DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 13. dubna 2016

Home » » Report, photos, video - DESTRÖYER 666, BÖLZER, TREPANERINGSRITUALEN - club Nová Chmelnice, Prague - 12. 4. 2016

Report, photos, video - DESTRÖYER 666, BÖLZER, TREPANERINGSRITUALEN - club Nová Chmelnice, Prague - 12. 4. 2016

 DESTRÖYER 666
OSTATNÍ FOTKY ZDE/ OTHER PHOTOS HERE
– author of photos – Jakub Asphyx

V pondělí odpoledne někdo zvoní u nás v bytě u dveří. Jde otevřít devítiletý syn, vyhlížející manželku, která má brzy přijít z práce. „Ahoj chlapečku, věříš v Boha?“: slyším do tónů nové desky DESTRÖYER 666. „Už ti rodiče někdy vyprávěli o nebi?“: pokračuje dvojice hlasů a já vybíhám rychlostí vzteklého nosorožce do chodby. O tom, co jsem těm dvěma dámám od plic řekl, ani o tom, že to málem skončilo shozením dvou Jehovistek ze schodů, raději pomlčím. Ještě dnes se mi při téhle vzpomínce svírají ruce v pěst. Malému jsem vše náležitě vysvětlil, ale pořád to nějak nechápu. Rvát dítěti do hlavy tyhle kecy by snad mělo být trestné.

Byla to taková poslední tečka, vyvrcholení poslední doby. Přijde mi, že je toho čím dál tím víc. Pořád se mě snaží někdo přesvědčit, čemu mám věřit, co mám jíst, jak mám žít. Všude samé směrnice, nařízení, předpisy, až z toho jde hlava kolem. Je mi lehce přes čtyřicet a myslím, že už jsem trošku toho rozumu snad pobral. Dnešní společnost si to asi nemyslí. Přiznám se, někdy toho mám plné zuby. Ještě že tu máme metal a můžu alespoň občas „uniknout“ pod pódia plná marshallů.


BÖLZER
DESTRÖYER 666 jsem loni na podzim propásl kvůli práci (a právě jedné debilní euro směrnici) u nás doma v Plzni a tak byla pro mě zpráva, že vystupují v Praze, doslova poselstvím z pekla. Moje těšení bylo potvrzeno vynikajícím posledním albem „Wildfire“. Kolega Michal (děkuji za odvoz!) souhlasil a tak nebylo co řešit. Navíc, na blacku jsem nebyl už hodně dlouho a už to trošku chtělo, aby moje duše zčernala. Konečně je tu úterý večer a já jsem sice utahaný z práce, ale spokojený, že vypadnu z toho všeho kolotoče všedních dní.


DESTRÖYER 666
Michal mě naložil v Plzni klasicky dole u kostela na Lochotíně a už jsme si to směřovali do hlavního města. Klábosíme, probíráme všechno možné, je pohoda. Nikde žádnej magor, jehovista ani manager. Skvělý pocit sám o sobě. Za družného hovoru dorážíme do klubu Nová Chmelnice. O téhle budově a sálu jsem toho napsal již tolik, že nemá cenu dodávat nic jiného. Stále zde neumí natočit pivo (raději si žádné ani nedávám) a pořád mám pokaždé strach, že to zvukař zase pokazí. Vcházíme do sálu a připravujeme se vnitřně na první kapelu.


TREPANERINGSRITUALEN
TREPANERINGSRITUALEN byl (je to one man projekt) pro mě takovou zvláštní předkapelou. Kombinuje ve své hudbě podivně znějící black metal, rituální ambient (pro mě totální nuda) a smrtící industrial (sem tam něco dobrého). Celkově se jednalo o hudbu, jejíž samotná existence mě neoslovuje. Nejhorší je, že já vlastně ani nějak moc nevím, co napsat. Nic to se mnou nedělalo, myšlenky mi těkaly jinde než u pódia a tak jsem udělal jen pár fotek a šel do předsálí. Snažil jsem se, ale nešlo to. Bohužel. Pár jedinců sice pokyvovalo uznale hlavou, ale já byl mimo. Mě to přišlo jako spojení Hare Krišna a black metalu, nevím.

TREPANERINGSRITUALEN
BÖLZER mají všichni rádi. Já tedy také, ale s výhradami. Z desek mě všechno úplně nebaví, ale naživo to bylo jiné. Dokonce jsem si chvílemi říkal, že lehce poopravím svůj názor na kapelu. Švýcarský black deathový buldozer předvedl pěkně temné vystoupení. Undergroundová okultní seance v jejich podání se mi líbila. Dokonce i skladby, které na jejich EP zrovna nemusím, zněly dobře a mokvavě. Občas jsem se sice v tom všem lomozu ztrácel, ale to bych přikládal spíše nazvučení. Oba pánové předvedli, zač je toho otevřená rakev. Bylo to rituálně laděné, neučesané, jdoucí až na samou podstatu metalu. Někdy méně výrazné, jindy až dokonale magické. Celkově u mě velmi dobré. Užil jsem si to vrchovatě. 


