DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 5. září 2016

Home » » Recenze/review - MORTIFILIA - ... When I Killed The God (2016)

Recenze/review - MORTIFILIA - ... When I Killed The God (2016)


MORTIFILIA - ... When I Killed The God
CD/LP 2016, Magick Disk Musick

Na polozmrzlých stráních podhůří Šumavy se povalují krystalku ledu. Stoupám pomalu do kopce a do chřípí mě udeří vůně čerstvé půdy. Jaro ještě nemá velkou sílu a k večeru bývá zima, ale já už dávno vím, že dny se začnou prodlužovat. Jen nesmíte poslouchat nové album sušických bardů MORTIFILIA - "... When I Killed The God". Melodický death metal obsažený na této desce totiž dokáže přivolat zimu zpět. Je nasáklá hlubokými lesy, horskými potoky s ledovou vodou i stráněmi strmými tak, jako svěže vystavěné hradby studených melodií kytar. Nečekejte nic převratného, ale pokud hledáte solidní a poctivé řemeslo, budete spokojeni jako já. Již minulé album "Fate" (2012) napovídalo příklon k větší vzdušnosti, lehkosti, i zemité progresi. Letos je tento směr rozvíjen, košatě a bez zábran. A hlavně, na novince skladby neskutečně pálí, jsou zapamatovatelné a velmi dobře se poslouchají. Jakoby nápady opravdu vytryskly odněkud z temných nekonečných hvozdů Šumavy.  



MORTIFILII lze pořád přirovnat k melodicky znějícím death metalovým skupinám devadesátých let (UNLEASHED, EDGE OF SANITY, DARKANE, AT THE GATES, DARK TRANQUILLITY). Nutno ale také rovnou poznamenat, že se kapela vymanila ze zavedených klišé a má dnes svůj vlastní ksicht jako málokdo. Album je dokonalým kouskem metalové radosti i co se týká provedení. Obal i booklet dělají z nahrávky překrásný sběratelský artefakt. Černobílá kresba je sice jednoduchá, ale je v ní obsaženo vše potřebné. Upřený pohled tří lebek a jednoho "třetího oka" dává jasně na srozuměnou, co se bude na desce dít. Nápady jsou přívětivě srozumitelné, ihned vstřebatelné a mají přesný směr a účel. Zmrazí vás, zakonzervují na věky věků a vy se stanete součástí vší té pomalu tající nádhery. Osobně považuji letošní počin za to nejlepší, co MORTIFILIA stvořila. Už hodně dlouho se mi nestalo, abych si přinesl CD domů, zapnul přehrávač a poslouchal jej neustále dokola - a hlavně - pro radost!


Hudba by měla být o přenosu emocí mezi muzikanty a posluchačem. Povedlo se! Mé žíly jsou plné krystalků ledu. Z novinky "... When I Killed The God" cítím pozůstatky smutku odcházející noci. Připadám si jako malý kluk, který sleduje svého dědu, jak zručně vyřezává ze dřeva kus věčnosti. MORTIFILIA přistupuje k metalu ještě hezky postaru, s odhodláním v srdcích. Dlouhá léta dřiny jsou po zásluze korunována letošní deskou. Kapele se (jako jakýsi bonus) dokonce povedlo přenést na nosič svoji pověstnou koncertní energii. Pomalu šlapu do kopce, vrchol je ještě daleko. Studí mě v žaludku. Kosti jsou zkřehlé a do uší pronikají ostré hroty nového alba  "... When I Killed The God". Vnímám, že se prodlužují stíny. Melodické death metalové album, které dokáže přivolat zimu! Excelentní ledová záležitost!

sumarizace:

Z novinky "... When I Killed The God" cítím pozůstatky smutku odcházející noci. Nápady jsou jasně srozumitelné, ihned vstřebatelné a mají přesný směr a účel. Zmrazí vás, zakonzervují na věky věků a vy se stanete součástí vší té pomalu tající nádhery. Osobně považuji letošní počin za to nejlepší, co MORTIFILIA stvořila. Už hodně dlouho se mi nestalo, abych si přinesl CD domů, zapnul přehrávač a poslouchal jej neustále dokola - a hlavně - pro radost! Hudba by měla být o přenosu emocí mezi muzikanty a posluchačem. Povedlo se! Mé žíly jsou plné krystalků ledu. Pomalu stoupám do kopce, vrchol je ještě daleko. Studí mě v žaludku. Kosti jsou zkřehlé a do uší pronikají ostré hroty nového alba  "... When I Killed The God". Vnímám, že se prodlužují stíny. Melodické death metalové album, které dokáže přivolat zimu! Excelentní ledová záležitost!

Asphyx says:


From the new album “…When I Killed The God” I feel remains of sadness leaving during the night. The ideas are clearly understandable, you can imbibe them immediately and they have a precise direction and purpose. It freezes you, conserve you for ages and you will become a part of all this slowly melting beauty. Personally, I think this year´s album was the best what MORTIFILIA could have created. I can´t even remember when was the last time you took a CD home, turned on my player and listened to the album over and over again – and – just for fun! Music is supposed to be about emotions transmission between musicians and listener. They did it! My veins are full of ice crystals. I slowly climb uphill, the peak is far away. My stomach is cold. My bones are aching and there are sharp spikes of the new album “…When I Killed The God” in my ears. I can feel shadows changing. A melodic death metal album which can summon the winter! An xcellent ice matter!

Tracklist:
1. N.D.E. (Intro)
2. How Many Days Are Left
3. Day When I Killed The God
4. Silent Scream In The Dark
5. World In Blood
6. Kill The King
7. The Last Stand
8. Against All
9. We Have It In Us
10. Voices In My House
11. Greetings From The Other Side
12. Set Me Free


band:
František Knetl - kytara, zpěv Petr Turek - kytara Standa Makrlík - basa Pavel Vrba - bi



Share this games :

TWITTER