DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 10. září 2016

Home » » Několik otázek – rozhovor s KANDAR

Několik otázek – rozhovor s KANDAR


Několik otázek – rozhovor s KANDAR

Ave, představ prosím našim čtenářům vaši kapelu. Kdy byla založena, jaký styl muziky hrajete apod.?

Kubýk: Zdarec, kapela vznikla v roce 2015 na jednom z alkoholových dýchanků v brněnské putyce krátce po tom, co jsem se přidal ke kapele Space Hamster a působil v doomových Somnus Aeternus, kde jsem s společně s bubeníkem Denisem (Mincing Fury, Space Hamster) zjistil, že nás spojuje spousta zálib, kromě chlastání to byla taky láska k muzice a především ke grindovým divočárnám. Původně jsme si řekli, že budeme hrát pro radost předělávky Nasum a Afgrund, ale nakonec jsme začali jamovat a začaly vznikat první skladby. Když jsme si uvědomili, jak moc nás spolupráce i ta společná muzika baví, začali jsme to brát o dost vážněji a poté, co jsme složili nějaký ten materiál (s neúměrně spotřebovaným množstvím alkoholu), začali jsme se shánět po zpěvušce :-) Chvíli jsme o tom debatovali a pak nás napadl legendární Topi (ex-Pigsty), tou dobou v jiných brněnských smečkách, ale nakonec ho naše tvorba učarovala a rozhodl se s námi do toho jít naplno :-)

Dál jsme pilně makali na materiálu, dával se dohromady jakýsi „koncept“ kapely, ve třech jsme absolvovali několik koncertů. Po čase nám však začal chybět čtvrtý do party. Zkoušeli jsme pár basáků ale nebylo to ono, a pak přišel ON – slovák Martin :-) Potkali jsme se (jak jinak) při kalbě, a někdy nad ránem mi už tak padl do oka, že jsem mu nabídl, jestli to s námi nezkusí. Zkusil, a zůstal :-)


Kde a za jakých podmínek jste novou desku nahrávali, kdo měl na starosti zvuk, produkci, mastering?

Kubýk: Desku jsme nahráli v březnu 2016 ve vyškovském Davos studiu u opičáka nejpovolanějšího, Otyna (ex-Pigsty). Davos platí už pro klasiku grindových nahrávek u nás a pro každou kapelu dokáže vykouzlit přesně to pravé. Je to zkrátka expert, svěřili jsme mu do ruk všechno :-) A za ten zvuk jsme mu strašně vděčný, myslíme si, že je to ta správná zabijárna.

Jakým nákladem a na jakých nosičích byla novinka vydána (CD, digital, vinyl, kazeta)?

Kubýk: Vydalo se 300 kusů u našeho vydavatele Bizarre Leprous Prods u Romana Poláčka. Byť doba přeje vinylům a digipakům, prozatím jsme se náš debut vydali na klasickém CD. Je však celé k poslechu i na bandcampu Bizarre Leprous.

O čem pojednávají texty, kdo je jejich autorem a jakým způsobem vznikaly?

Kubýk: Texty jsou Topiho parketa, pro Kandar přišel s trochu jiným konceptem a pojetím, než pro předchozí kapely. Jsme totiž všichni nadšení hororáři a nakonec to není u nás úplně obvyklé téma, tak jsme se rozhodli zpracovat naše oblíbené hororové tituly (a že nám jich ještě zůstává v zásobě :-)), takže každá skladba odkazuje na nějaký horor světové kinematografie (včetně té české – Švankmajerův kultovní film „Šílení“). Texty Topi skládal na hotové písně, a kecali jsme mu do toho pouze minimálně :-)


Kdo vytvořil logo kapely, kdo se stará o grafiku a webové stránky? Co vy a sociální sítě? Přikládáte těmto věcem velký důraz?

Kubýk: Vzhledem k tomu, že naše kapela frčí především na Facebooku a Bandzonu, tak sociálním sítím jako prostředku hovíme dost. Popravdě je spousta kapel, co se omezuje už jen pouze na FB stránky. Kolikrát, když se snažím objevit něco jako „oficiální“ stránku kapely, tak většinou už jsou zrušené, nebo neaktualizované. Doba takových webů nejspíš pomalu pomíjí. Nicméně já bych třeba do budoucna nějakou pěknou webovou stránku měl, ale to je zatím ve hvězdách. O grafiku prvního alba i o logo se postaral náš kamarád a umělec Miroslav Zapletal (www.art-zapletal.cz/en )a tímto mu posíláme zdravici, bookletu a jeho malbám nemáme co vytknout :-)

U jakého labelu jste svoji desku vydali a proč právě tato společnost? Jste spokojeni s tím, jak vás label zastupuje, propaguje a stará se o vás?

