DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 12. května 2016

Home » » Minirecenze/minireview - GORGUTS - Pleiades' Dust (2016)

Minirecenze/minireview - GORGUTS - Pleiades' Dust (2016)


GORGUTS - Pleiades' Dust
EP 2016, Season of Mist


Křišťál je bezbarvá odrůda křemene (SiO2). Většinou se vyskytuje ve formě krystalů v šesterečné krystalové soustavě s tvrdostí 6,5–7,5 Mohsovy stupnice. Vzniká jako většina křemičitanů vykrystalizováním z magmatu. Křišťál je hojně využívaným kamenem ve šperkařství (většinou s vrostlicemi) a v laserové technice.

Nové EP - 32:59 minut dlouhá skladba amerických  avantgardistů GORGUTS je progresivně hudebním křišťálem. A to pečlivě řemeslně obroušeným, s temnou jiskrou, krvavě rudou barvou a krásou přinesenou odněkud z vesmíru. Páně Luc Lemay je génius, o tom žádná, ale také dovede jednu úžasnou věc. Umí převést sílu své fantazie do svým songů, obestřít je tajemstvím a určitou zvláštní smyslností. Není to vůbec lehký poslech, dokonce vám nebudu ani pokorně říkat, že vše chápu a dokázal jsem vstřebat (u posledních desek GORGUTS tomu tak je pokaždé). Dokonce bych si troufal tvrdit, že staří fanoušci (mezi něž samozřejmě také patřím) prvních alb budou lehce zklamáni. Není třeba zoufat, GORGUTS jsou dnes již dávno v jiné dimenzi. Nejlépe se mi tak osvědčil přístup, kdy jsem jen tak seděl a nechal na sebe vše jen tak působit.

Za prozkoumání, mimo krásného obalu, stojí i textová stránka EP. Kapela se v ní zaobírá tzv. Domem vědění ze středověké knihy z Bagdádu. Zvláštní slova k zajímavé muzice, dalo by se také napsat. I v tomhle jsou GORGUTS originální. Usedl jsem tedy k televizi, zapnul pořad o vesmíru a vypnul zvuk. Pustil si k tomu "Pleiades' Dust" a iluze začala být dokonalá. Procházel jsem se jako Tulák po hvězdách časem, ploužil se mezi stíny a přede mnou se odehrávaly jako staré černobílé filmy příběhy stovek lidí. Hudba je zde pomalu "nahlodávající", převážně poklidná, smutně rocková, psychedelická a inteligentní. Death metal lze tušit jen občas, spíše jako doplněk, či odkaz. Poklekněte, zhasněte všechna světla a slyšte slova prorokova! "Pleiades' Dust" je kouskem novosti, progresivním zásekem z jiného světa a hlavně muzikou pro všechny otevřené hlavy. Nebude vyhovovat každému a tak je to v pořádku. Já zcela podlehl.

Sumarizace:

Na "Pleiades' Dust" jsou GORGUTS jako vesmírní kovbojové, kteří nám přivezli z jiné galaxie kousky místní hudby. Novinka je nádherně vybroušeným křišťálem, kouskem čistého umění, které vás doslova uhrane. Před očima vám ožijí příběhy z dávných dob, budete hltat kytarové riffy, všechen ten smutek a věčnost, kterou z dlouhé skladby cítím. GORGUTS se povedlo doslova narvat do hudby obrovskou spoustu nálad. Album asi nebude vyhovovat každému, ale já jsem mu úplně propadl. Najde se zde sice pár slabších momentů, ale jako celek je nové EP úžasné. Křišťálově čistá nahrávka s vnitřním pnutím! 



Asphyx says:

On the "Pleiades" Dust" are GORGUTS like Space Cowboys, who brought us pieces of local music from another galaxy . The news is a beautifully cut crystal, a piece of pure art that will bewitch you literally. There are coming alive bygone tales in front of your eyes, you'll gulp down guitar riffs, all the sadness and eternity, which I'm feeling from the songs. GORGUTS managed to cram a huge amount of mood into the musics. The album won't probably suit everyone, but I've been totally blown away. Although, there are a few weak moments, but as a whole the new EP is amazing. Crystal clear recording with internal tension!

Share this games :

TWITTER