DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 27. dubna 2016

Home » » Recenze/review - CORTEGE – Touching the Void (2016)

Recenze/review - CORTEGE – Touching the Void (2016)


CORTEGE – Touching the Void
CD 2016, Let Them Come Productions

Neotvírej oči, varuji tě! Napsal jsem tenhle nápis na zeď hned u vchodu do podzemí. Vydal jsem se na svůj další výlet, obdařen pouze odhodláním a touhou poznat nové hudební šílenství. Byl jsem nevědoucí, nadšený a prokletý dávno, než jsem začal sestupovat dolů, ale na takovéto zlo jsem nebyl připravený. Polská death metalová škola v tom nejlepším a nejostřejším světle, to by se dalo o CORTEGE říct asi nejčastěji. Schoulil jsem se do sebe, otevřel bohužel oči a byly mi ihned vypáleny nesvatým ohněm toho nejčernějšího podsvětí. Tahle hudba je mnohdy velmi předvídatelná, hraná v jasných hranicích. Přesto jsem si v ní našel nesvaté kousky dobrého, poctivého death metalu. Poláci založili svoji smečku už v roce 1996 a po době nečinnosti v letech 2005 – 2009, vyvrhli na bezbožné světlo desku s názvem „Anachoreo“ (2012). Letošní počin je tak teprve jejich druhým dlouhohrajícím CD.

Troufám si tvrdit, že tahle kapela není v našich končinách příliš známá. Je to škoda, protože všichni milovníci ostrého, temného a zároveň melodického death metalu by měli mít oči zaměřené k našim severským kolegům. Z předkládaného materiálu zde cítím odkazy na staré dobré VADER, na epičnost BEHEMOTH, možná kolegy GORTAL. To vše zaobalené v lehce odlišných kulisách. Poznají to asi jen fajnšmekři, spousta lidí kapelu odsoudí jako klon jmenovaných. Nemyslím si to tak úplně. V určitých chvílích jsou pánové svoji, jasně definovatelní a odlišní. Spousta fanoušků kapelu odbude několika slovy o obyčejnosti a lehkém nadprůměru. Měl jsem to zpočátku nastavené podobně. Vytrval jsem ale v poslechu, dával si novinku do uší stále častěji, až jsem nakonec propadl zvláštnímu naléhavému kouzlu, které ze skladeb cítím. Sice „slepý“ mezi jednookými, ale spokojeným králem. Tak jsem se cítil asi nejvíce. Vyhovuje mi sázka kapely na melodie. Nestíhám se nudit, užívám si a na každé další společné setkání se těším.



Pohodili mě do studené místnosti, našeptávali mi slova plná zla, přesvědčovali mě o opaku dobra. Odmítal jsem nejdříve všechno přijmout, vadil mi způsob, jakým mě nutili hltat tmu. Hladový, zmrzlý, očištěný na samotnou svoji podstatu. Takový byl můj stav i hudba CORTEGE. Nikde žádné zbytečnosti, jen samota mé cely, úzký proužek světla ze zamřížovaného okna a smrt, klepající mi každou chvíli na dveře. Slýchával jsem po nocích nářek mých kolegů z vedlejších cel. „Touching the Void“ mě přenesli do death metalového středověku. Sází se zde na jednoduchost, na temnou atmosféru a na syrovost. Jako nenapravitelný vězeň spoutaný roky v okovech smrtícího kovu jsem spokojený. Ne úplně vždy a se vším, ale jako s celkem nemám s novou deskou žádné problémy. Naopak, pomalu mi proudí v žilách, vzduchem létá podivná černá atmosféra a nakrájená temnota mě nutí k dalším a dalším setkáním. Masakr mé mysli!



„Touching the Void“ je zvláštním albem. Dozrálo pro mě až po nějaké době. CORTEGE jsou klasičtí zástupci polské death metalové školy, kteří se ale nebojí oprostit od zavedených postupů a smaží se posunout svoji hudbu k větší pestrosti. Ne vždy se jim to daří, ale jako celek album v pohodě obstojí. Občas mi chybí trošku větší tlak, někdy postrádám ostrost, ale jinak si užívám desku do sytosti. Možná by některé skladby chtěly trošku zkrátit a nahrávka by si určitě zasloužila víc špinavější produkci. Osobně si ale, přes všechny mé připomínky, CD velmi užívám a dávám si ho do hlavy poměrně často. I v tom obrovském množství dnešních kapel jsou CORTEGE zajímaví. Jejich tvorba není určitě na jeden poslech. Spíše bych doporučil pečlivější rozbor. Death metal v podání těchto polských bojovníků je rozhodně zajímavý a už teď se těším na další album. Dobrá nahrávka, která postrádá větší tlak.

Asphyx says:

„Touching the Void“ is a very strange album. I can appreciate it after a long time. CORTEGE is a classic band which plays a Polish death metal and it is not afraid to be free of established actions. It fries its music to the better colorfulness. Not successfully every time, however the album as a whole is able to hold up. Sometimes I miss some more pressure and sharpness, however I enjoy the album a lot. Maybe some of those song could be shorter and the album could use a dirtier production. Although I criticize it I really enjoy this album and I listen to it very often. Even in this wide spectrum of band the CORTEGE are very interesting. Their music is not for one-time listening. I would suggest to be more precise during listening. The death metal by these Polish soldiers is very interesting and I´m looking forward to hear the next album. Good album which is lack of more pressure. 



Seznam skladeb:

01. Habemus Papam
02. The Journey
03. Event Horizon
04. Deus Vult
05. In Love
06. Hallowed Be Thy Name
07. Death Mills
08. Hear Our Cries
09. The Temptation
10. Touching The Void
11. The Path To Illumination


Čas: 47:09

 

Sestava/band:


Artur Ambroży - gitara Michał Janczak - gitara Kamil Szuszkiewicz - perkusja Sebastian Bartek wokal / bas

http://let-them-come.eu/
Share this games :

TWITTER