada desky je pochmurná, ošklivá, zlá a zákeřná. Skladby fungují nejlépe za tmy a v chladu. Pokud jste fanoušky KAMPFAR, budete určitě spokojeni. Album působí jako procházka nočním lesem v temné krajině. Doporučuji poslouchat za deště a v klidu. Velmi dobrá, pagan black metalová nahrávka, u které ožívají staré legendy.




Asphyx says:

KAMPFAR  still holds some quality with its new "Profan". The album is good, full of Nordic stories, catchy and very pleasant for listening. Some songs are sometimes too long, but as a whole the recording is a good act. The mood of this album is grim, ugly, evil and insidious. Songs work best in the dark and cold. If you're  fans of Kampfar, you will definitely be satisfied. The album works as a night walk through the forest in the dark countryside. I recommend listening in rain and calm. Very good, pagan black metal record, where the old legends come to life.

Share this games :

TWITTER