DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 24. dubna 2016

Home » » Archiválie - SOLSTICE - floridští death thrashoví aligátoři

Archiválie - SOLSTICE - floridští death thrashoví aligátoři


Rád bych vás přivítal u prvního dílu retro vzpomínek na stará polozapomenutá alba. Bude se odehrávat v duchu kombinace osobního názoru, zážitků a historie. Jedná se o občasník, o hnilobnou jednohubku, která by vám měla otevřít staré rány a vrátit o několik let zpátky. Vy, mladší ročníky si můžete doplnit poslechem hudební extrémní vzdělání. Pojďme na to. Prvními jsou death thrashoví aligátoři z Floridy - SOLSTICE.
2011
Na americké válečníky SOLSTICE mě upozornilo právě probíhající turné po Evropě a jedna pozvánka na internetu. Oživil jsem staré nahrávky, strávil jeden víkend ve svém soukromém archívu a nemohl se všech těch tří vydaných alb "zbavit". Byl jsem najednou na Floridě, pluli jsme na malé loďce nekonečnými močály a aligátoři nám okusovali zahnívající palce u nohou. Dal jsem volume na samou hranu snesitelnosti, zvuk je tady totiž ještě starý, olezlý a některé kazety se sotva rozběhnou. Propuklo staré, nefalšované peklo a já se přenesl do dob svého mládí, kdy jsme s kamarády skákali po gaučích, drželi v rukách košťata a dělali, že máme kytary. Obzvláště první, stejnojmenné album z roku 1992 je navěky zapsáno rudou krví do nejen mé paměti. Absolutní kult!




Historie:

SOLSTICE založili v roce 1990 Rob Barrett (kytara, zpěv), Alex Marquez (bicí) a Dennis Munoz (kytara). Kapela nahrála v roce 1991 demo, které se ihned uchytilo u labelu Steamhammer. Pánové pospolu fungovali až do roku 1993, kdy se na dva roky rozpadli, pak znovu v letech 1995 - 1997  skupinu oživili, aby ji na dlouhou dobu uložili k ledu. Občasné výkřiky, že budou pokračovat sice nadchly spoustu fanoušků, ale k opravdovému návratu došlo až v roce 2006. SOLSTICE mají na svém kontě tři old school death thrashové dlouhohrající skvosty, jedno demo, kompilaci a splitko s ruskými CIST. Smečka je v současnosti aktivní a je možno ji spatřit v undergroundových klubech.  

Diskografie:



Demo 1991 (1991)
Cassete

První nahrávka kapely, se kterou měli co do činění jen nejbližší fanoušci, plus firma Steamhammer, která se rozhodla SOLSTICE vydat. Songy naleznete i na následujícím nosiči a můžete si tak veškerou tu plesnivinu užít.



Solstice (1992)
CD, Cassette, vinyl, Steamhammer

Klasika, syrový úder kladivem a totální kult. Míchanice ve stylu MALEVOLENT CREATION, starých MASTER, EXHORDER. Mix thrashe, utíkajícího deathu a nádherný obal. Sociálně zaměřené texty, které se dají s chutí zakřičet, když přijdete domů z práce a naštval vás šéf. Kdysi jsem si myslel, že se zrodila legenda velikosti OBITUARY. Kola dějin tomu chtěla jinak, Rob Barret odešel ke CANNIBAL CORPSE a po první sestavě zůstalo absolutně zabijácké dílo, které patří do zlaté síně devadesátých let. Nekompromisní, naléhavý, prašivý masakr. Kdysi jeden můj kamarád vždycky při poslechu naznačoval sebevraždu podříznutím, platí to dodnes, ta síla je neuvěřitelná. Ďábelská deska! 



