DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 1. června 2016

Home » » Recenze/review - KATALEPSY - Gravenous Hour (2016)

Recenze/review - KATALEPSY - Gravenous Hour (2016)


KATALEPSY - Gravenous Hour 
CD 2016, Unique Leader Records

V buddhistické kultuře je smrt chápána jako znovuzrození a tomuto pohledu na umírání jsou tedy uzpůsobené i pohřební rituály. Ty jsou započaty ještě před smrtí, čímž má být usnadněno odloučení těla od duše. Umírající je položen do polohy zvané „spící lev“ což je pozice, v které naposledy vydechl Buddha. Pokoj je vybaven rituálními předměty a zbožnými obrazy, zapalují se vonné tyčinky a rodina a mnich zpívají umírajícímu mantry.

V okamžiku smrti svlaží přítomný mnich rty zemřelého vodou. Tři další dny se těla nikdo nedotýká, tělo zůstává doma a je poté pečlivě omyto a oblečeno. Mnich po smrti předčítá po dobu devětačtyřiceti dnů pasáže z Knihy mrtvých (nejprve nad zemřelým, poté nad jeho podobiznou).

V jejich kultuře není zvykem používat rakev, tělo se položí na konstrukci z proutí a je přes ně přehozena pouze čistá látka.

Způsoby pohřbívání v buddhistické kultuře:
• Pohřeb „do větru“ - tělo je rozčtvrceno
• Pohřeb „do vody“ - vhozeni do řeky, nebo jezera
• Pohřeb „do ohně“ - kremace
• Pohřeb „do země“- pohřeb do hrobu bez rakve


Přesně tuhle definici jsem si musel při poslechu novinky ruských brutalistů KATALEPSY vyhledat. Jejich hudba je totiž neskutečně krutá, ošklivá, dunivá, nekompromisní a zažíval jsem u ní imaginární pocity čtvrcení mého těla. Je v ní obsaženo všechno současné extrémní metalové zlo a ještě ke všemu se hrozně "příjemně" poslouchá. Je to svým způsobem skvělé řemeslo, kumšt, který vás k sobě na dlouhou dobu připoutá a neupustí. Kapela již na minulém albu "Autopsychosis" (2013) začala pomalu opouštět "tupý" slam a začala hrát trošku jako z jiného světa. Ostře, technicky, přesto jasně a zřetelně. Pokud máte rádi třeba PATHOLOGY, DEVOURMENT, KRONOS, DEFEATED SANITY, DISENTOMB, PROSTITUTE DISFIGUREMENT a spousty dalších hudebních extrémistů, mohli byste být na výsost spokojeni. Stejně jako já. Letos se totiž Rusové přetransformovali v jednu z nejlepších současných brutálních skupin. Tak to zkrátka zrovna teď cítím a jak vidno, ještě dlouho s tím nic neudělám. 



Ona je novinka úžasná právě v tom, že je ortodoxní a progresivní zároveň, ostrá a melodická současně. KATALEPSY se povedlo nahrát nebývale pestré album, tedy co se alespoň jejich žánru týká. Velmi osvěžující jsou groovy pasáže, různé zpomalovací a brzdící riffy, i kanální hlas. Přiznám se, že nejvíc se soustředím na kytary, které jsou tak výborné, že bych je dokázal poslouchat do skonání světa. Ostatní ale jen nesekundují, oni dodávají další a další morbidní rozměr. Způsobů, jak zmasakrovat lidstvo je velká spousta. Rusové zvolili hodně bolestivý přístup. Jejich death metal je plný apokalypsy, temné energie, která vyvěrá přímo z jejich talentu. Nemůžu se novinky nabažit, pořád ji protáčím dokola a vše ostatní jde bokem. Je to jako prokletí, brutální diamant, spadlý odněkud z vesmíru. Je dokonale vybroušený a přitažlivý. Přesně jako letošní počin KATALEPSY. Jděte a slyšte slova o apokalypse lidské mysli! Tohle album mě jen tak nepustí.



sumarizace:

KATALEPSY na letošním albu zhudebnili zlo a apokalypsu. Technicky náročné pasáže se střídají s temnými vyhrávkami a svět je při poslechu náhle hodně černý. Vynikající zvuk, perfektní produkce a všude se vznášející opar z nenávisti. Přesně takové jsou moje pocity z nové desky "Gravenous Hour". Působí jako bodnutí nožem do břišní dutiny, jako úder pěstí na solar plexus. Procházíte se spálenou zemí a zdá se, že jste poslední člověk na zemi. "Gravenous Hour" je soundtrackem ke konci světa. Zkáza, apokalypsa, smrt. Nic víc už nečekejte. Perfektní kytarová práce, bicí party od skvělého bubeníka a vokál ze záhrobí. "Gravenous Hour" přináší jen utrpení, nářek nevinných a beznaděj. Nic jiného zde nečekejte. Zlo zase jednou zvítězilo a KATALEPSY jej přenesli na hudební nosič. Death metalové album, na kterém byla zhmotněna apokalypsa! Vynikající!


Asphyx says:


KATALEPSY have set the evil and apocalypse to music on their new album. The parts, that are technically difficult, are changing with  those dark and the world is very black when listening. Excellent sound, great production and mist of hate everywhere. These are my feelings from the new record "Gravenous Hour". It is like stabbing with the knife to the belly, like a punch. You are going through the burnt land, you seem to be the last man on the world. Destruction, Apocalypse, Death. Don´t expect more. Perfect guitat, perfect drums from the drummer and vocals from the other world. "Gravenous Hour" brings suffering, despair and crying of innocents. The evil wins once again and KATALEPSY gives it on an album. Death metal album incarnating the Apocalypse. Great!


Tracklist:
1. In The Dark Of Stars
2. Blinded Sultan
3. To The Lords Of Nihil
4. Critical Black Mass
5. The Long Bright Darkness
6. Monastery Of Nothing
7. After Omega
8. Grave New World
9. Ghoul Inquisitor
10. Tephra
11. In The River Of Red

Band:
Anatoly Shishilov - basa
Anton Garasiev - kytara
Dmitry - kytara
Evgeny Novikov - bicí
Igor Filimontsev - zpěv

Share this games :

TWITTER