BÖLZER

DESTRÖYER 666 jsou pro mě v současnosti něco jako black thrashoví polobozi. Jejich schopnost napsat ostrý a zároveň melodický song je až neskutečná. Naživo to bylo ještě lepší než z desek. Nebo já jsem to tak alespoň cítil. Chlad, temnota a špína se krásně potkávaly s thrashem. Od prvního songu až do konce jsem vlastně jenom stál, sem tam pořídil nějakou tu fotku a jinak se plně oddával tomuto obřadu. Chyběl snad už jen oltář, kozlí hlava a ruce semknuté do pentagramu. Kopalo to pěkně, to vám povím. Věřím tomu, že v nejbližším kostele se musely začít zdát jeptiškám pořádně temné sny. Byl jsem uhranut, naplno jsem si to užíval a vlastně ani moc nevím, jak celý set uběhl, byl jsem totiž v nějaké jiné, zlé a ošklivé dimenzi. Bylo to pro mě hodně mocné, pohlcující, zákeřné i mrazivé. 


DESTRÖYER 666
Takhle nějak si představuji skvělé vystoupení (určitě jedno vůbec z nejlepších, jaké jsem za poslední dobu viděl - sem tam sice ujely čisté zpěvy, ale to se naživo asi ani dát nedá). Obsahovalo v sobě vše, co mám v metalu rád (k nejsilnějším momentům pro mě patřil cover "Iron Fist" od MOTORHEAD). Sem tam nějaká ta póza navíc, ale to k tomu patří, jako obrácený kříž k nevěřícím. Skvělé to bylo!

Zvuk byl bohužel Na Chmelnici tradiční, kolega jej přirovnal k nějaké lokální tělocvičně. Nejlépe ze všeho nakonec vyšli BÖLZER, kteří sice byli občas trošku nahlas, ale jinak v pohodě. Horší to bylo s hlavními hvězdami DESTRÖYER 666. Bylo to "přebasované", všechno moc "ohulené" a občas se i rezonovalo. Nenosím špunty do uší a někdy to hodně bolelo. Takže vlastně taková místní klasika.

Návštěvnost čítala odhadem něco kolem 70 - 80 lidí. Zajímavá byla skladba účastníků seance. Dorazili lidi ze všech koutů republiky, jedna moc roztomilá Asiatka a kamarád původem z Hondurasu, plus spousta dalších cizinců - slyšel jsem jak němčinu, tak několikrát i francouzštinu. Čechů zase tolik nebylo. Překvapil mě poměrně velký počet dívek a žen (asi začnu chodit víc na black metal:)).  


BÖLZER
Po organizační stránce bylo vše v pořádku. Obscure promotion jsou profíci. Za mě bez připomínek. Opět musím ocenit konec před 23 hodinou, pro nás z daleka super!

Je konec a já trošku závidím pražským fanouškům, že si můžou dát někde v klidu pivko, pokecat o koncertě, všechno vstřebat a pak teprve jít v klidu do postele. Nás čeká ještě dlouhá cesta do Plzně. Povídáme sice taky, ale už je na nás obou vidět, že jsme unavení, že nám hlavou probleskují myšlenky na zítřejší práci. Cesta ubíhá pod koly a já se tentokrát vyloženě těším, až konečně ulehnu. Večer to byl moc pěkný, rouhačský a perfektní bylo, že jsem zapomněl na všechny všední starosti. Užil jsem si to a když jsem pak doma vylézal z výtahu, napadla mě kacířská myšlenka, že jsem měl ty dvě pomatené jehovistky vzít s sebou, aby konečně viděly, jak vypadá pořádně peklo. Tedy alespoň hudební. Mějte se krásně temně.


MR. ASPHYX
Dovětek. Je středa půl šesté ráno a já si to valím směr práce. Kousek od nemocnice U Mulačů v Plzni stojí dvojice žen se Strážnou věží v rukou. Zatnu pěsti, pomyslím si něco o debilech a přecházím v rámci zachování chladné hlavy raději na druhou stranu chodníku. Rovnám si myšlenky ze včerejšího parádního obřadu. Na úterní okultní večer budu vzpomínat hodně dlouho, s tím jsem si jistý už dnes. Přeji vám hodně zdravého, selského rozumu, přátelé! Děkuji za pozornost.

Setlist - bez záruky:
Wildfire , Traitor , A Breed Apart , I Am the Wargod (Ode to the Battle Slain), Live and Burn , Sons of Perdition,  The Calling , Satanic Speed Metal, Iron Fist (Motörhead cover), Black City - Black Fire, Trialed by Fire, Lone Wolf Winter, přídavek: Australian and Anti-Christ 


OSTATNÍ FOTKY ZDE/ OTHER PHOTOS HERE
 – author of photos – Jakub Asphyx

VIDEOS – omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound



Reklama/ promotion!
info - zde/hehe



Share this games :

TWITTER