DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 12. června 2016

Home » » Recenze/review - REFUSAL – We Rot Within (2016)

Recenze/review - REFUSAL – We Rot Within (2016)


REFUSAL – We Rot Within
CD 2016, F.D.A. Rekotz

Hnilobné procesy lidského těla mají hodně podobné zákonitosti jako reálný death metal. Debut finských REFUSAL je toho jasným důkazem. Kapela hraje od roku 2008, má na kontě spoustu demonahrávek, splitek a kompilací. Letos poprvé přichází s plnohodnotným albem a abych pravdu řekl, tak kombinace smrti a grindu mi dělá více než dobře. REFUSAL připomínají podmořské torpédo, právě vypuštěné k akci. Následuje chvilka napětí, dobrý „nepříjemný“ zvuk a potom výbuch. Následky si dovedete sami asi dostatečně představit. Šlape to pěkně, to vám povím. Někdy se možná tlačí na pilu až moc, některé pasáže bych si dovedl představit kratší, ale jako celek splňuje tahle kapela všechny předpoklady dobré undergroundové úderky. Pánové kopou ve stylu NAPALM DEATH, NASUM, ROTTEN SOUND ale přidávají i studenější kousky jako vystřižené od DISMEMBER. Hudba zde připomíná dunění hromů, nepostrádá potřebný feeling a je vhodná nejvíc asi pro páteční posezení s kamarády v nějakém zaplivaném pajzlu.

Proti podobnému uchopení hudby nemám žádných výraznějších námitek. Možná si jen občas povzdychnu nad tím, že je to stále stejné. Jenže když ono to vůbec nevadí! Tady se opravdu hraje pro maniakální skákání po pokoji, pro zběsilé koncerty plné mosh-pitů, pro okamžiky plné hudebního násilí. REFUSAL nepředvádějí nic nového, jsou věrni všem old schoolovým odkazům, ale jsou také pořádně ostří a zapamatovatelní. Nebudou asi nikdy smečkou, kterou si budu dávat do hlavy v pravidelných dávkách, ale rád se k nim občas, když budu mít chuť na pořádně syrové maso, vrátím. Člověk si musí občas vyčistit hlavu muzikou, která připomíná lavinu odjištěného kamení. Co na tom, že bývám po poslechu zmuchlaný jako hlava boxera po zápase. Nevadí mi to, mám podobné extrémní nálady moc rád. Uvolňují mě, odstraňují ze mě stres. Schválně, zkuste to taky a uvidíte sami.



Jsem zavřený v kleci a proti mně stojí parta rozzuřených hladových pitbulů. Nějaké přemlouvání, pokusy o podplacení, případně přemýšlení nad nesmrtelností Krista je asi zbytečné, napadá mě. Lepší bude obětovat nějakou tu končetinu a modlit se, abych nebyl roztrhaný celý. Z tlam jim odkapávají sliny radosti nad tím, že vidí zase kousek živého masa. Ve vzduchu je cítit vztek, krev a určité napětí, které lze s klidem přirovnat i k novince „We Rot Within“. Naposled se nadechuji a skáču do toho po hlavě. Nemá cenu ztrácet naději, i když bývá mnohdy umlácena tupými předměty až na samé dno. Pořád naivně věřím, že nad touhle smečkou vyhraju. Poslech se stává opravdovým soubojem o teritorium. Užívám si to, konečně někdo jen tak srabácky nepreluduje, ale taky umí pořádně kopnout do vrtule. Svět tady odhaluje svoji pravou, krutou a nekompromisní tvář. Jsme stejně jen obyčejné šelmy, které v určitých momentech nechávají na povrch vyplavat raději pudy, než zdravý rozum.



Death grindová mašina REFUSAL se toho rozhodně nebojí. Jejich kombinace krutosti, špíny, hnusu a hudební nenávisti se povedla. „We Rot Within“ je albem, vhodným pro všechny extrémní hudební maniaky. Je silné, nepostrádá dobré nápady a obsahuje v sobě pořádně studené kousky tmy. Dávám si ho rád do uší ve chvílích, kdy potřebuji pořádně pročistit hlavu. Nápadů mají REFUSAL na rozdávání a zdá se, že ve Finsku se zrodila další z kapel, které to umí pořádně rozjet. Kombinace old school death metalu a grindových postupů musí dělat dobře snad každému, kdo má rád reálnou, morbidní hudbu. REFUSAL jsou pro mě velmi příjemným krvavým překvapením. Doporučil bych ji všem, kdo rádi skáčou z pódia, tráví dlouhý čas v mosh-pitech a obdivují metal, který se hraje hezky od podlahy. Tohle death grindové album vám nakope zadky opravdu pořádně. Skvělá krutá práce!

Asphyx says:

REFUSAL  recorded a putrescent piece of flesh which should be in every collection of the real death/grind fan. This album has a special place in my collection and I enjoy the purid smell. Solid guitar departures, killing drums and all around is the smell of charnel house.  Honestly, does a fan of a death need anything else? Open the graves, exhume corpses and listen the words of the hell. I feel like someone is trying to hide me alive. It should have a sign on the cover that says “may cause mental damage”. Welcome to the worst dissection ever. The death grind maniacs is here and full of strength and it showed us how the best massacre is done. Great, very acute and pressurized album. 


Seznam skladeb:

1. Dignity in Void
2. Dead End Society
3. Get Insight
4. Short on Ammo
5. Cannibal Instinct
6. Do Your Part
7. G.O.A.
8. Doomed
9. We Rot Within


Čas: 32:09


Sestava/band:


Niikka Lius - Vocals Tero Pirhonen - Guitar Patrick Franck - Guitar Timo Pirhonen - Bass & Backing vocals Aleksi Roitto - Drums



http://www.fda-rekotz.com/
Share this games :

TWITTER