DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 10. října 2016

Home » » Recenze/review - DIABOLICAL - Umbra (2016)

Recenze/review - DIABOLICAL - Umbra (2016)


DIABOLICAL - Umbra 
EP 2016, ViciSolum Productions

Jsem ze své podstaty poutník, hledající svůj klid. Mám rád ticho lesů, hor a opuštěných strání. Procházím se osamocen, s radostí v toulavých botách. Pryč od civilizace, daleko od šumění města. Naplňuje mě to klidem a pocitem, že ještě někde je svět alespoň trošku v pořádku. Beru si s sebou hudbu. Usedám znaven po dlouhém výstupu a na dřevěné lavici hledím do dálky. Potřebuji poslední střípek do skládanky. Pak bude celé dílo dokonalé.

DIABOLICAL letos nahráli EP "Umbra", které mě na mých dlouhých cestách doslova učarovalo. Je přemýšlivé, s různě poskládanými náladami. Jedná se o krystalicky čisté umělecké dílo. Album vám našeptává, postupně drásá, nutí k dalšímu poslechu. Je jako můra, třepající se u posledního světla široko daleko. Působí pohodovým dojmem, ale zároveň je neklidné, těkající. Opravdu mi připomíná poutníka, hledajícího v nekonečnu svůj cíl.



DIABOLICAL si vždy potrpěli i na grafickou stránku věci a tak máme co do činění s krásným sběratelským kouskem. Hudebně se pak pohybují Seveřani někde mezi death metalem, thrashem, ale i rockem, doomem a vznešeností. Nemá moc cenu kapelu k někomu přirovnávat, v tomhle případě bude asi lepší, když si uděláte názor sami. Texty jsou plné apokalypsy, zhmotňují ji a nutí k zamyšlení. Z celého EP doslova sálá určitý smutek, beznaděj, vážnost. Zdá se, že tentokrát slova příliš nestačí, lepší je určitě poslouchat. DIABOLICAL nahráli desku, která vás přenese daleko na sever, podchladí vás a až umrznete, tak udeří velkou silou. Rozpadnete se na tisíc ledových kousků. Skvělá nahrávka!


sumarizace:

Takhle propracované, vznešené album, jsem už hodně dlouho neslyšel. Tolik emocí, nálad, melodií, kolik se povedlo narvat do nové desky DIABOLICAL, se povede málokdy. "Umbra" je jako výstup na nějakou pořádně vysokou horu. Když dosáhnete vrcholu, budete po zásluze odměněni a odlétnete spolu s DIABOLICAL do oblak. Propracovaná, velmi osobní a naléhavá, taková je nová nahrávka. Má slova příliš nestačí na to, abych dokázal všechno popsat. Pánové vyprávějí dlouhé příběhy odněkud ze severu a dokážou mě zcela pohltit. DIABOLICAL letos vydali album, které je svým způsobem dokonalé. Připomíná ledový diamant. Nemám více slov. Nádhera!

Asphyx says:

So sophisticated and noble album I haven't heard for a long time. It managed to make this album full of emotions, moods, melodies"Umbra"  is as climbing to the top of  a very high mountain. Being on the top, you are rewarding  and flying away  into the clouds together with DIABOLICAL. Sophisticated, very personal and urgent, this is the new recording. My words aren't enough for describing everything. Gentlemen are telling long stories from the north and these can absorb me completelyDIABOLICAL released this year an album, that is in a way perfect. It reminds an icy diamond. I have no words more. Beautiful!


Tracklist:
1. Requiem
2. Diaspora
3. Tremor
4. Decline


band:
Sverker Widgren. Carl Stjärnlöv. Dan Darforth. Pär Johansson.

Share this games :

TWITTER