Sestava.
Rob Barrett - Guitars, Vocals
Dennis Munoz - Guitars
Mark van Erp - Bass
Alex Marquez - Drums 




Pray (1995)
CD, Cassette, vinyl, Steamhammer

Pokračování věcí minulých, sice v obměněné sestavě, ale pořád s chutí ničit. Pro mě osobně lehce slabší záležitost, ale jenom v kontextu doby. Celkově další vynikající death thrashový nálet, který vás zničí a rozdrtí na prvočástice. Album je prověřeno časem a dnes zní zajímavě a zdá se mi pořád neotřelé. Je patrná lehká snaha o změnu, ale základ zůstává. Masakr, odjištěné riffy, kopající bicí. Anděl na obalu může spínat ruce jak chce, ale není mu to stejně nic platné, bude umlácen, utracen a zničen navěky. Stejně jako já. Další vynikající záležitost z dílny floridských aligátorů.



Sestava:
Dennis Munoz - Guitars
Garret Scott - Bass
Christian Rudes - Guitars, Vocals
Alex Marquez - Drums 




To Dust (2009)
CD, Cassette, CXD

Opět jiná sestava, ale základ, dodávající hnilobu zůstává. Obměna na postu bubeníka je znatelná jen trošku. Všichni jsou stejně strženi do nekonečných rotujících vírů a z přehrávače na mě leze zloba, nenávist a tuna dlouho nevětrané špíny. Přijde mi, jakoby pánové už tušili, že se za chvilku budu na dlouho loučit a tak do toho dali vše. Pro mě asi nejméně oblíbené album, přesto luxusní old schoolový úlet. Nic neřešte, nad ničím nepřemýšlejte. Vezměte raději do ruky lopatu, krumpáč a nepárejte se s tím. SOLSTICE jsou na tom hodně podobě. Třetí krvavý zásek do historie. Opět skvěle!



Christian Rudes - Guitars, Vocals
Dennis Munoz - Guitars
Garret Scott - Bass
Brian Harris - Drums




Pray for the Sentencing (2012)
compilation 2CD, digital, Divebomb Records

Remixované a restaurované skladby z předešlých alb. Dvoj CD, které je složeno z alb "Solstice" a "Pray" plus nějaké ty bonusy navíc. Osobně tento artefakt také vlastním a co se týká zvuku, nemůžu si stěžovat. Občas sice některé skladby lehce kolísají, ale jinak to asi nešlo, zub času nešel ošálit ani technikou. Práce ale byla odvedena solidní. Rozhodně doporučuji všem, co si nestihli nebo nemohli pořídit kdysi dávno "originál". Osobně jsem si CD sehnal s radostí, trvanlivost kazet je přeci jen o dost menší. Takže pokud nemáte, rozhodně neváhejte.



Solstice / Cist (2015)
split CD, Unspeakable Axe Records

Splitko s ruskými CIST. Každá kapela dodala jeden zásek a abych pravdu řekl, tak mě se víc líbí Rusové. Možná se rouhám, možná jsem drzý, ale je to tak. Někde jsem v kuloárech zaslechl něco o novém, dlouhohrajícím albu, ale uvěřím tomu, až ho budu mít doma v rukách.

Sestava:
Alex Marquez - Drums
Dennis Munoz - Guitars
Ryan Taylor - Vocals, Guitars
Josh Gibbs - Bass

Novinka je zdá se v nedohlednu, případně jen v hlavách pánů muzikantů. Z poslechového retro víkendu jsem byl tak naměkko, že jsem si objednal v Americe tričko a začal zaklínat české promotéry, aby k nám tyhle špinavce pozvalo. Sice by nás přišlo zase jenom pár, ale aspoň by se dalo chodit pro pivo. SOLSTICE se otiskli nesmazatelně do mé paměti hlavně totálním nasazením a neučesaným soundem. Za svoji maličkost považuji tyhle floridské rouhače za nedoceněné. Snad můj skromný článek o nich pozvedne alespoň lehce povědomí. Rozhodně by si to zasloužili. Kult nesmí zemřít! Šiřte jeho slávu dál! Amen!

http://www.facebook.com/Solsticefl
http://myspace.com/solsticefl
http://www.spv.de/
http://unspeakableaxerecords.com/
http://www.divebombrecords.com/site/


Další archiválie budou postupně doplňovány zde:
Share this games :

TWITTER