DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 21. června 2016

Home » » Minirecenze/minireview - GOJIRA - Magma (2016)

Minirecenze/minireview - GOJIRA - Magma (2016)


GOJIRA - Magma 
CD 2016, Roadrunner Records

Zajímavé je, jak člověk některou muziku vnímá v čase. Jako mladý, vyhraněný posluchač je hodně a přirozeně ortodoxní, pak stárne a stává se přístupnějším. Na metalu všeobecně je krásné to rozpětí, ty obrovské hudební přesahy. Člověk by ani neřekl, co se ještě dá považovat za zakalený kov. Francouzskou progresivní skupinu GOJIRA jsem zaregistroval až někdy v roce 2005  s jejich přenádherně pestrou paletou ostrých riffů v podobě alba "From Mars to Sirius". Od té doby tuhle smečku sleduji, pokaždé se o jejich novinky zajímám, ale abych pravdu řekl, sílu této pro mě zásadní desky jsem už nikdy nenašel. GOJIRA se zkrátka vyvíjí zcela jiným směrem, než jdu já.

"Magma" je pro mě hrozně zvláštním albem. Zdá se mi, že pomalu uzrává, roste, mění se. Je opravdovým žhavým magmatem, které mě přetváří k obrazu svému. Pálí i chladí zároveň, je divotvorné, přesýpací různé emoce. Mnohdy nevím, co si s ním počít, pak jsem zase nadšený. Nelíbí se mi, když nemám sílu ani chuť přemýšlet, oceňuji jej, když mám hlavu čistou. Celkově ale převažují spíš odmítavé pocity. Trošku mi přijde, že už se vaří ze starých riffů, že se recyklují nápady, které už nám GOJIRA kdysi dodala. Jen jsou položeny do jiné atmosféry, s odlišně znějícím zvukem. Ano, určitá síla je zde patrná, jen nemám moc chuť ji hledat. Album je tak spíše určeno pro všechny hledače, jemné metalové duše a rozkrývače vznešených melodií. Mě některé nápady zaujaly, jiné mi přijdou až příliš prázdné. Jak říkám, je to prostě zvláštní album. Tak a teď si to přeberte. Nebo spíš poslechněte a uslyšíte sami. Jinou radu bych tentokrát neměl.


sumarizace:

"Magma" je zvláštním, velmi pestrým albem. Někdy je zajímavé, někdy obyčejné. Jako celek mi pak přijde jako recyklace předešlých nápadů, jen přesunutých do jiného zvuku. Novinku bych doporučil všem trpělivých hledačům moderních progresivních postupů. Vy budete určitě spokojeni. Já osobně to mám jak kdy. Některé nápady jsou skvělé, některé motivy nudné. Jak říkám, je to prostě zvláštní album. Tak a teď si to přeberte. Nebo spíš poslechněte a uslyšíte sami. Jinou radu bych tentokrát neměl. GOJIRA jakoby znovu nahrála své staré skladby, jen s jinou atmosférou.  

Asphyx says:

"Magma" is a special, very varied album. Sometimes it's interesting, sometimes common. As a whole it comes me  like recycling of previous ideas, they've just moved into different sound. I would recommend this news to all tolerant seekers of modern progressive themes. You will be sure satisfied. For me it depends on time. Some ideas are great, some themes boring. As I say, it's a special album. So now think it over. Or rather, listen and you'll hear yourself. I wouldn't have other advece. GOJIRA "re-recorded" their old songs, only with different atmosphere.

BAND MEMBERS:
Joe Duplantier - vocals, guitar
Mario Duplantier - drums
Christian Andreu - guitar
Jean-Michel Labadie - bass


Tracklist:
01. The Shooting Star
02. Silvera
03. The Cell
04. Stranded
05. Yellow Stone
06. Magma
07. Pray
08. Only Pain
09. Low Lands
10. Liberation 

Share this games :

TWITTER