Kubýk: Jak jsem zmiňoval výše – vydal nás Bizarre Leprous Prods. My jsme popravdě v první řadě chtěli zakotvit u něj, jelikož jsem věřil, že naší propagaci tenhle label nebude brát na lehkou váhu, a nemýlil jsem se. Tudíž, když projevil Roman zájem nás vydat, už jsme nic víc neřešili. Máme díky němu hezkej merch (trička, mikiny), propagaci do zahraničí. Je to o spolupráci, každý máme podíl na tom, abychom Kandar dostali mezi lidi.

Které kapely patří mezi vaše vzory, kde berete inspiraci?

Kubýk: Tohle je taková otázka typu „dej mi co číst do rána“. :-) Každého z nás inspiruje moře muziky, kdybych ti měl vypsat jenom nějaké zásadní kapely pro jednotlivé členy, budou si to všichni číst hodně dlouho. Rozhodně náš zájem nestojí a nepadá s grindcorovou muziku. Já osobně jsem ke grindcoru našel cestu až dost pozdě, na rozdíl od ostatních členů, kteří už se v něm nějakou dobu orientovali daleko přede mnou i před kapelou Kandar. Bereme si to nejlepší z každé hudby – to se myslím i projevuje v rozmanitosti celku.

Posílali jste svoji nahrávku na firmy (na které), jaká byla odezva?

Kubýk: Spíš když jsme udělali promo nahrávku (v létě 2015, ještě ve třech), tak jsme to tak nějak propagovali po internetu, kdo měl nějaké vlivnější známé, poslal to po nich. Ale spíš proto, aby se vědělo, že začínáme fungovat. To, že to vydá Bizarre, jsme věděli už před nahráním desky.


Kolik máte za sebou koncertů, kde hrajete nejraději (klub, festival) a které vystoupení považujete za nejlepší?

Kubýk: Koncertů máme něco přes desítku a většina byla něčím výjimečná. Osobně nerozděluju koncerty na klub/festival, pokaždé se ze sebe snažím dostat to nejlepší. Když je dobrá atmosféra, hraje se dobře i na hajzlu :-) Člověk občas musí překousnout horší zázemí i technické vybavení klubu, přece jen festivaly bývají mnohem lépe technicky zastřešené, ale když dojdou lidi a baví se, baví to i nás, šašky :-)

Za zcela zásadní považuju ten úplně první koncert, který se totiž neodehrál, protože Denis je lama a celej ho prosral doma na hajzlu. :-) Ale pak už bylo jenom dobře, zásadní byl křest na žabčickém Antitrend Festivalu a pak náš sen – Obscene Extreme Festival – tady jsem se vůbec poprvé dostal do kontaktu s něčím tak velkým a profesionálním a myslím, že jsme si tuhle premiéru na velkém podiu odbyli se ctí, do smrti na to nezapomenu. I přes nepřízeň počasí to bylo neuvěřitelný :-)

Jaké máte plány do budoucna, čeho chcete s kapelou dosáhnout?

Kubýk: Hrát ještě líp než doposud, přinášet radost sobě i fanouškům, dělat dobrou hudbu a skvěle se bavit! A taky vyjet do zahraničí. A sem tam sex, drogy becherovka (aj pivo) :-))

Kubýk: No koncertní sezóna asi pro nás pomalu a jistě končí, poměrně jsme koncertovali na jaře a v létě. Teď už nás čeká jenom poslední (prozatím) vystoupení na brněnské půdě na KGB vol.2, což proběhne 17.9.2016. Na tenhle koncert se moc těším, poněvadž přijde hodně lidí, bude hodně zábavy a taky zazní Kandar zase trochu jinak.

Jelikož se naše koncertní aktivita soustředila hojně do Brna (když už odtud pocházíme), chceme si od brněnských pódií dát trochu oddych, aby se to neohrálo nám aj lidem kolem nás. Chtěli bychom víc začít jezdit mimo Brno a především i mimo jižní Moravu oběma směry. Když nás někdo pozve na dobrou akci a budeme mít čas, budeme jenom rádi za výlet, protože vždycky kupuju Topimu čokoládu na benzínkách, aby v autě moc nezlobil :-)


Na jakých kontaktech vás fanoušci najdou?

Není problém nás oslovit na našich facebookových stránkách, případně přes email. Děkujeme za podporu a rozhovor.


http://bandzone.cz/kandar?at=news
https://www.facebook.com/kandarsicknhorrorgrindcore/
https://kandarsicknhorror.bandcamp.com/
Full album k poslechu (here):


Děkuji za rozhovor. 

Share this games :

TWITTER