DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 10. září 2016

Home » » Report, photos, video - DIABOLICAL FEST vol. V - INFER, FEEBLE MINDED, MALLEPHYR, ERRANTES – club Divadlo pod Lampou, Plzeň – 9. 9. 2016

Report, photos, video - DIABOLICAL FEST vol. V - INFER, FEEBLE MINDED, MALLEPHYR, ERRANTES – club Divadlo pod Lampou, Plzeň – 9. 9. 2016

- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS zde/here - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos

Gaussova křivka inteligence nám říká, že největší množství obyvatel (až 50%) se pohybuje s IQ někde mezi 90 a 110. Mám poslední dobou pocit, že to není pravda. Nevím, jak to máte nastavené vy, ale já potkávám čím dál tím víc vymaštěnců. A to jak v práci, tak všude venku. Jak stárnu, tak s tím mám stále větší problém. 

Metalové koncerty jsou pro mě oázou, relaxem, lázněmi, kdy se bavím jen s tím, s kým chci. Hltáme muziku, řešíme novinky. Kolikrát se neshodneme, ale to patří k tomu. To vám žádný fuckbook nenahradí. Jedním z důvodů, proč vlastně vyrážím pořád na koncerty tedy je, že se chci setkávat s lidmi, pokecat. Páteční večer byl pro podobnou seanci jako stvořený. 



support Destroying Divinity

Informace o tom, že se v Plzni konečně koná taky nějaké death metalové peklo, bylo pro mě velmi očekávanou svátostí. Já se opravdu těšil na pátek jako mladý kněz na první jeptišku. Uspořádal jsem klasické rozplavby, kdy jsme v hospodě U Ševců probrali vše potřebné a nabiti pivem i energií se vydali do klubu Divadlo pod Lampou s veselou náladou – to je stejně tak skvělý, potkat podobně naladěné lidi a tváří v tvář pokecat. Konečně metal na domácí půdě! Pro mě povinnost a otázka death metalové cti. Přijeli totiž mí oblíbenci INFER, k tomu rokycanští řezníci FEEBLE MINDED a mladíci MALLEPHYR. Bylo opravdu na co se těšit.

Mám takovou tu náladu, že bych každého objal, směju se, vtipkuju. Veškerý stres všedního dne je pryč a únava z pracovního týdne ustoupila někam do pozadí. Jsem konečně mezi svými, nemusím si na nic hrát, nemusím se smát manažerským rádoby vtípkům, nemusím poslouchat pipiny v tramvajích, nemusím řešit nervní důchodce v supermarketu. Ŕeším jen metal a pivo.


Mallephyr
Když už jsme u toho piva, tak v klubu ho mají pitelné, v pohodě čepované a užil jsme si ho ten večer vrchovatě. Prostředí klasika, kdo Divadlo pod Lampou znáte, víte, že je to tam pořád příjemné.

Zdravíme se se všemi známými, plácáme si rukama o sebe a smějeme se, protože všichni víme, že je to v Plzni vzácnost, že si ji musíme náležitě užít a že je to pro nás událost, jako když věřícím přijede nějaký oblíbený biskup. Tlacháme o všem možném a už je tu první kapela. Stojíme s Michalem na značkách, foťáky připravené. Peklo může začít!

Celou zádušní mši odstartovali pražští black/death metalisté ERRANTES, kteří jsou věrni odkazu slavných předků zaobírajících se smrtí. Nebylo to špatné vystoupení, nasazení i odhodlání bylo v pořádku, jen jsem časem marně hledal pro sebe nějaké záchytné body. Skladby mě přišly i přes veškerou snahu monotónní (hlavně vokál). Chtělo by to zkrátka víc cvičit, víc nápadů a vůbec se do toho pořádně opřít. ERRANTES jsou ale nováčky na scéně a tak lze ledacos odpustit. Pražané zkrátka ještě nejsou přijmutí do pekla, ale čekají zatím netrpělivě v předpeklí. 




MALLEPHYR a jejich pojetí tmy mi dělalo opět velmi dobře. Tahle smečka roste každým vystoupením. Pořád v jejich tvorbě cítím polské i jihoamerické death metalové vlivy a neustále si říkám, že takhle peklo zní! V pátek byli MALLEPHYR zlí, oškliví, divocí a tajemní zároveň. Smrt byla až hmatatelná a riffy ostré jako hroty hřebů, kterými kdysi přibili samotného Ježíše.  Z pódia k nám tekla ale hustá, tmavě rudá láva plná špíny, energie a zla a já byl velmi spokojen. Skvělý set!






FEEBLE MINDED nás rovnou vykostili. Surově a bez umrtvení. Poslední deska dlouho vládla a dosud vládne mému přehrávači a tak jsem si skladby naživo náležitě vychutnal. Rokycanští řezníci rozumí svému řemeslu velmi dobře a já jsem jen čekal, kdy vlítne do klubu maniak s maskou a motorovou pilou. I bez něj to ale byl pořádně krvavý a brutálně death metalový výkon. FEEBLE MINDED mě strhli přímo do drtičky na masokostní moučku. Odcházel jsem na další pivo rozdrcen, s vysátou krví a smrtí v očích. Masakr a parádní vystoupení!







INFER nebyli ani tak kapelou, jako spíš padlými mnichy, kteří nám přivezli ze Slovenska několik tun špinavých riffů, mocného vokálu a odmítání dobra. Pořád mi vrtá hlavou, proč tahle smečka nedobývá minimálně evropská pódia. Vždyť z desek (a v pátek i naživo) se jedná o čistou, několikrát destilovanou esenci čistého black/deathového zla. Vychutnával jsem si jednotlivé (pro mě notoricky známé) skladby a plně se oddával kacířské hudbě. Chyběla snad jen postava rouhajícího se kněze, který by stál vedle kapely v kutně a s kosou v ruce. Bylo to démonické, černé, perfektně odehrané inferno! Temná síla se probudila, Smrt byla cítit až hmatatelně a já měl sto chutí kreslit na zdi klubu pentagramy vlastní krví. Takhle nějak má vypadat blasfemický death metal! INFER jsou pro mě kult! V Plzni to opět dokázali.







Musel jsem si ihned koupit tričko INFER, protože to staré jsem si roztrhl nedávno na jednom koncertě v Praze (Večer jsem nemohl najít vršek od pyžama, tak jsem v něm dokonce i spal).

Zvuk byl celý večer solidní.

Návštěvnost byla od začátku na Plzeň velmi dobrá. Hrubým odhadem bych tipoval něco kolem osmdesáti lidí (korekce - prý se sešlo dokonce přes sto lidí). 

Plzeňské koncerty mají jednu výhodu. Člověk nemusí nikam daleko jezdit, může víc popít a vůbec metalově relaxovat. Kluci si ze mě vždycky dělají legraci, že bych se měl začít loučit po první kapele, abychom se vůbec dostali domů.  Ano, jsem loučící typ. Jenže když mně se nechce domů! Pil bych až do rána a užíval si tu parádní atmosféru. Domů jsem se taky dostal totálně rozsekaný až ve tři ráno. Byl to doslova fyzický výkon.


Mr. Asphyx and Infer
Díky všem za pokec, díky pořadatelům za tuhle do černa zbarvenou akci a hlavně všem kapelám, které nás alespoň na jeden večer přenesly mezi temné stíny undergroundu. Odnášel jsem si domů spoustu nejen hudebních zážitků. Kdo nebyl, může jen litovat. Velmi vydařený rituál!

-         author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS zde/here - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos





Share this games :

TWITTER