DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 7. července 2016

Home » » Recenze/review - STILLBORN – Testimonio De Bautismo (2016)

Recenze/review - STILLBORN – Testimonio De Bautismo (2016)


STILLBORN – Testimonio De Bautismo
CD 2016, Godz ov War Productions

Nahoře na kopci, kousek za městem už zase stavějí šibenici. Dostatek těl, houpajících se druhý den ve větru se vždycky najde. Je potřeba mezi poddanými šířit strach, aby poslouchali bez odmlouvání. Jako záminku si vezmeme samozřejmě víru. Jakoukoliv. Prohlásit pak někoho za kacíře je tak lehké. Vězení je opět plné, soudy rychlé a nějaké to mučení si zajisté také rádi všichni užijeme. Středověk? Ale kdeže, to jen jedna polozapomenutá země, kousek od velkých pouští. Je to pořád stejné. Ten pohled na kývající se těla s vyplazenými jazyky, zdá se nikdy prostý lid neomrzí. Scházejí se každý den, brzy zrána, dobrovolně a s leskem v očích. Vyloženě se těší. A už je vedou, už se zmítají. To jsou ti, co mají silný kořínek a katovi pacholci je zatím nezlomili. Poslední modlitba, poslední světský soud. Do napjatého ticha, do šelestu listoví, se ozve až příliš hlasité křupnutí. Zlomený vaz zní pro dav tak přitažlivě. Následuje potlesk. Sejdeme se zase zítra. U dalšího představení.

Když jsem byl mladší, tak jsem si naivně myslel, že lidstvo dozrálo do určitého stádia vědění a sebeuvědomění, že jsem se doslova těšil na budoucnost. Co přinesou nové technologie, co nové filozofické směry, co další bádání v historii? Bohužel, čím jsem starší, jsem víc skeptický. Snažím se být urputně optimistou, ale přiznávám, že někdy to už opravdu nejde. Jsem tak rád, za každou kacířskou kapelu, za každý kousek „odporu“ proti nesmyslným dogmatům. STILLBORN jsou rouhači z Polska, hrající tradičně blackově špinavý death metal (ve stylu AZARATH, SPEARHEAD, HELL UNITED, EMBRIONAL). Jejich texty jsou plné klasických, anti-křesťanských témat, síry a satanismu. Říká se, že nejlepší je, když jsou věci v rovnováze. Pánové se tak díky své hudbě stávají protipólem všech usměvavých naivistů. Skladby jsou zde temné, propracované s dobrou řemeslnou zručností. A jako nějaký krutý návdavek je přidáván velký cit pro temnotu. Tohle jsou atributy, které v sobě kapela buď má a nebo ne. STILLBORN jich mají na rozdávání a proto si jich cením velmi vysoko.


Táhnu na svých zádech dřevěný kříž. Dnes jsem já tou obětí. Z ničeho nic se během několika dní otočily dějiny zase trošku jiným směrem a my, kteří jsme ještě nedávno lusknutím prstům rozhodovali o životě a smrti, jsme náhle oběti. Nad hlavou a na mých zádech práskají biče. Hltám zvířený prach. Zdá se, že jako lidstvo jsme se za ta dlouhá léta působení našeho druhu, zase tolik nepoučili. Máme lepší technologie, ale myšlenky nám zůstaly víceméně stejné. Kroutím se do rytmu „Testimonio De Bautismo“ a přemýšlím nad oním světem. Jak jednou tohle všechno vysvětlíme před posledním soudem? Ono asi fakt existuje jen peklo, říkám si stále častěji. STILLBORN jsou zdá se hodně podobného názoru. Pečlivě, jako nějací sběratelé, vybírají ty nejjemnější kousky tmy a prokládají ji ostrými riffy. Kolem víří bubny. Pak se ozve další lupnutí a já zjišťuji, že na druhé straně neexistuje vůbec nic. Jen prázdnota.


Novinka polských black death metalistů STILLBORN je plná tmy, rouhání, odporu proti zavedeným dogmatům. Polští maniaci používají k velebení zla tradiční, klasické postupy. Album je tak hodně špinavé, černé, se zákeřnou atmosférou. Občas se některé motivy slévají dohromady, ale jinak je nahrávka velmi chutným morbidním soustem. Pokud máte rádi obrácené kříže, vyděšené jeptišky a rádi se pohybujete na protipólu dobra, myslím, že se vám bude CD hodně líbit. Bylo uděláno vše proto, aby byly otevřeny dveře do samotného pekla. STILLBORN ovládají své řemeslo velmi dobře. Skladby jsou plné utrpení, zvuk je perfektní a nápadů je také dostatek. Možná mi občas chybí víc špíny, ale to je možná jen můj dojem. Jinak je vše v absolutním pořádku. Krutost, síla, válka s nebem! Tohle všechno na „Testimonio De Bautismo“ naleznete. Black death metalové album, které je cítit sírou!

Asphyx says:

The new album by Polish black death metal band STILLBORN is full of dark, cursing, resentment against dogmas. Polish maniacs use classic traditional actions to glorify evil. The album is very dirty, black and it has a cruel atmosphere. Although some motives are blending together, the album is very tasty morbid meal. If you like upside down crosses, scared nuns, being in the other side of good – I think you would like this album very much. These guys did everything to open door into the Hell. STILLBORN do their job very well. Their songs are full of misery, the sound is perfect and they have a lot of ideas. I maybe miss more dirt but that is just my feeling. Otherwise everything is great. Cruelty, power, war with the sky! That is everything you can find on “Testimonia De Bautismo” album. Black death metal album which smells like brimstone. 


Seznam skladeb:

1. Martwo Urodzony - Rozdział Trzeci
2. Ancykryst
3. Upiór
4. Człowiekowstręt
5. Odezwa
6. Obłęd
7. Modlitwa Poganina
8. Burst Command Til War (Sodom cover)
9. Apocalyptic Hymn Of Satanic Warriors


Čas: 33:53

Sestava:


Killer - guitar, vocal Hunger- bass August - drums

Share this games :

TWITTER